Cum. May 3rd, 2024

Apple, AirTag takip cihazlarının “çok sayıda cinayete” yol açtığını iddia eden kişiler tarafından geçen hafta açılan bir toplu dava ile karşı karşıya. Dava, sapıkların ya da katil olabilecek kişilerin AirTag’leri bir çantaya, arabaya ya da doğrudan kişinin üzerine yerleştirerek kurbanlarını takip etmek için kullandıklarını iddia ediyor. Apple’ın insanları istenmeyen, tehlikeli takipten korumak için yeterli adımları atmadığı da ekleniyor.

Apple ise, AirTag’lerinin bir telefon uyarısı yoluyla istenmeyen takibi önlemek ya da caydırmak üzere tasarlandığını iddia ediyor. Web sitesinde, örneğin başka birinin AirTag’i çantanıza ya da montunuza yerleştirilirse, iPhone’unuzun bunu fark edeceği ve şöyle bir uyarı göndereceği belirtiliyor: “Sizinle birlikte hareket eden bir AirTag bulundu. Bu AirTag’in konumu sahibi tarafından görülebilir.” Şirket ayrıca, kişi AirTag’i bulamazsa, belirli bir süre sonra cihazın kişiye nerede olduğunu bildirmek için bir ses çalacağını söylüyor.

Ancak dava, uyarının anında olmaması ve AirTag’in sahibi yakınlardaysa sizi uyarmayacak olması nedeniyle, takipçilerin bir kişinin nerede olduğunu izlemesi için ideal hale geldiğini savunuyor. Apple, bir kişinin uyarı alması için gereken süreyi azaltmış olsa da dava, bireylerin cihazın üzerlerine yerleştirilmesinden bir gün sonrasına kadar takip edildiklerine dair bir bildirim almadıklarını iddia ediyor. Dava, Apple’ın mesajı göndermeden önce tahmini olarak dört ila sekiz saat beklediğini söyleyen bir sektör uzmanının sözlerine yer veriyor.

Android kullanıcıları başka bir sorun

Davaya göre AirTag’lerin giderek daha da endişe verici hale gelen bir yönü de Android kullanıcılarının iPhone kullanıcılarıyla aynı korumaya sahip olmaması, çünkü bu kullanıcıların cihazları farklı bir işletim sistemiyle çalışıyor ve bu da takip edildiklerine dair bir uyarı almayacakları anlamına geliyor. Apple, Google ile takip karşıtı önlemler üzerinde işbirliği yapmak üzere bir anlaşma yaptıktan sonra, Android kullanıcıları için takip seçeneğini sunmayı planlıyor.

Dava, AirTag’in bir kurbanı takip etmek için kullanıldığı, Ocak 2022’de Akron, Ohio’da bir kadının arabasına yerleştirilen bir AirTag aracılığıyla eski erkek arkadaşı tarafından takip edildiği bir örnek de dahil olmak üzere çeşitli örneklere değiniyor. Adam AirTag’i kadını takip etmek, izlemek ve nihayetinde vurmak için kullanmış. Bir başka olayda ise Indianapolis’te bir kadın erkek arkadaşının arabasına AirTag yerleştirerek onu bir bara kadar takip etmiş ve burada arabasıyla ezerek ölümüne neden olmuş.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre ABD’de her yıl 7,5 milyon kişi takip ediliyor ve yetişkinler arasında en yüksek takip edilme oranı 18-24 yaş grubunda görülüyor. Dava, takip mağdurlarının gerçek sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyor ve vakaların yalnızca %40’ının polise bildirildiğini ekliyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen