Cts. May 4th, 2024


Kaspersky tarafından hazırlanan ICS CERT raporuna göre, küresel ölçekte 2023’ün birinci yarısında Endüstriyel Denetim Sistemi (ICS) bilgisayarlarının %34’ünde rastgele bir çeşitten makûs emelli obje tespit edildi ve engellendi. Tıpkı devirde Türkiye’de ICS makinelerinin akına uğrama oranı ise %41,9 oldu. Bu oran global ortalamanın üzerinde yer alıyor. Türkiye’de en çok hücuma uğrayan kesimler ortasında mühendislik ve entegrasyon sistemleri (%45,2), bina otomasyonu (%44,9) ve güç bölümü yer alıyor (%44,4). Tespit edilen tüm akınlar muvaffakiyetle engellendi.

 

ICS bilgisayarları petrol ve gaz, güç, otomotiv, bina otomasyon altyapıları ve öbür alanlarda mühendislerin ve operatörlerin, iş istasyonlarından denetleyici denetim ve bilgi toplama (SCADA) sunucularına ve İnsan Makine Arayüzüne (HMI) kadar bir dizi otomasyon fonksiyonunu yerine getirmesi için kullanılıyor. Endüstriyel bilgisayarlara yönelik siber akınlar, denetim edilen üretim çizgisinde ve bazen de tesisin tamamında maddi kayıplara ve üretimin durmasına neden olabileceğinden ötürü son derece tehlikeli olarak bedellendiriliyor. Dahası sanayi kuruluşlarının hizmet dışı kalması bölgenin toplumsal refahına, ekolojisine ve makroekonomisine önemli ziyan verebiliyor.

Endüstriyel Denetim Sistemlerinin karşı karşıya olduğu farklı siber tehdit cinsleri ortasında makus niyetli komut belgeleri, casus Truva atları, solucanlar, fidye yazılımları ve öbürleri yer alıyor. Türkiye, berbat maksatlı komut belgelerinin ve kimlik avı sayfalarının engellendiği ICS bilgisayarlarının yüzdesinin en yüksek olduğu bölgelerden biri pozisyonunda (küresel ortalama %12,7 iken Türkiye’de %18,3). Makus hedefli komut evrakları, bilgi toplamak, kullanıcıları izlemek ve makus hedefli web sitelerine yönlendirmekten casus yazılım ve/veya bâtın kripto madenciler üzere çeşitli berbat hedefli yazılımları sisteme yüklemeye kadar çok çeşitli maksatlara hizmet ediyor.

ICS için öne çıkan bir öbür tehdidi casus yazılımlar oluşturuyor. Türkiye’de 2023’ün birinci yarısında ICS makinelerinin %11,3’ünde casus yazılım akınları tespit edildi ve engellendi. Global ortalama %6,1 civarında.

Türkiye birebir vakitte 2023’ün birinci yarısında fidye yazılımı saldırısına uğrayan ICS bilgisayarlarının yüzdesinin en yüksek olduğu bölgelerden biri oldu. Türkiye’de atağa uğrayan ICS makinelerinin oranı %0,5 iken, global ortalama %0,32 olarak ölçüldü.

Kaspersky ICS CERT Başkanı Evgeny Goncharov, şunları söyledi: “Türkiye’nin Avrupa ve Asya’nın kesişme noktasındaki stratejik pozisyonu, ülkeyi güç transit yollarında kilit bir oyuncu haline getiriyor. Boru çizgileri ve güç üretim tesisleri de dâhil olmak üzere kritik güç altyapısının korunması hem ulusal güvenlik hem de bölgesel istikrar açısından son derece değer taşıyor. Türkiye tıpkı vakitte imalat, tarım ve teknoloji bölümlerini kapsayan büyük bir sanayi çeşitliliğine sahip. Bu çeşitlilik, ICS siber güvenliğine çok istikametli bir yaklaşım gerektiriyor. Zira farklı bölümler farklı düzeylerde siber güvenlik olgunluğuna sahip olabilir. Kurumlar ICS ile ilgili riskleri anlayarak şuurlu kararlar alabilir, kaynaklarını makul tahsis edebilir ve savunmalarını verimli bir halde güçlendirebilir. Bunu yaparak sadece kârlılıklarını korumakla kalmaz, birebir vakitte herkes için daha inançlı ve emniyetli bir dijital ekosisteme katkıda bulunurlar.”

Kaspersky ICS CERT web sitesinde 2023’ün birinci yarısındaki ICS tehdit ortamı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaspersky uzmanları, OT bilgisayarlarınızı çeşitli tehditlere karşı korumak için şunları öneriyor:

  • Olası siber güvenlik sıkıntılarını belirlemek ve ortadan kaldırmak için OT sistemlerinin tertipli güvenlik değerlendirmelerini yapın.
  • Etkili güvenlik açığı idaresi süreci için bir temel olarak daima güvenlik açığı değerlendirmesi yapın ve triyaj oluşturun. Kaspersky Industrial CyberSecurity gibi özel tahliller, bu hususta aktif bir yardımcı ve kamuya açık olmayan, harekete geçirilebilir bir bilgi kaynağı olarak hizmet verebilir.
  • İşletmenin OT ağının temel bileşenleri için vaktinde güncellemeler yapması değerlidir. Güvenlik düzeltmeleri ve yamaları uygulamak yahut teknik olarak mümkün olan en kısa müddette telafi edici tedbirler almak, üretim sürecinin kesintiye uğraması nedeniyle milyonlara mal olabilecek büyük olayları önlemek ismine çok kıymetlidir.
  • Gelişmiş tehditlerin vaktinde tespit edilmesi, olayların araştırılması ve tesirli bir biçimde düzeltilmesi için Kaspersky Endpoint Detection and Response gibi EDR tahlilleri kullanın.
  • Ekiplerinizin olay tedbire, tespit ve müdahale marifetlerini geliştirerek ve güçlendirerek yeni ve gelişmiş makus gayeli tekniklere müdahaleyi güzelleştirin. BT güvenlik takımları ve OT çalışanı için özel OT güvenlik eğitimleri, bunu başarmanıza yardımcı olan temel araçlardan biridir.

 

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulmuş global bir siber güvenlik ve dijital kapalılık şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelinde işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak için daima olarak yenilikçi tahlillere ve hizmetlere dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü, gelişmiş ve gelişen dijital tehditlerle uğraş etmek için önde gelen uç nokta müdafaası, özel güvenlik eserleri ve hizmetleri ile Siber Bağışıklık tahlillerini içeriyor. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunmaktadır ve şirket 220.000’den fazla kurumsal müşterinin kendileri için en kıymetli olanı muhafazalarına yardımcı oluyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen