Cum. May 3rd, 2024


Türkiye’nin en geniş iştirakli analog müzik buluşması Kadıköy Plak Günleri, Kadıköy Belediyesi’nin bahçesinde başladı. Kadıköy Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen aktiflikte plaklar Barış Manço anısına dönüyor. Aktifliğe İstanbulluların yanı sıra Türkiye’nin birçok kentinden gelen plak müdavimleri ağır ilgi gösteriyor.

Kadıköy Belediyesi, bu yıl da İstanbul’un en değerli plak dükkânlarını, plak koleksiyonerleriyle ve müdavimleriyle buluşturmaya devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpapaşa’daki merkez binasının bahçesinde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek aktiflikte bu yıl plaklar Anadolu Rock müziğinin duayen isimlerinden; müzikçi, bestekar ve kelam muharriri Barış Manço anısına dönüyor. Plak severlerin pek çok eski ve yeni plağa erişim imkânı bulabildiği aktiflikte konserler, söyleşiler, imza günleri ve DJ performansları da yer alıyor. İstanbul’un en kıymetli 44 plak dükkanın stand açtığı aktifliğe Kadıköylülerin yanı sıra İstanbul’un farklı semtlerinden ve öteki vilayetlerden de vatandaşlar ağır ilgi gösteriyor. Aktifliğin birinci gününde stantları ziyaret edenlerin ortasında ünlü şef Somer Sivrioğlu, Baba Zula’nın kurucu üyelerinden Murat Ertel, müzik müellifi ve tarihçisi Murat Meriç, Moğallar kümesinin efsanelerinden Taner Öngür üzere birçok isim de vardı.

İstanbul’da birinci sefer Kadıköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen aktifliğin birinci gününde Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğretmenleri ve öğrencileri de Barış Manço ismine müzikler seslendirdi. Ayrıyeten aktiflik alanında 10 farklı illüstratörün hazırladığı Barış Manço müziklerinin isimlerini taşıyan yapıtlardan oluşan bir stant de yer aldı. “Nasıl Anlatsam Bilemiyorum” isimli Barış Manço Standı, iki gün boyunca müzik severlerin ziyaretine açık olmaya devam edecek. 

Kadıköy Plak Günleri’nin son gününde de DJ performansları devam ederken saat 20.00’de Cahit Berkay, Emrah Karaca ve Deniz Tekin üzere ünlü isimlerin yer aldığı “Barış Manço 2023 Anma Konseri” yapılacak. Kadıköy Plak Günleri, cumartesi ve pazar günleri saat 12.00-22.00 saatleri ortası ziyarete açık olacak.

Odabaşı: Geçmişle geleceği buluşturuyoruz

Kadıköy Plak Günleri’nde konuşan Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı, “Her gün yeni bir aktiflikle Kadıköylünün, İstanbullunun karşısına çıkıyoruz. Bu sene temamız Barış Manço. 7’sini düzenliyoruz. Her yıl bir sanatkarımızın anısına ve onun temasıyla plak günlerini düzenliyoruz. İstanbul’un neredeyse tüm plakçıları burada. Onlarla birlikte plağı hem yeni nesile tanıtıyoruz hem de geçmişi gelecekle buluşturuyoruz” dedi.

Plak günlerine katılan Ünlü Şef Somer Sivrioğlu da “Kadıköy’de oturuyorum. Plaklara merakım var. O yüzden duyunca geldik. Ben caz plakları toplamaya çalışıyorum. Mahallelimiz olan Barış Manço’nun anısına yapıldı. Vatandaşlar kesinlikle gelsinler. Hava çok hoş ortam çok hoş.”diye konuştu.

Plakçıların ve plak severlerin bir ortaya gelmesinin değerini anlatan ünlü müzik müellifi ve eleştirmen Murat Meriç ise “Barış Manço’nun anısına olması çok kıymetli. Bir halde onun anısına bugün burada olmak sahiden çok hoş, yoksa her buluşma yılda bir sefer de olsa Türkiye’nin her yanından gelen plak toplayan ya da plak satan arkadaşlarımıza buluşma vesilesi oluyor” dedi.

Zen ve Babazula kümelerinin kurucularından olan Murat Ertel de “Zen Bakırköy Akıl Hastanesinde” konserinin plaklarını Türkiye’de birinci sefer 7. Kadıköy Plak Günleri’nde imzaladı. Barış Manço anısına düzenlenen Plak Günleri için Kadıköy Belediyesi’ne de teşekkür eden Ertel, “Bence Barış Manço ve onun arkadaşları 1960’larda Anadolu pop ya da rock müziğini yaratan beşerler hiçbir formda unutulmadılar. Yaşatılması ve anılması çok değerli. Belediyeye çok teşekkür ederim. Kültür çok uzun vadeli bu yünden bunu uzun vadeli olarak her sene tekrarlanmalı” diye konuştu.

Plak dükkânının ismi, Barış Manço’nun sevilen müziklerinden Dönence olan Metin Karaman ise “7. Kadıköy Plak Günleri’ne de ikinci kez katılıyorum. Dükkânımın isminden de muhakkak olduğu üzere Dönence Plak Barış Manço hayranlığımdan ötürü bu ismi koymuştum. Barış Manço çok değişik bir kültür. Biz çocukluğumuzu onunla yaşadık. Bugüne özel Barış Manço’nun isminin verilmesi bizi çok keyifli etti. Kadıköy Belediyesi’ni tebrik ediyorum” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen