Pts. May 6th, 2024


Akbank Hackathon: DisasterTech’in Kazanan Grupları Belirli Oldu!

Akbank LAB’in bu yılki Hackathon aktifliği, doğal afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında hayatları koruyacak ve kurtaracak tahliller geliştirilmesi için teknoloji tutkunlarını bir ortaya getirdi. ‘Afet teknolojileri’ temasıyla düzenlenen aktifliğin finalisti PharGen-Z olurken, ikincilik mükafatı City Guard takımının, üçüncülük mükafatı ise Terappim’in oldu.

Akbank, finans ve teknolojinin onarıcı gücü ile bedel üretmeye odaklanan Hackathon yarışında bu yıl afet teknolojilerini merceğe aldı. 176 farklı kadrodan 500’e yakın kişinin başvurduğu Akbank LAB ve imece iş birliğinde gerçekleştirilen Akbank Hackathon: DisasterTech, 14 Ekim’de çevrimiçi olarak başladı. Teknolojinin gücünü afet idaresi alanında kullanarak daha inançlı, dirençli ve kapsayıcı bir toplum yaratma maksadıyla yola çıkan aktiflikte seçilen 33 kadro proje geliştirdi. Yarışın 22 Ekim’de, Sabancı Center’da gerçekleştirilen finalinde 10 farklı fikir heyet kıymetlendirilmesine sunuldu. Birbirinden başarılı projeler ortasından PharGen-Z, City Guard ve Terappim dereceye giren gruplar oldu.

Hackathon kapsamında geliştirilen tüm projelerin gelecek için umut kaynağı olduğunu belirten Akbank Ferdî Bankacılık ve Dijital Tahliller Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Aziz; “Yakın bir geçmişte yaşadığımız afetlerde, eser, hizmet ve servis geliştiricilerinin epeyce kısa mühletler içerisinde arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olabilecek araçlar geliştirdiğini gördük. Buradan hareketle, her yıl düzenlediğimiz Akbank Hackathon etkinliklerini bu yıl afet öncesi, afet anı ve afet sonrasındaki gereksinimlere yönelik fikirlerinin geliştirilmesi odağında tuttuk. Akbank Hackathon: DisasterTech aktifliğini afet teknolojilerine ait tahliller geliştirilmesi davetiyle açtık. Akbank olarak bu heyecan dolu Hackathon tecrübesinin çıktılarının afetler öncesinde, sırasında yahut sonrasında hayatları müdafaaya ve kurtarmaya dayanak olması en büyük temennimiz.” dedi.

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa ise “Akbank Hackathon: DisasterTech, karşı karşıya olduğumuz afetlerdeki türlü risklere karşı teknoloji dayanağı ile yenilikçi tahliller üretilmesini hedefledi. Çevrimiçi başlayan Hackathon tecrübesinde ekipler, geleceğin afet teknolojilerini şekillendirmek üzere afetlerin tesirlerinin hafifletmesi ve güzelleştirilmesi, afet idaresinin planlanması, afet alanındaki lojistik imkânların geliştirilmesi için çalıştı. Destekçilerimizden konukların ağırlandığı ve afet alanında karşılaşılan zorluklara dair iç görüler sunulan “Noktaları Birleştirmek: Afetlerde Teknoloji, Finans ve İnsani Yardım” panelinde Akut Vakfı, Gereksinim Haritası ve UNDP bu alandaki tecrübelerini tesir perspektifinden sunarken; Ak Portföy, Türkiye Bilişim Vakfı ve Microsoft ise finans ve teknoloji bakış açısından yorumlarını bizlerle paylaştı. Birbirinden pahalı proje fikirlerinin geliştirildiği bu seyahatin, afet idaresine güç katacağına ve ülkemizdeki seferberliğin bir kesimi olacağına inanıyoruz. Tüm ekiplerimizi, onlara rehberlik eden kurumlarımızı, mentor ağımızı ve jürimizi

kutluyorum.” dedi.

Afet Teknolojilerinde En Uygun ve En Yenilikçi Tahliller Yarıştı

Akbank Hackathon: DisasterTech’de geliştiriciler, yazılımcılar, dizayncılar ve bu alana ilgi duyan öğrenciler, afet idaresi için yenilikçi tahliller geliştirerek teknoloji ile daha inançlı ve güçlü afet idare sistemleri geliştirmeye odaklandılar. Finans, tesir ve teknoloji temasının hakim olduğu Akbank Hackathon: DisasterTech aktifliği heyetinde finans odağını temsilen Akbank Ferdî Bankacılık ve Dijital Tahliller Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Aziz ve Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa; tesir alanında Gereksinim Haritası İdare Şurası Üyesi Esra Arslan ve UNDP Hızlandırma Laboratuvarı Tahlil Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker; teknoloji uzmanlığında ise Microsoft Türkiye Müşteri Tecrübesi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Microsoft Türkiye Finansal Servisler ve Kamu Müşterileri Satış Genel Müdür Yardımcısı His Ateş yer aldı.

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Akbank Hackathon: DisasterTech finalistleri ortasından birinci grup 100.000 TL, ikinci ekip 60.000 TL ve üçüncü ekip da 40.000 TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

Hackathon’da birincilik ödülünün sahibi olan PharGen-Z, afet sonrasında sıhhat hizmetleri alanında kritik bir gereksinime karşılık sunuyor. Grubun ‘Ecza Dolabı’ isimli projesi, afet süreçlerinde hastaların muhtaçlık duydukları ilaç takviyesine süratle ve çarçabuk ulaşabilmeleri için bir platform yaratma fikrine dayanıyor. Bu kapsamda eczacılık ve sıhhat hizmetleri alanındaki meseleleri kıymetlendiren grup, hastaları ve eczacıları direkt yahut ilaç talepleri yoluyla bir ortaya getiren, eczacıların hastalara gereksinim duydukları ilacı gerçek ölçülerde koordineli bir halde ulaştırmalarını sağlayan bir uygulama geliştirdi.

İkincilik mükafatına layık görülen City Guard takımı, modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası hasarlı bina ve alanların tespiti için ‘Sense Earth’ projesini geliştirdi. Proje ile City Guard, yıkılan binalar, kapanan yollar yahut kullanılamaz hale gelen köprülerin süratli biçimde tespiti sayesinde afet idaresi süreçlerini desteklemeye odaklanıyor. Stratejik noktalara yerleştirilecek güneş gücü ve uydu interneti ile çalışan modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası yaralanma ve can kayıplarının önlenmesi, acil yardım operasyonlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Etkinlikte üçüncülük ödülünün sahibi ise Terappim oldu. Grubun tahlili, afet sonrası sıhhat işçilerinin üzerindeki iş yoğunluğunu hafifletmeye ve tıpkı vakitte fizik tedavi muhtaçlığı olan hasta ve yaralılara süratli ve muteber hizmet sunmaya odaklanıyor. Bu gereksinimlerin tahlili için geliştirilen yenilikçi Terappim taşınabilir uygulaması sayesinde fizyoterapistler hastaya hareket kütüphanesinde bulunan hareketlerden ferdî bir antrenman programı oluşturabiliyor ve hasta poz kestirimi teknolojisi ile hareketlerin kontrollü olarak gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor.

Kolektif Bir Bedel Yaratıldı

Akbank Hackathon: DisasterTech etkinliğinde kurtarma ve izleme tahlilleri başta olmak üzere, teknoloji yetkinliğiyle Microsoft, SDG AI Lab ve Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesindeki tecrübesiyle Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) yer aldı. Toplumların güçlü süreçlerinde desteklenmesi için çalışan Muhtaçlık Haritası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve UN Volunteers alandan deneyimlerini paylaştı. Ak Portföy ise finansal kaynaklara erişim ve yatırım alanında rehberlik sunmak üzere iştirakçilerin yanında yer aldı. Tıpkı vakitte istekli Akbanklılar dahil olmak üzere Akut Vakfı, Atölye, DNDLAB, Impact Hub Ankara, Sivil Alan Hareket Ağı, Mahalle Afet Gönüllüleri, Menthol Protocol, Teyit.org, Tider, TOG ve YUVA’dan uzmanlar içgörü ve

tecrübeleriyle proje fikirlerinin geliştirilmesine takviye sundu.

Gelecek yıl da Akbank LAB tarafından düzenlenecek olan Hackathon aktifliği, yenilikçi temasıyla teknolojik fikirlerin ekosisteme kazandırılmasında katalizör olmayı sürdürecek.

Ayrıntılı bilgi için: www.akbanklab.com/tr/akbank-hackathon-disastertech

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen