Sal. May 21st, 2024

“Everything Everywhere All At Once” yıldızı ve Oscar ödüllü Michelle Yeoh, tarihi Oscar galibiyetinden sonra kendisi için çok değerli olan bir konu için dikkatleri üzerine çekti ve bir felaketin ardından dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının karşı karşıya kaldığı eşitsizlikleri vurguladı.

Yıldız, pazartesi günü New York Times’ta yayınlanan bir köşe yazısında, binlerce kişiyi öldüren, on binlerce kişiyi yaralayan ve milyonları yerinden eden yıkıcı 7,8 büyüklüğündeki depremi yaşadığı 2015 yılında Nepal’e yaptığı geziyi hatırladı. Günler sonra tahliye edildiğinde Yeoh, tüm hayatları birdenbire enkaza dönen binlerce ailenin aksine, gidecek bir evinin olmasının ne kadar adaletsiz olduğu düşüncesinden kurtulamadığını söyledi.

Film yıldızı, o zamandan beri (Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi olarak dahil olmak üzere) yardım çabalarına yardımcı olmak için Nepal’i defalarca ziyaret ettiğini ve zaten asgari düzeyde destekle yaşayan sakinlerin kalıcı hasar gördüğüne tanık olduğunu söyledi. Geçen ay Türkiye ve Suriye’yi yıkıcı derecede ölümcül bir deprem vurduğunda Nepal’in krizini hatırladı.

“Krizler sadece felaket anları değildir; mevcut derin eşitsizlikleri açığa çıkarırlar. Yoksulluk içinde yaşayanlar, özellikle kadınlar ve kızlar bunun yükünü taşıyor” diye yazdı Yeoh. “Bir felaketin hemen ardından, sanitasyon, sağlık tesisleri ve güvenlik eksikliği kadınları orantısız bir şekilde etkiliyor.”

“İyi niyet elçisi olduğum süre boyunca, kadınların ve kızların okula en son dönen ve temiz su, aşı, kimlik kartları ve danışmanlık gibi temel hizmetleri en son alan kişiler olduğunu yakından gördüm. Genellikle iş ve kredi alan son kişiler onlar” diye devam etti. “Bir felaketten tamamen kurtulmak ve bir sonrakine hazırlıklı olmak için, kadın ve kız çocuklarının özel ihtiyaçları, insani müdahaleye dahil edilmelidir.”

Onlarca yıldır küresel bir yıldız olan Yeoh, Pazar gecesi ilk Oscar’ını kazandı. Karar tarihi bir karardı ve Yeoh, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde ödülü kazanan ilk Asyalı aktör ve sadece ikinci beyaz olmayan kadın oldu. Yeoh, kabul konuşmasında galibiyetinin ona benzeyen gençler için bir umut ışığı olduğunu söyledi ve kadınlara “kimsenin size en iyi zamanınızı geçtiğinizi söylemesine izin vermeyin” dedi.

Aktör, yazısında, “60 yaşındayım ve ilk Oscar’ımı yeni kazandım. Azim hakkında bir şeyler biliyorum ve toplumun kadınlardan ne beklediğinin fazlasıyla farkındayım”dedi. “Ayrıca benim deneyimimin, krizlerin ön saflarında yer alan tanıştığım kadın kahramanlarınkiyle kıyaslanamayacağının da gayet iyi farkındayım.”

“Fakat bu mesleki sevincimle ilgili bir şey yapabilirsem, o da dikkatleri çoğu zaman kabul edilmeyenlere, topluluklarını yeniden inşa eden, çocuklara ve yaşlılara bakan ve yiyecek koyan kadınlara çekmek olurdu.” diye devam etti. “Onları en çok etkileyen kararlar alınırken odadan eksik olmadıklarından emin olalım.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen