Çar. May 15th, 2024


Mevlana Külliyatı’nın UNESCO Türkiye Ulusal Komitesi tarafından Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilmesi münasebetiyle Konya Büyükşehir Belediyesi’nin mesken sahipliğinde kutlama ve tecrübe paylaşım programı düzenlendi. Programa akademisyenler, paydaş ülkelerin ulusal kurul üyeleri ile müze ve kütüphane yöneticileri katıldı.

UNESCO Türkiye Ulusal Komitesi tarafından Mevlana Külliyatı’nın Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilmesi münasebetiyle kutlama ve tecrübe paylaşım programı gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin mesken sahipliğinde düzenlenen programda konuşan Dünya Belleği İhtisas Komitesi Lideri Prof. Dr. Mustafa Safran, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin tüm yapıtlarını içeren külliyatının Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydına ait çalışmaların 2021 yılından itibaren canlandığını belirterek, “Süreçte paydaş ülkelerle irtibata geçildi ve evrak hazırlıklarına başlandı. Bugün burada temsilcilikleri bulunan Bulgaristan, Almanya, İran, Tacikistan ve Özbekistan ile evrak eksizsiz halde hazırlanmış ve Dünya Belleği Kütüğü’ne sunulmuştur. Ne memnun ki geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen UNESCO yürütme heyetinin 216. oturumunda adaylığımızın, Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedildiğini öğrendik. Belge hazırlama sürecinde katkıları olan ülkelerin ulusal komitelerine, dünya belleğinde çalışan pahalı kurul üyelerine, Konya’daki müze müdürlerimize, Büyükşehir Belediyemize ve Valiliğimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“İLK SEFER ÇOK ULUSLU BİR ADAYLIKLA UNESCO’NUN KAPISINI ÇALDIK”

UNESCO Türkiye Ulusal Komitesi Lideri Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Mevlana Külliyatı’nın, Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilmesinin kıymetli bir olay olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“10 üstün kozmik bedel taşıyan mirasımız Dünya Belleği’nde lakin birinci kez çok uluslu bir adaylıkla UNESCO’nun kapısını çaldık. Bulgaristan, Almanya, İran, Özbekistan, Tacikistan ve Türkiye olarak biz bu iş birliğinin eserini topluyoruz. Hasebiyle bundan sonra ilkesel olarak da Mevlana Külliyatı bizim için bir başlangıçtır. UNESCO’nun temel misyonu insanlığın ortak mirası teması üzerinden gidiyor. Atalarımızın üretmiş olması, oburlarının cetlerinin da üretmiş olması bizim için o kültürden, o kaynaktan gelen datalardır lakin hepsi insanlığın ve bizim, hepimizin ortak kıymetidir. Bunlar bizim ortak belleğimizdir.”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mithat Eser, Selçuk Üniversitesi’nin Mevlana ve Mevlana ile ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğüne değindi.

 

“İNŞALLAH BU BİR BAŞLANGIÇ OLSUN”

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, “Hazreti Mevlana’nın dünya görüşü, ahiret görüşü, eşyayla, varlıkla ilgili görüşleri giderek insanların ilgisini çekmektedir. Bu da kentin yöneticileri olarak bizi son derece şad etmektedir. Özbekistan, İran, Tacikistan, Almanya ve Bulgaristan’dan gelen konuklarımıza de güzel geldiniz diyorum. İnşallah bu bir başlangıç olsun. Dünya Belleği çalışmasının çok kıymetli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak bu bahiste gerekli dayanağı her vakit vereceğiz” açıklamasını yaptı.

 

“BU BELLEĞİN DÜNYA MEDENİYETİNE ÇOK BÜYÜK HİZMET EDECEĞİ MUHAKKAK”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kahraman, “Bu belleğin dünya medeniyetine çok büyük hizmet edeceği kesinlikle. Bu belleğin hazırlanmasında emeği geçen hocalarımıza ve yurt dışından buna hizmet eden çok bedelli akademisyen hocalarımıza, bilim beşerlerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

Konya Vali Yardımcısı Aydın Erdoğan da, “Hazreti Mevlana’ya ilişkin olan niyetleri içeren külliyatın UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilmesi ilimiz ve ülkemiz ismine çok kıymetli bir kıymettir. Kaydedilme süreciyle üstün kozmik bedele kavuşan Mevlana Külliyatı, belgesel miras farkındalığının artırılmasında hayli tesirli olacaktır. Çok büyük bir vakit emek, sabır ve özveri gerektiren prosedürü muvaffakiyetle taçlandırmak nitekim bizim için çok değerli. Bu çalışmanın mutfağında birçok kişi ve kurum ahenk içinde içtenlikle uğraş gösterdi. Bu muvaffakiyete dayanak ve vesile olan herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Programa; UNESCO Ulusal Kurul üyeleri, Mevlana’nın 22. Jenerasyondan Torunu Esin Çelebi Bayru, akademisyenler, Türkiye’deki Mevlana Araştırma Vakıflarının yöneticileri ile Almanya, Bulgaristan, İran, Tacikistan ve Özbekistan’ın ulusal komite üyeleri, kütüphane ve müze yöneticileri katıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen