Per. Nis 25th, 2024


Avrupa Konseyi’ne İzmir damgası

Soyer, Avrupa Kurulu Bölgeler Meclisi Lideri oldu

  • İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Avrupa Kurulu Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Sosyalist Grubu’nun ortak kararıyla Bölgeler Meclisi Başkanlığına aday gösterilen Soyer, oy birliğiyle Avrupa’nın en değerli siyasi makamlarından birinin başkanlık vazifesine getirildi.
  • Soyer’in seçim sonrası Kongre’ye ve kamuoyuna verdiği birinci ileti Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı ve kurucusu Atatürk ile ilgiliydi. Soyer, “Bugün seçildiğim bu makamı, barış ve demokrasiye olan sonsuz bağlılıklarıyla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlara borçlu olduğumun ziyadesiyle bilincindeyim. Yeni bir yüzyıla girerken, ‘yurtta sulh cihanda sulh’ unsuruyla bizlere 100 yıldır kesintisiz barışı armağan eden Atatürk’ün mirasını daha da ileriye taşımak üzere bu vazifesi üstleniyorum. 46 ülkeden 130 bin mahallî idarenin temsil edildiği 2 meclisli yapının liderlerinin ve yönetici takımlarının seçildiği 3 günlük maratonun sonunda, İzmir’imizi ve Türkiye’yi en yüksek düzeyde temsil edeceğim.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Avrupa Kurulu Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin (YBYK) 45. Genel Kurulu’nda oy birliğiyle Kongre’nin Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Soyer, Bölgeler Meclis Başkanlığı ile birlikte resmi olarak Kongre Lider Vekilliği vazifesini de üstlenme hakkını elde etti. Sosyalist Küme ismine ortak aday olarak gösterilen Soyer oy birliğiyle Başkanlık misyonuna seçildi. Tunç Soyer, Bölgeler Meclisi Lideri olarak 2,5 yıl boyunca vazife yapacak ve Avrupa’da daha demokratik ve adil lokal idareler tesis edilmesi tarafında liderlik vazifesi üstlenecek.

İlk bildiri Cumhuriyet ve Atatürk

Seçimin akabinde tebrikleri kabul eden Lider Tunç Soyer, toplumsal medya hesabından yaptığı birinci açıklamada “46 ülkeden 130 bin lokal idarenin temsil edildiği 2 meclisli yapının liderlerinin ve yönetici takımlarının seçildiği 3 günlük maratonun sonunda, İzmir’imizi ve Türkiye’yi en yüksek düzeyde temsil edeceğim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken üstlendiğimiz bu memleketler arası misyonun gururu kadar sorumluluğu da büyük. Canla, başla, aşkla çalışacağız” dedi.

Daha sonra Kongre’ye seslenen Soyer, kendisine olan itimat ve dayanak için kongre üyelerine ve evvelki periyot lideri Harald Sonderegger’e teşekkür etti.

Konuşmasında dört gün sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlanacağını hatırlatan Soyer,  “Bugün seçildiğim bu makamı, barış ve demokrasiye olan sonsuz bağlılıklarıyla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlara borçlu olduğumun ziyadesiyle bilincindeyim. Yeni bir yüzyıla girerken, ‘yurtta sulh cihanda sulh’ unsuruyla bizlere 100 yıldır kesintisiz barışı armağan eden Atatürk’ün mirasını daha da ileriye taşımak üzere bu misyonu üstleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni daha sağlam bir demokrasi ile taçlandırmak için elimden gelenin en düzgününü yapacağım” diye konuştu.

Bölgeler Meclisi Başkanlığı Avrupa’nın en değerli makamlarından biri

5 Mayıs 1949 tarihinde kurulan tertip Avrupa Kurulu 46 üye ülkenin 830 milyon vatandaşının ayrımcılığa karşı çaba, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kültürel çeşitliliğin savunulması, cinsiyet eşitliği üzere temel insan haklarını koruyor. Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi (YBYK) ise Avrupa Kurulu’nun siyasi organları ortasında yer alıyor. Lokal yahut bölgesel bir yönetimde, seçim ile vazifeye gelmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devlete bağlı 130 binden fazla lokal ve bölgesel idareyi temsil eden 612 üyeden oluşuyor. Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin karar alma süreçleri Mahallî İdareler Meclisi ve Bölgeler Meclisi olmak üzere iki farklı meclis içerisinde yürüyor. Türkiye’den büyükşehir belediyeleri, meclisleri ve vilayet özel yönetimler Bölgeler Meclisi’nde temsil ediliyor. İlçeler ve beldelerin ise Kongre’nin Mahallî İdareler Meclisi’nde temsil hakkı bulunuyor. Kongre Lideri ve bu her iki meclisin liderleri Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin idaresindeki en kıymetli 3 aktör ortasında yer alıyor. Bu 3 lider Kongre’nin karar alma ve idare süreçlerinde ortak sorumluluğa sahip bulunuyor. Bölgesel ve kentsel gelişmeyi temsil etmek ve savunmak ismine Avrupa siyasi diyaloğunda çok pahalı bir vazifesi olan Kongre Bölgeler Meclisi Başkanlığı savaşlar, iklim krizi, salgınlar, aşırılık, toplumsal adaletsizlik ve tüm dünyada demokratik kıymetlerin gerilemesi üzere yalnızca bölgesel olmayan lakin kentleri ve mahallî idareleri de derinden etkileyen global krizler karşısında meselelerin tahlili ismine ehemmiyet taşıyan bir siyasi diyalog platformu olarak vazife yapıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen