Sal. May 7th, 2024

Soğuk kış günlerinde birinci akla gelen yiyeceklerden biri olan kestane; kavrulmuş, haşlanmış ve tatlı olarak tüketilebiliyor ya da pilavlara, yemeklere lezzet veriyor. Kalorisi düşük bir besin olan kestane yüksek ölçüde lif, protein ve karbonhidrat barındırıyor. Birebir vakitte potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğiyle varlıklı bir mineral kaynağı olarak tanımlanıyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Parıltı Sinem Türkmen, kestanenin yararları hakkında bilgi verdi.

Vitamin ve mineral kaynağı

Bir kuruyemiş olan kestane ceviz, badem ve fındığın bilakis daha az yağ, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içerir. Hafif tatlı bir tada sahiptir ve nişasta oranı yüksek olduğu için un olarak da kullanılabilir. Kestane unu glüten içermez, ekmek ve hamur işlerinde kullanılabilir. Kestane C, E ve B vitaminlerini (B1, B2, B3, B6 ve B9) içerir. Ayrıyeten fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum üzere başka mineralleri de içerir. Ayrıyeten sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan düzgün lif kaynağıdır. Ayrıyeten lifler besinlerin emilimini yavaşlatır, şeker ve kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur. 3 adet orta uzunluk pişmiş kestane, 1 ince dilim ekmek değişimi olarak tüketilebilir.

Tok tutuyor ve kabızlığı önlüyor

C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü tesiri vardır. Ayrıyeten kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kolesterol düzeyini olumlu istikamette tesirler. Kestane yüksek bir antioksidan potansiyele sahiptir ve bedendeki iltihaplanmayı önler. Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı da müdafaa sağlamaktadır. Kestane, lif ve karbonhidratları nedeniyle hayli doyurucu bir besindir ve uzun mühlet tokluk sağlar. Bağırsak florasını takviyeler, kabızlığı önler. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olmaz. Bu özelliği ile şeker hastaları da denetimli olarak bu besini tüketebilirler.

Sinirleri güçlendiriyor ve memnunluk veriyor

Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı meblağ. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri hudut sistemi için yararlıdır. B vitamini hudutları güçlendirir ve beyindeki memnunluk hormonu serotonin üretimini dayanaklar. Hudut sistemi, bedenin birçok bölgesini denetim etmekten sorumlu olduğu için çok kıymetlidir. Kestane, bedeninize bol ölçüde antioksidan sağlayarak hudut sistemi için yararlıdır ve bu da zihinsel sıhhatin gelişmesine katkıda bulunur. Kestane, varlıklı amino asit içeriğine sahiptir. Bu nedenle vegan beslenen bireyler, yaşlılar ve sportmenler da kestane tüketebilirler. İster bütün ister un halinde olsun kestane, çölyak hastalığı yahut glüten intoleransı olan bireyler için yeterli bir kaynaktır.

Şeker hastaları denetimli tüketmeli

Özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker dikkat edilmesi gereken besin bileşenleridir. Kestanenin, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle şeker hastalığı, kolit yahut obezite hastalarına denetimli tüketilmesi önerilmektedir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sıkıntılarına neden olabilecek kimi etkin unsurlar içermektedir. Hazımsızlık yahut gastrit üzere bağırsak problemlerine neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir.

KESTANELİ KIŞ SALATASI

Malzemeler (4 kişilik)

400 gr çiğ kestane yahut 300 gr pişmiş kestane

200 gr taze mantar karışımı

200 gr balkabağı

1 adet rezene

150 gr ıspanak yahut su teresi

400 gr haşlanmış ve kıyılmış tavukgöğsü

1 çay kaşığı tuz

Salata sosu;

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı elma sirkesi

2 yemek kaşığı su

1 çay kaşığı bal

Yapılışı

Kestaneleri ayıklayıp tuzlu suda pişirin. Sağlam ve parçalanmadan çıkarın. Kestaneleri soyun ve ayırın. Zerzevatları ve mantarları yıkayın. Rezeneyi 8 modüle, bal kabağını küplere ve mantarları dörde bölün. Salata sosunun tüm gereçlerini bir karıştırıcıda karıştırarak sosu hazırlayın.

Kestaneleri, zerzevatları ve tavuğu bir fırın tepsisine koyun, sosun yarısını gereçlerin üzerine ekleyin ve 140ºC’de 20-30 dakika fırında pişirin. Kalan salata sosunu yarım saat sonra yahut gerekli değilse piştikten sonra ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen