Paz. May 5th, 2024


Nilüfer Kütüphaneleri’nin düzenlediği Şairin Şiir Cihanı etkinliklerinin yeni periyottaki birinci konuğu Yüksel Pazarkaya oldu. Türk edebiyatına kıymetli eserler kazandıran Pazarkaya, şiirin merhem üzere olduğuna değinerek, okurlarıyla kendini yenilediğini söyledi.

Nilüfer Kütüphaneleri’nin düzenlediği Şairin Şiir Kozmosu aktiflikleri yeni devirde yeniden edebiyat dünyasının değerli isimlerini Bursalılar ile buluşturmaya devam ediyor. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen yeni periyodun birinci söyleşisine uzun yıllar yurt dışında çalışmalar yapan tecrübeli Şair Yüksel Pazarkaya konuk oldu. Belgin Önal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide tecrübeli şair Pazarkaya, yapıtları ve çalışmaları üzerine bilgiler verdi. Şiirin insan ve topluma odaklandığını tabir eden Pazarkaya, “Şiir, vakit zaman kaygımıza merhem olur. Şiir, insanı dar vakitlerinde kurtaran lisan sanatıdır. Lisanın sonlarını aşmanın en faal metodlarından biridir” dedi. Aydınlık Kanayan Çiçek isimli kitabından okumalar yapan Pazarkaya, “Duygu ve fikir, duruma nazaran başkasına kararı bırakır. Yapıtlarımda somut şiire çok defa yer verdim. Somut şiir geleneği antik Yunan periyoduna kadar giden görsel çalışmadır. Hitler vakti lisan istismara uğradı, kirlendi. Bundan kurtulmak için harfleri ve sözcükleri temizleyerek yine işe başlamak gerekir. Gelenekselşiirlerine biçimsel yenilikler getirdi. Lisanı tazelemek ve yenilemek, kirinden temizlemek manasına gelir. Şiir asla bitmez, tükenmez. Şiir okuruyla kendini yenileyerek seyahatine devam eder” diye konuştu.

Söyleşiye katılanların sorularını da yanıtlayan Pazarkaya, aktiflik sonunda “st louis günleri” isimli kitabını da imzalarken, söyleşiye katılan Nilüfer Belediyesi Lider Yardımcısı Remzi Çınar da Yüksel Pazarkaya’ya teşekkür ederek çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen