Pts. May 6th, 2024


Geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu yıl da birçok muharrir, şair ve gazetecinin konuk olduğu fuarın bu yılki konukları ortasında Türk siyasetinin renkli ve güçlü isimleri de kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Gemlik Belediye Lideri Uğur Sertaslan’ıngöreve gelmesinin akabinde Gemlik Kitap Limanı ismiyle düzenlenen fuar, bu yıl 16 – 24 Eylül tarihleri ortasında, Gemlik İskele Meydanı’nda gerçekleşiyor. Fuarın birinci gününden itibaren birbirinden kıymetli konuklar yer alırken ziyaretçiler ağır ilgi gösterdi.

Yıllardır sıhhat alanında verdiği çabayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Kızılay’la ilgili çalışmalarıyla gündeme gelen gazeteci İsmail Arı Gemlik Kitap Limanı’nın konuğu oldu.

“Dini yapılar sıhhat dalını ele geçirdi”

Türkiye’de yaşanan endişeyi anlamak için sıhhate kesimine bakmanın yanlışsız olacağını söyleyen İsmail Arı, “Sağlık alanında makul sermaye kümeleri tesirli oluyor. Buna direnenler çeşitli zorluklar yaşıyorlar. Kıymetli örnekler var sıhhatteki yapılaşmalarla ilgili. Örneğin, “sağlık turizmi” diye bir şey yapılacağı söylendi ve bir grup hastaneler bunun için Sıhhat Bakanlığı’ından yetki dokümanı aldı. Yaklaşık 1 yıl boyunca İstanbul’da Covid-19 testlerini muhakkak bir hastanede yaptırdılar. İstanbul’da birçok hastaneye Covid-19 testi ihalesi birebir şirkete verildi. Bizim paralarımız ve Sıhhat Bakanlığı’nın milyonlarca lirası bu şirkete aktı ne yazık ki.”

Şehir hastanelerinde rant yarışı

Kitabının araştırma konusu olan kent hastanelerine ait konuşan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise şöyle konuştu: “Dünyada birinci kent hastanelerinin uygulandığı ülke İngiltere’dir. Türk Tabipler Birliği olarak kent hastanelerinin nasıl ele alınması gerektiğini ait memleketler arası iştirakçileri çağırarak bir kadro bilimsel toplantılar düzenlemeye başladık. Sonrasında öngörülerimizi toplumla paylaşmaya çalıştık ve bu mevzuyu detaylı ele alan, modelin neden olan yanlışları anlattığım kitabı yazdım. Bu kitapla birlikte kent hastanesinin bu ülke için neden yanlış olduğunu aktardık. Bu model çok yüksek maliyetli. Ayrıyeten şunu ekleyeyim bu 14 hastanenin şirketleri yer alan finansman şirketlerinin tamamı çok uluslu şirketler. Yük olarak İngiltere sermayesi olduğu için şartnamelere koydukları hususa nazaran, mukavelede şayet bir uyuşmazlık olursa bu mahkemelerin görüleceği yer İngiltere’dir.”

Konuşmaların akabinde konuklar, izleyenlerden gelen soruları cevapladılar. Program, Arı ve Pala’ya ikram takdimi ile sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen