Per. May 2nd, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Kurtuluş Savaşı’nın akabinde yapılan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 100’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen aktifliğe katıldı. Yunanistan’dan gelen mübadele derneklerinin temsilcilerinin de yer aldığı aktiflikte konuşan Lider Soyer, “Atamızın yurtta sulh, cihanda sulh kelamıyla birebir vakitte dünya barışını da takip etmeye devam etmeliyiz. Çocuklarımızın güle oynaya birbirlerine gidip gelecekleri bir barış denizi yaratmak umuduyla ellerimizi sıkı sıkıya tutalım” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, mübadelenin sembollerinden Gülcemal Gemisi anısına Bergama Vapuru’nda düzenlenen aktifliğe katıldı. Mübadelenin yüzüncü yılı anma etkinliğinde Seydiköylüler Mübadele Derneği, Yunanistan Selanik Vasilakos Mübadele Derneği ve birçok derneğin temsilcileri yer aldı. Lider Soyer programda konuklara zeytin fidanı ikram etti.

“Cumhuriyetin yüzüncü yılında elleri sıkı sıkıya tutmaya devam edeceğiz”
Mübadele periyodunda yaşanan zorluklara değinen Büyükşehir Belediye Lideri Soyer, “İnsanın doğduğu, doyduğu toprakları geride bırakması çok büyük bir acı. Tek dileğimiz bundan sonra Ege’de ve dünyada bu türlü acıların bir daha yaşanmaması. Hepimiz hayattan ve barıştan yanayız. Ceddimizin ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ kelamıyla tıpkı vakitte dünya barışını da takip etmeye devam etmeliyiz. Bu topraklarda yaşanan savaştan 12 yıl sonra, 1934’te Yunanistan başkanı Venizelos Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterirken şunları söyledi: ‘Saygın bir ulus devlet olarak yine doğan ve anlaşabileceğimize kani olduğumuz Türkiye, uzattığımız dostluk elini büyük bir içtenlikle sıkarak kabul etmiştir.’ Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında davetimizi kırmayarak, Yunanistan’dan gelen konuklarımızın ellerini sıkı sıkıya tutmaya devam edeceğiz. İzmir’e beğenilen geldiniz. Onur verdiniz. Mübadelenin anısına düzenlenen bu barış seyahatine emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın güle oynaya birbirlerine gidip gelecekleri bir barış denizi yaratmak umuduyla hepinizi sevgiyle, hürmetle selamlıyorum” diye konuştu.

“Ege Denizi’ni barış ve sevgi denizi haline getirme zamanıdır”
Seydiköylüler Mübadele Derneği Lideri Hakan Süvari, “Biz mübadeleyi yaşamadık fakat cetlerimiz mübadeleyi yaşamış bireylerdi. Dedem yaşadığı toprakları tekrar görmeyi çok isterdi fakat nasip olmadı. Suyun iki tarafının elleri birleşerek Ege Denizi’ni barış ve sevgi denizi haline getirme zamanıdır” dedi.
Yunanistan Selanik Vasilakos Mübadele Derneği Lideri Attena Romoletti, “Bizler bu toplantıda sizlerle birlikte olmaktan gururluyuz. Barış ve sevgi için bu türlü bir buluşmada olmaktan hayli memnunuz. Bizleri ayıran hiçbir şey yok tam aykırısı bizleri birleştiren bir sevgi var” açıklamasında bulundu.

Benzer acıları çocuklarımıza yaşatmayalım
Yunanistan Selanik Vasilakos Mübadele Derneği Onursal Lideri Takis Romoletti, “Atalarımız sıkıntı günler geçirdiler. Kesinlikle her halkın kendi acıları oldu. Bizler büyüklerimizin yaşadığı zorlukları çocuklarımıza yaşatmayalım. Barış ve sevgi içinde yaşamaları için elimizden geleni yapmaya çalışalım” dedi.
Ege’de Birlikte Var Olma İrtibat Mübadele Derneği Lideri Viliy Tentoma da, “Bugün sizlerle birlikte olmaktan çok keyifli ve gururluyum. Umuyorum ki bu tanışmayla uzun yıllar çok hoş işler başaracağız” sözlerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen