Çar. May 8th, 2024


Günümüzde gelişen teknolojiler artık ameliyatların küçük kesilerden yapılmasını mümkün kılıyor. Küçük kesilerden yapılan ameliyatlarda hastanın hastanede kalış mühleti kısalıyor ve hasta günlük hayatına daha süratli dönebiliyor. Bayan hastalıklarında vajinal yoldan laparoskopik olarak yapılan vNOTES izsiz cerrahi ile küçük kesilere de gerek kalmayabiliyor. Birçok bayan hastalığında uygulanabilen bu aktüel yol süratli bir güzelleşme süreci avantajının yanında kozmetik açıdan da başarılı sonuçlar sağlıyor. Memorial Şişli Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Demirayak, bayan hastalıklarında izsiz (vNOTES) cerrahi hakkında bilgi verdi.

 

Laparoskopik ve robotik cerrahi küçük kesilerle yapılıyor

 

Kadın hastalıklarında son devirlerde vNOTES (vaginal Natural Orifis Transluminal Endoscopic Surgery) olarak kısaltılan, ‘‘vajinal doğal açıklıktan lümenden yapılan endoskopik cerrahiler gündeme gelmiştir Bu cerrahiler, karın ön duvarında rastgele bir kesi olmadan vajinal yoldan laparoskopik olarak yapılan cerrahilerdir.  Laparoskopik cerrahide karın üzerine yapılan 5 ya da 10 mm’lik küçük kesilerden özel aletler kullanılarak ameliyat tamamlanmaktadır. Robotik cerrahide de yeniden küçük kesilerden robot kolları yardımıyla jinekolojik ameliyatlar yapılmaktadır. Robotik cerrahilerde doktor ameliyatı adeta 4 kol ile yürütmektedir. Birebir vakitte robotik kolların hareket kabiliyeti yüksektir ve 3 boyutlu manzara sağlama üzere avantajları vardır. Bu ameliyatlarla birlikte hastada küçük kesiler olduğu için fıtık gelişme ihtimali çok daha azdır. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Bu hastalarda daha az ağrı, daha az kanama olmakta ve günlük işlere daha süratli dönülebilmektedir. 

 

İzsiz cerrahide karında rastgele bir kesi yapılmıyor

 

vNOTES yolunun kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. İzsiz cerrahinin en kıymetli özelliği tekrar laparoskopik olarak vajinal yoldan yapılması, bu nedenle karında bir kesi olmaması, daha güzel kozmetik sonuç ve çok daha süratli bir halde güzelleşme sağlamasıdır. Bu ameliyatlarda vajinaya özel bir port yerleştirilir, klasik laparoskopik ve robotik ameliyatlarda olduğu üzere karın boşluğu karbondioksit gazıyla şişirilerek ameliyatı yapmak için kâfi alan sağlanır ve özel aletlerle ameliyat tamamlanır.

 

Birçok bayan hastalığında uygulanabiliyor

 

vNOTES izsiz cerrahi ile rahim alınması, rahim sarkması ameliyatları, yumurtalık kisti ameliyatları, yumurtalık alınması ameliyatları ya da ektopik (dış) gebelik üzere ameliyatlar muvaffakiyetle yapılabilmektedir. Birtakım dışarıya yanlışsız büyüyen miyomlarda da vNOTES cerrahi yapılabilmektedir. Kanser ameliyatlarından rahim iç duvarı denilen endometrium kanserinde de uygulanabilmektedir. vNOTES izsiz cerrahinin, bilhassa derin endometriozisi olan, daha evvel tubo-ovaryan apse de denilen tüpü ve yumurtalığı içine alan apsesi olan yahut kalın bağırsağın son kısmı olan rektum cerrahisi geçiren hastalarda yapılması uygun değildir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen