Sal. Haz 11th, 2024

Dünya Sıhhat Örgütü, geçtiğimiz günlerde Omicron’un COVID-19’un son varyantı olduğunu ve bu varyantın aslında öteki varyantlardan daha tehlikeli olmayabileceğini duyurdu. Dünyada artan olaylar nedeniyle kısıtlamaların tekrar gündeme geldiğini belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Omicron varyantı öteki varyantlara nazaran daha az şiddette seyredebilir. Artık elimizde aşılar da var. Aşılar hastalığın daha hafif geçirilmesi açısından epey önemli” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de ve dünyada uygulanan aşıların COVID-19’a karşı hayli tesirli bir muhafaza sağladığının altını çizen Anadolu Sıhhat Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “COVID-19 aşı olan bireylere de bulaşabilir ve beşerler hiç hastalanmadan da bulaştırıcı olabilirler. Küçük bir olasılıkla kendileri de hasta olabilirler. Bu nedenle aşılanmış bireylerin şahsî korunma tedbirlerine salgın denetim altına alınana kadar uymaya devam etmeleri hayli önemli” ihtarında bulundu.

Üçüncü doz aşı şart

Şimdiki datalara nazaran BioNTech aşısının oluşturduğu bağışıklık cevabının 6 ay kadar devam ettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “2 doz BioNTech olan bireylerin 6 ay sonra, 65 yaş üstü bireylerin ve bağışıklığı bakılanmış hastaların üçüncü dozu 3 ay sonra olmaları gerekecek üzere duruyor” dedi. Gebelerin, emzirenlerin, kanser hastalarının, alerjik bireylerin ve kalp rahatsızlığı olan hastaların da aşı olmalarında bir sakıncanın olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Elif Hakko, “COVID-19 ve varyantlarından korunmanın en tesirli yolu aşı” hatırlatmasında bulundu.

Aşılar hastalık ve hastaneye yatışı önlemede epeyce önemli

Omicron’un evvelki varyantlara nazaran daha bulaşıcı olduğunu lisana getiren Doç. Dr. Elif Hakko, “Ancak birinci araştırmalara nazaran hastalığın bulguları öteki varyantlara nazaran daha hafif seyrediyor. Aşıların yeni Omicron varyantına karşı muhafaza gücü başka varyantlar kadar yüksek olmasa da hastalık ve hastaneye yatışı önlemede aşı olmanın tesiri çok yüksek” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen