Çar. May 1st, 2024


13 Ekim Cuma günü zeytine minnet yürüyüşüyle başlayan 18 Ayvalık Memleketler arası Zeytin Hasat Şenliği Cunda’da başlayan hasat, akabinde gerçekleştirilen zeytinyağı sıkımı ve düzenlenen renkli programlarla bu yıl da ilgi odağı oldu. Cunda Fora Glamping tesislerinde düzenlenen birinci hasat ve zeytinyağı sıkım aktifliğine; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Milletvekilleri, İsmail Ok, Turhan Çömez, Ayvalık İlçe Kaymakamı Hasan Yaman, önceki devir Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Lideri Ali Uçar, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

İlk hasat ve zeytinyağı sıkımı nedeniyle düzenlenen aktiflikte konuşan Ayvalık Belediye Başkan Mesut Ergin, Ayvalık’ın Türkiye’nin ve dünyanın bilinirliği en fazla olan zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin bulunduğu merkezlerden biri olduğunu belirterek, “Öncelikle Ayvalık ismiyle sonra da nefasetiyle biliniyor, tanınıyor ve ünlü şeflerin tercih ettiği markaların arasında yer alıyor zeytinyağımız. Ayvalık zeytinyağı mutfakların vazgeçilmezi. Zeytinyağımızın ‘Coğrafi İşaret’ sahibi olması nedeniyle dünyanın her ülkesinde bilinirliliği, tanınırlığı ve lezzeti tartışmasız kabul görüyor” dedi.

Ayvalık zeytinyağının adeta bağımlılık yaptığını lisana getiren Lider Ergin, Ayvalık markası ve zeytinyağını daha da faal biçimde hatırlatmak ve bu yolla kalitesini ve tüketimini artırmaya yönelik katkıda bulunmak emeliyle bu yıl da 18 sefer Zeytin Hasat Festivali’nde bir araya gelindiğini vurgulayan Lider Ergin şöyle konuştu: “Ayvalığımızda mübadeleden evvel de ve sonrasında da topraklarımızda zeytin ağacımız, zeytinimiz ve zeytinyağımız her vakit var olmuştur. Zeytin ağacımız, zeytinimiz ve zeytinyağımız jenerasyonlardan jenerasyonlara aktarılan çok kıymetli bir kültür mirasıdır. Atalarımızdan bize emanet edilen bu kültürel mirası aldığımız üzere, gelecekteki jenerasyonlara da o denli teslim edeceğiz. Şunu çok âlâ bilmek gerekiyor; Ayvalık geçmişini zeytine borçludur. Geleceğe bırakacağı en büyük miras da yeniden zeytin ağacı zeytinyağı ve zeytindir. Zeytinyağımız Ayvalık mutfağında her vakit boş köşede değil midir? Çocukluk yıllarımızı şöyle bir hatırlayalım; ortamızda çabucak birçoğunuz hatırlar, ben de çok uygun hatırlıyorum dün üzere, her evin girişinde hayat altında kesinlikle bir zeytinyağı küpü bulunuyordu. O küpten yayılan zeytinyağı kokusu bizim çocukluğumuzun kokusudur, o koku hala burnumda tütüyor. Zeytinyağı yalnızca koku değil, bir hayatın, bir kültürün sembolü değil midir? O nedenledir ki; zeytinliklerimizi çeşitli mazeretlerle, gerek maden, gerek elektrik güç sınırları için, gerekse mermer ocakları açmak maksadıyla, fırsat buldukça çıkarılan yönetmeliklerle yok edilmesine el birliğiyle karşı çıkıyoruz, sessiz kalmıyoruz, reaksiyonumuzu her şartta, her durumda gösteriyoruz. Bu kentte yaşayan, ticaretle, turizmle uğraşan, ekmeğini, Ayvalık markasını kullanarak kazanan, Ayvalık ismi altında gelir elde eden, yüzlerce beşere iş kapısı sağlayan, otellerimiz, pansiyonlarımız, lokantalarımız, restoranlarımız daima var oldu, bundan bu türlü de var olmaya devam edecek. O nedenledir ki; Ayvalık markasının kalitesine gölge düşmemesi için çabalayalım, Ayvalık markasına sahip çıkalım, çıkmayanları uyaralım, el birliğiyle bir adım daha tepeye daima birlikte yürüyelim.Tarihiyle, mimarisiyle, doğasıyla, lezzetleriyle anılan Ayvalık’a ilgi çekmek, her yıl bir evvelki yıldan fazla yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak bizim misyonumuz. Şenlik de bu maksadımıza aracılık etmekte. Lokal halkın, basının, üreticinin, tedarikçinin ve satıcıların bir ortaya gelerek kısa bir mühlet de olsa toplumsal bir hareketliliği paylaştığı Hasat Şenliği, doğal olarak kentimizin turizmine de güç katıyor. Zeytinyağından aldığımız sağlıklı tatlar ile gelecek yıl yapılacak hasat şenliğini iple çekeceğiz, sevgi ve selamlarımızla.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen