Pts. Eyl 30th, 2024

Her yıl klasik olarak farklı bir temayla düzenlenen İzmir’i Turuncuya Boya aktiflikleri, bu yıl BM’nin “Kadına Şiddetle Mücadele” davetine dayanak veriyor. İzmir Amerikan Koleji (ACI) öğrencileri de İzmir’de ve tüm dünyada süren bu etkinlikler kapsamında bayanlara yönelik şiddete dikkat çekmek maksadıyla özel bir beste yapıp seslendirdi. Öğrenciler ayrıyeten 2021 yılında katledilen 354 bayan ismine ölümsüzlüğü temsil eden zeytin ağacına 354 kurdele astılar. Lakin aktiflik sırasında bile öldürülen bayan sayısı arttı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 25 Kasım günü 1999 yılında ilan edilen Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Gayret ve Dayanışma Günü kapsamında, farklı ülkelerde bayanlara yönelik şiddete ve insan haklarına dikkat çekmek için etkinlikler yapılıyor. İzmir’de her yıl klâsik olarak düzenlenen İzmir’i Turuncuya Boya aktifliği de BM’nin davetine kulak vererek, bu yılki temasını bayana şiddet olarak belirledi. Bayana yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak maksadıyla İzmir turuncuya boyanıyor.
KATLEDİLEN BAYANLARA AĞIT…
Türkiye’nin en esaslı okullarından İzmir Amerikan Koleji’nin (ACI) öğrencileri de İzmir’i Turuncuya Boya aktifliklerine ve tüm dünyada devam eden “Kadına Şiddetle Mücadele/Orange The World” takvimine dâhil oldu. Okulun Lise 2 sınıfı öğrencilerinden oluşan orkestrası, bayan cinayetlerine ve bayana şiddete karşı bir müzik besteledi ve seslendirdi. Okulun HE FOR SHE Kulübü tarafından organize edilen aktiflikte, orkestra öğrencileri yazdıkları besteyi yerleşkede çaldı ve seslendirdi.
ZEYTİN AĞAÇLARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİLER
Etkinlikler kapsamında ayrıyeten 2021 yılında öldürülen 354 bayan ismine ölümsüzlüğü temsil eden zeytin ağacına 354 kurdele asıldı, iki bank turuncuya boyandı. Fakat aktiflik günü bile katledilmiş bayan sayısına ve ağaca asılan kurdelelere yenileri eklendi.

İzmir Amerikan Koleji (ACI) öğrencilerinin katledilen bayanlar için yazıp bestelediği kesimin kelamları:
BIRAKMAM
Ne hale gelmiş bu sokaklar

Yürüyemez olmuşum tek başıma
Nereye baksan mevt var
Nereye bassan bir mezar
Silahını kapmış yürüyor bana
Gözlerinde yok tek seda
Özür dilerim canım kızım
Olamadım yanında
Kâfi artık vurmasan
Bana o denli bakıp durmasan
Kâfi bu türlü konuşmasan
Nefes alsam daralmadan
Bütün güçlerin karşısında
Bağırırım durmam
Direnirim ümitsiz savaşıma
Bırakmam bırakmam
Sen güçlü ben güçsüz
Karanlıklarda savunmasız
Gece uzun da olsa güneş doğar
Bırakmam bırakmam
Ne vakit baksam arkama
Kaygıyla baş başayım
Nereye baksan bir kâbus
Gerçek bir şeytani masal
Sarıldığım kollar diken
Ağladığım yaşlar uçar
Konut dediğim bina ve odalar
Tanıdık dehşet kokar

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen