Cum. May 17th, 2024


İBB’nin düzenlediği 3. Ulugazi Yağlı Güreşlerinde altın kemerin sahibi bu yıl da değişmedi. 2021 ve 2022’de başpehlivan olan Hüseyin Gümüşalan, finalde karşılaştığı Abdullah Güngör’ü mağlup ederek birinciliğe ulaştı. Gümüşalan, üst üste üçüncü altın kemerini İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun elinden aldı. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün güreşe verdiği pahanın sonucu olarak 1933’ten 1938’e kadar her yıl yapılan Ulugazi Güreşleri, Atatürk’ün vefatı sonrası birinci defa 2021 yılında tekrar düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul’un tertibiyle yine canlanan gelenek, İstanbul’da yağlı güreş sporunun yaşatılmasına katkılar sunmaya başladı. Bu yıl 3. sefer düzenlenen Atatürk’ün emaneti Ulugazi Yağlı Güreşlerinde, 64’ü başpehlivan olmak üzere 500 güreşçinin iştirakiyle gerçekleşti. 

 

“GÜREŞÇİLERİMİZE ZEVAL GELMESİN”

Orhangazi Kent Parkı’ndaki müsabakaların kura çekimin tanıklık eden ve birinci müsabakaları izleyen İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, yarı final eşleşmelerini izlemek için yine yerini aldı. Finale kalan Hüseyin Gümüşalan ve Abdullah Güngör’ün karşılaşması öncesi kısa bir konuşma yaparak güreşlere katılan tüm pehlivanlara geleneği yaşattıkları için teşekkür eden İmamoğlu şunları söyledi:

“Güreşçilerimize zeval gelmesin, gururla onların çabasını izliyoruz. Yüzyıllardır bu topraklarda geleneğimiz olan cet sporumuz, güreşimiz ve güreşin bize ilişkin kısmıyla, yağlı güreşler alışılmış bu işin bu gayretin, o centilmenliğini, o kültürünü, o ahlakın, o inancın,  usta çırak alakasının her tarafıyla irdelenmesi bu ideoloji yalnızca spora dair değil, insan olmanın gayret etseniz de herkesin kazanmasının kaybedenin olmadığı bir gayretin varlığını hissettiğimiz yağlı güreşler, başka bir ehemmiyete sahip.”

 

“ATATÜRK’ÜN BAŞLATTIĞI BİR SÜREÇ EKSİK KALDI”

“83 yıl evvel Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’da güreşlerin yapılması, tanıtılması ismine başlattığı bir süreç eksik kaldı, yarım kaldı. 83 yıl sonra tekrar İstanbul’da yağlı güreşlerimizi başlattık. 3. bu yıl İstanbul’da hemşehrilerimizle buluşuyor. Çocuklarımız, ailelerimiz izliyor. Cet sporunun daha çok sevilmesine vesile oluyor. Münasebetiyle bu bize ilişkin kültürümüzün, sporumuzun yaşaması ve yaşatılması ismine emeği geçen herkese burada nefesiyle, sesiyle, yüreğiyle emek veren eğitimcileriyle, hocalarıyla, güreşçileriyle, değerli ağalarımızla Kırkpınar’dan Elmalı’ya birçok yerdeki çok değerli güreşlerimize emek veren yöneticilere, herkese sahiden milletimiz ismine teşekkür ediyorum.”

 

“GÜREŞÇİLERİMİZİN HER BİRİSİNİ ALNINDAN ÖPÜYORUM”

“Cumhuriyetimizin 100. yılında böylesi bir uğraşın farklı bir ehemmiyeti var. Bu bakımdan buradaki güreş yapan güreşçilerimiz İstanbul’da cumhuriyetimizin 100. yılında Ulugazi Yağlı Güreşlerinde çok özel bir çabanın içinde oldular. Her birisini alnından öpüyorum. Umut ediyorum ki büyük ve özel bir geleneğe dönüşecek ve İstanbul’dan da yağlı güreşçimiz dünyanın en hoş kenti, 20 milyona yakın insanın yaşadığı İstanbul’dan da bütün dünyaya tanıtılacağı yılları daima birlikte yaşayacağız. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şimdiden kazananı kaybedeni olmayacak olan bu uğraşta birazdan pehlivanların çabasında başpehlivan olacak ve çabanın içinde olacak olan her iki pehlivanımız da tebrik ediyor birçok yağlı güreşlerde Ulugazi Güreşlerinde buluşmak dileğiyle hepinizi sevgiyle, hürmetle selamlıyorum.”

Final karşılaşmasının akabinde Başpehlivan Hüseyin Gümüşalan altın kemer ve kupasını, finalist Abdullah Güngör ile güreşlerin üçüncüleri İsmail Koç ve Nedim Gürel madalya ve kupalarını İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun elinden aldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen