Paz. Nis 28th, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Dirençli kent Kocaeli” vizyonu kapsamında 1999 zelzelesinden evvel inşa edilen binaları mümkün bir afete hazırlıklı hale getirmek için süratli bir yol kat ediyor. Bu bağlamda Dirençli kent Kocaeli için hazırlanan hareket planlarından biri olan “Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi” çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ortasında protokol imzalanmıştı. 1999 Gölcük zelzelesini geçiren ve Sismik Tehlike Bölgeleri Haritasında yer alan 250 bin yapının ayrıntılı olarak taranacağını ön gören protokolde şu ana kadar 86 bin 439 yapının incelenmesi tamamlandı.

 

110 MÜHENDİSE EĞİTİM VERİLDİ

Büyükşehir Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı, 1999 Marmara Zelzelesi öncesi yapılan binalardan başlamak üzere Kocaeli hudutları içerisinde yer alan tüm binalara yönelik “Hasarsız Tespit Yöntemi-6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği EK-A” kullanılmak suretiyle yapılan çalışmalarda ağır bir mesai harcıyor. Birinci olarak yapıların hasarsız tespit edilebilmesi ile ilgili sürecin belirlenmesi ile birlikte Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ortasında protokol imzalanarak, saha tespitlerinde kullanılacak yazılım geliştirildi. Yeniden Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi ortasında imzalanan danışmanlık hizmet işi kapsamında alanda çalışacak 110 inşaat mühendisine yönelik eğitimler düzenlendi.

 

86 BİN 439 YAPI İNCELENDİ

Deprem Risk Haritasında yer durumu sınıflandırmasına nazaran 17 Ağustos 1999 Zelzelesi öncesi inşa edilen yapıların 86 bin 439’u incelendi. Proje kapsamında birinci 6 aylık dilimde 160 bini aşkın yapı stokunun taraması tamamlanacak. Yapılacak ikinci bir protokolle de sonraki 3 ay içinde 90 bin yapının daha incelenmesi hedefleniyor. Böylelikle incelenecek yapı stoku sayısı 250 bin olacak. Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarafından oluşturulan Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar sonucunda yapılan çalışmalar öncelikli dönüşüm alanlarının belirlenmesine altlık teşkil ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen