Tırnaklarınızda beyaz benekler görebilirsiniz. Çünkü bu aslında çok sık rastlanan ve farklı sebepleri olabilecek bir durum. Lökonişi olarak da adlandırılan bu beyaz lekelerin, gerçekten tırnak plağının hasar görmesi, mineral eksikliği, bazı ilaçlar veya mantar enfeksiyonu gibi çok çeşitli nedenleri olabilir. İşte tırnaktaki beyaz lekelerin olası sebepleri…
1
Alerjik reaksiyon
Sağlık sitesi Healthline’a göre oje, parlatıcı, sertleştirici veya asetona karşı alerji, tırnaklarınızda beyaz lekelere neden olabilir.
2
Manikürden kaynaklanan hasar
Insider’a konuşan dermatolog Dendy Engelman, “Manikürcünüz, keskin aletlerle tırnağınıza bakım yaparken yeterince nazik davranmazsa, manikür sırasında bu tür hasarlar meydana gelebilir” diyor. Bir diğer dermotolog Michele Green ise “Örneğin, elektrikli törpünün aşırı kullanımı veya tırnak etlerinin metal bir aletle agresif bir şekilde geriye itilmesi tırnağa zarar verebilir” görüşünde.
Peki, bu durum nasıl çözülür?
Green, tırnak hasarını tedavi etmenin en iyi yolunun tırnağın uzamasına izin vermek olduğunu söylüyor. Ayrıca, tırnak yatağına zarar vermeyen, bu konuda uzman kişilere danışmayı öneriyor.
3
Mineral eksikliği
Bazı mineraller veya vitaminler bakımından eksikliğiniz mevcutsa, tırnaklarınızda beyaz lekeler veya noktalar fark edebilirsiniz. Bu sorunla en sık bağlantılı olan eksiklikler çinko eksikliği ve kalsiyum eksikliğidir. Doktorunuz herhangi bir mineral eksikliği konusunda risk altında olup olmadığınızı belirleyebilir.
Green, “Tırnak plağı, belirli oranlarda çeşitli besinlerden oluştuğu için tırnaklarda besin eksikliği bu şekilde görünür olabilir” diyor. Ancak diğer uzmanlar bu fikre karşı çıkıyor. Gerçeğin ne olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
4
Mantar enfeksiyonu
Bazı tırnak mantarı enfeksiyonlarının ilk belirtisi tırnaklarda görülen birkaç küçük beyaz nokta olabilir. Enfeksiyon büyüyebilir ve tırnak yatağına yayılabilir. Mantar enfeksiyonu, çevreden gelen mikropların tırnaklardaki veya çevresindeki derideki küçük çatlaklardan içeri girmesiyle oluşur.
Green’e göre tırnak mantarını önlemek için şu adımları atmalısınız:
• Ayaklarınızı ve ellerinizi iyice yıkayın ve tamamen kurulayın.
• İyi oturan, hava alan ve çok sıkı olmayan ayakkabılar giydiğinizden emin olun.
• Temiz ve her müşteriden sonra aletlerini sterilize eden veya atan güzellik salonları arayın.
• Spor salonu soyunma odası gibi halka açık alanlarda çıplak ayakla yürümekten kaçının.
Nasıl tedavi edilir?
Insider’a konuşan Dermatolog Green, bir mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için doktorun muhtemelen ilaç yazacağını; mantar enfeksiyonlarının yavaşça temizleneceğini, bu nedenle tırnağın tamamen iyileşmesinin birkaç ay alabileceğini söylüyor.
5
Kalıtsal nedenler
Lökonişi, bazen kalıtsal bir durum olabilir, ancak bu çok nadiren görülür. Bununla beraber Bart-Pumphrey sendromu, Bauer sendromu, Buschkell-Gorlin sendromu, Darier hastalığı gibi bazı durumlar da tırnak anormalliklerine yol açabilir.
6
Tırnakta yaralanma
Tırnak tabanında oluşan bir yaralanma, tırnağınız uzadıkça üzerinde beyaz lekeler veya noktalar oluşmasına neden olabilir. Bazı yaralanmalar 4 hafta veya daha uzun bir süre boyunca ortaya çıkmaz.
7
İlaçlar ya da zehirlenme
Bazı ilaçlar, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Ayrıca ağır metal zehirlenmesi, tırnak plakalarında çizgilerin oluşmasına neden olabilir.
8
Cilt rahatsızlıkları
Tırnak sedefi ve el egzaması gibi iltihaplı cilt hastalıkları tırnak matrisini etkileyebilir.
9
Bazı rahatsızlıklar
Sağlık sitesi Healthline’a göre, nadir de olsa kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, akciğer iltihaplanması, demir eksikliği, karaciğer sirozu, diyabet gibi bazı rahatsızlıklarda da tırnakta beyaz leke olabilir.