Sal. Kas 5th, 2024


Yerel iktisada dayanak vermek emeliyle Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Beni Hafife Alma (BHA) projesi ile Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Migros’un ortaklaşa sürdürdüğü çalışmalar sürat kesmeden devam ediyor. Proje kapsamında Ordu Yumurta Üreticileri Birliği’ne sağlanan takviyelerle kurulan yumurta üssünde kafessiz sistemle üretilen yıllık 35 milyon adet yumurta, Türkiye’nin dört bir yanındaki Migros mağazalarında tüketicilerle buluşuyor. Projeyle başta bayan üreticiler olmak üzere, 85 çiftçinin bölgede yarattığı istihdamla lokal iktisadın kalkınmasına güçlü bir dayanak sunuluyor.

 

Migros, besin tedarik zincirinin değerli bir kesimi olan orta ve küçük ölçekli üreticileri ve hayvan refahına saygılı eserlerin sürdürülebilir olarak üretilmesini desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Beni Hafife Alma Projesi’nin (BHA) Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Tarım Vilayet Müdürlüğü, Hudutlu Sorumlu Ulusal Yumurta Temin ve Tevzi Kooperatifi ve Ordu Yumurta Üreticileri Birliği iş birliğiyle üretilen yumurtalar Migros ile Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor.  

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi Lideri ve Beni Hafife Alma Derneği Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler, Beni Hafife Alma Derneği Proje Koordinatörü Erkan Gürkan, Ordu Tarım Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, Besin Perakendecileri Derneği (GPD) Lideri Alp Lider Özpamukçu, Migros Kümesi İcra Heyeti Üyesi Ekmel Nuri Baydur ve Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Lideri Celal Sezgi’nin iştirakiyle düzenlenen basın toplantısında projenin kapsamı ve amaçlarıyla ilgili bilgiler paylaşıldı. 

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi Lideri ve Beni Hafife Alma Derneği Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler, “‘Kendi kendine yeten Ordu’ sloganıyla başlattığımız ‘Nitelikli Tarım’ uygulamaları kapsamında üreticilerimizin ek gelir kaynaklarını arttırmak için ağır bir çalışmaya girdik. Organik yumurta üretimini desteklemeye yönelik kıymetli çalışmalar yaptık. Pazarlama noktasında ORTAR şirketimiz vasıtasıyla yaptığımız teşebbüslerle, Ordu İli Yumurta Üreticileri Birliği’nin ulusal pazara ulaşmasını sağladık. 4,5 yıllık süreçte yumurta müteşebbislerimize 30.000 adet yarka, 103 bin 500 kg yem takviyesi verdik. Paketleme ve pazarlama noktalarında verdiğimiz dayanaklarla bölgemizde üretim yapan bayan üreticilerimiz ve küçük aile işletmelerimiz, Ordu Yumurta Üreticileri Birliği çatısı altında bir ortaya geldi. 

Birkaç yıl öncesine kadar kapanma noktasına gelen işletmeler süratle üretime geçti ve bugün gelinen noktada yılda 35 milyon adet yumurta üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretilen bu yumurtalar Türkiye’nin öncü perakende şirketi Migros aracılığıyla ülkenin dört bir yanında tüketime sunularak, kooperatif ve müteşebbislerimize kıymetli bir gelir sağlıyor. Bundan sonraki maksadımız 50 milyon adede ulaşmak. Tekrar bu proje kapsamında yemde dışa bağımlılığı azaltmak gayesiyle yem üretim tesisi kurduk. Bu cins üretim modelleri, gereksinim duyulan öbür yapıların da kurulmasına öncülük ediyor. Yumurta üretiminin yaygınlaşması için bölgede yeni yumurta üreticilerini desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıyeten, kooperatiflerimizle süt eserleri üzerine yeni çalışmalar geliştiriyoruz” dedi. 

 

Ekmel Baydur: “Ordu’da kurulan yumurta üssümüzde fındık ağaçlarının altında ürettirdiğimiz yıllık 35 milyon adet kafessiz yumurtaya, lokal kalkınma çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki raflarımızda geniş yer veriyoruz.”

 

2019 yılında yaptıkları Ordu ziyaretinde Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Hilmi Güler ile bir sohbet esnasında projenin doğduğunu belirten Migros Kümesi İcra Heyeti Üyesi Ekmel Baydur, “Türkiye’nin en büyük taze besin alımı yapan perakende şirketi olarak direkt alımlarla küçük üreticilere ve birliklere takviye veriyor, mahallî iktisadın kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Çiftçilerimize altyapı ve eğitim takviyeleri sağlıyoruz. Ordu yumurta üretimi projesinde de Migros Aile Kulüplerimiz, Beni Hafife Alma ve Ortar (Ordu Tarım Hayvancılık Besin Sanayi) Gezici Tarım Okulu ile uygulamalı ve teorik dersler veriyoruz. Üreticilerimiz, sağladığımız eğitim ve altyapı dayanaklarıyla değerli bir verimlilik artışı yakaladı. Ordu’da fındık ağaçlarının altında kafessiz prosedürle ürettirdiğimiz yumurtaları Gürata markası altında birinci etapta Karadeniz bölgesindeki mağazalarımızda satışa sunduk. Projenin başında üretilen yumurta sayısı yıllık azamî 50 bin adet iken, verdiğimiz dayanaklarla bu sayı yıllık 35 milyon adede yükseldi. Biz de artan kapasite sayesinde yumurtaları Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarımızda müşterilerimizle buluşturmaya başladık. Ordu’da yumurta üretimi, başta bayan üreticiler olmak üzere, 85 üreticinin bölgede yarattığı istihdamla lokal iktisadın kalkınmasına güçlü bir takviye sunuyor. Üretim arttıkça, üreticilerimiz de kurumsal bir yapıya dönüşüyor ve milletlerarası standartlarda üretim yapabilir hale geliyor. Bu bizi keyifli ediyor” dedi.  

 

Türkiye’de kafessiz üretimle elde edilen yumurtayı birinci satışa sunan şirket olduklarını belirten Baydur, “2018 yılından beri kendi market markamız Mlife yumurtanın yüzde 100’ü organik tavuk yumurtası. Ayrıyeten Macrocenter mağazalarımızda satılan yumurtalarımızın tamamı da kafessiz üretimle elde edilen yumurtalar. Ordu’daki yumurta üssümüz ile kafessiz yumurta konusunda öncü bir rol üstlendik. Ancak başka taraftan kafessiz sistemin tüm ülke gereksinimini karşılama ve maliyet düşüncesi var. Halkımızın, en temel besin unsuru olan yumurtaya, hayvan refahının sağlandığı üretim modelleri ile ulaşabilmesi için regülasyonlarla gerekli dayanakların verileceğine eminiz. Biz de bu dönüşümün yaygınlaşması ve üretim kapasitesinin arttırılması için teşvik ve takviyelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim üzere perakendenin geri kalan oyuncuları da eminim dayanak verecektir” dedi

 

Kemal Yılmaz: “Ordu’da gerçekleştirdiğimiz üretim, etrafa hassaslık unsuruyla ahenk içerisinde ilerliyor.”

 

Ordu Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, “Ordu’da yürüttüğümüz özgür sistem yumurta tavukçuluğu faaliyetleri, sağlıklı ve emniyetli besinin temin edilmesi ismine büyük bir değer taşıyor. Üretim alanlarımızı ihtimamla seçiyor ve nizamlı veteriner denetimi altında tutuyoruz. Ordu’da gerçekleştirdiğimiz üretim, etrafa hassaslık unsuruyla ahenk içerisinde ilerliyor. Burada bir yandan tüketici sıhhatini gözetiyor, başka yandan da milletlerarası kalite normlarına uygun eserler ürettiriyoruz. Bilhassa organik fındık üretimi yapılan havzalarda yeni üreticilerimizi de sisteme dahil ederek yumurta üretimini artırmayı hedefliyoruz. Ordu’daki yumurta üretim modelimiz, hayvan refahını en üst düzeye çıkaran bir yapı. Lakin bu üretim modelinin bugünkü kurallarda tüm ülke talebini karşılaması sıkıntı. Bu nedenle besin arz güvenliğinin sağlanabilmesi ismine bir yandan da kafes sistemi ile üretimin devam ettirilmesi kaçınılmaz. Bu noktada kanatlı hayvanların daha geniş, daha rahat hayat alanlarına sahip olmalarını sağlayan, zenginleştirilmiş kafes sisteminin yaygınlaştırılması da bildiğiniz üzere Avrupa Birliği ahenk kararları çerçevesinde üzerinde çalışılan bir konu” dedi.

 

Alp Lider Özpamukçu: “GPD olarak, bu çeşit projelerin yaygınlaştırılması için elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

 

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Lideri Alp Başkan Özpamukçu, “Gıda perakendecileri Derneği olarak, kamunun, mahallî idarelerin, üreticilerin, birliklerin ve kooperatiflerin bir ortaya gelerek oluşturdukları üretim modellerine takviye veriyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki küçük üreticilerimize ulaşarak bu yapıların kurulmasına da şahsen aracılık ediyoruz. Üretimlerinin direkt organize perakende üyelerimiz aracılığı ile tüketicilerimize ulaşmasını sağlıyoruz. Böylelikle uygun fiyatlı, sağlıklı ve sağlam besin tedarikini garanti altına alıyoruz. Ordu’da gerçekleştirilen bu iş birliği de tam olarak bu maksadımızı yerine getiriyor. Migros, emeğin tüketiciye ulaştırılması noktasında bütün altyapısını ve tecrübesini bizlere açtı. Lokal üreticilerin güçlenmesini ve ülkenin dört bir yanındaki tüketicilere sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı yumurta sunulmasını sağlayan örnek bir model oldu. GPD olarak, bu şekil projelerin yaygınlaştırılması için elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz” 

 

Kendisi de mahallî üreticilerden biri olan Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Lideri Celal Sezgi, şu bilgileri verdi: “Benim çiftliğimde şu anda 1900 tavuk var. İşletme içerisinde metrekareye en fazla 6 tavuk, işletme dışarısında gezinti alanında 4 metrekareye bir hayvan düşecek biçimde planlıyoruz. Tavuklar, organik hammaddelerden oluşturulan karma yemle besleniyor. Proje kapsamında oluşturduğumuz yem tesisimizin aylık üretim kapasitesi 300 ton. Tüm üreticilerimiz yemi buradan alıyor. Üreticilerden gelen yumurtalar tekrar proje kapsamında kurulan Paketleme Tesisimizde gramajlama yapılıp Gürata markası ile paketleniyor. Migros’un pazarlama noktasında bize verdiği dayanak sayesinde pazar sıkıntımız büsbütün çözüldü. Üreticiler olarak süratli bir formda işimizi büyütme imkânı elde ettiğimiz için çok memnunuz.” 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen