Pts. May 6th, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis toplantısına konuk olarak katıldı. Lider Büyükakın burada yaptığı açıklamada, “Şehrimiz güne bir muştuyla uyandı. Kuzey Metro çizgisi için Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzaladı. Kentimize iyi olsun” dedi.

 

KSO MECLİS TOPLANTISI

Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul 

Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Ekim ayı meclis toplantısına konuk olarak katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve başta “Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı” olmak üzere yapılan projeler hakkında bilgi verdi.

 

“ŞEHRİMİZ BİR MUŞTUYLA UYANDI”

“Bu sabah kentimiz bir muştuyla uyandı” diyerek konuşmasına başlayan Lider Büyükakın, “Kuzey Metro sınırı üzerinde uzun bir müddettir gündemimizde. Bu çalışma kentimizin toplu taşıması açısından kritik bir çalışma. Genel Sekreterliğim periyodundan bu yana bunun üzerinde çalışıyoruz. Dün Cumhurbaşkanımız tarafından kararnamesi imzalandı. Kentimize iyi olsun. Proje 32 kilometrelik bir sınırı. AYGM (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) ile görüşmelerim sonucunda bir revizyona gidildi. Sınır uzunluğu 35 kilometreye çıktı. Çizginin son noktası Cengiz Topel Havaalanı olacak. Havaalanının yanında bir EXPO merkezi inşa edeceğiz. 60 bin metrekare kapalı alanı olacak bir yer yapılacak. Güney Marmara otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve metronun kesiştiği bir noktada olacak. Kentimiz için kıymetli bir merkez olacak. Metro sınırıyla birlikte merkezin ehemmiyeti daha da artacak” sözünü kullandı. 

 

İLK HATTA 18 İSTASYON

Başkan Büyükakın, “Birinci hatta 18 istasyon düşünülüyor. 1.8 milyar dolarlık bir yatırım. Metro araçları için başka ihale yapılacak. Günlük yaklaşık 300 bin yolcu, yılda 101 milyon yolcu taşıması hedefleniyor. Çok büyük bir müjde. Kentimiz için inanılmaz bir fırsat” dedi. 

 

“8,5 MİLYON TON ÇAMUR ÇIKARILACAK”

İzmit Körfezi Taban Çamuru temizleme projesi hakkında da bilgi veren Lider Büyükakın, “İzmit Körfezi’nin doğu baseninde bir çalışma var. Uzmanlar 8,5 milyon ton çamur olduğunu belirledi. Bunun çıkarılması için Cumhurbaşkanlığı ile Etraf, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çalışmaları yürütüyoruz. Denizden çıkarılan çamur, borularlar karaya aktarılıyor. Outlet Center’ın ardındaki tesiste bunlar depolanıyor. Belirli bir kuruluğa ulaşıldığında buradan alınarak bertaraf ediliyor. Marmara’nın yine hayata dönmesi için kıymetli bir çalışma. Kentimizde devam ediyor” açıklamasında bulundu.

 

“YILSONUNDA TELEFERİĞE BİNECEĞİZ”

Kocaeli’nin bir turizm kenti olduğunu belirten Lider Büyükakın, “Teleferik projemizde çalışmalar devam ediyor. Yılsonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Kentin 50 yıllık bir hayaliydi. Bunu gerçekleştiriyoruz. Kentin turizmi açısından değerli bir çalışma. Kuvvetli bir bölgede çalışmalar devam ediyor. Az bir kısmı kaldı. İnşallah Aralık ayında teleferiğe bineceğiz” dedi. 

 

“ŞEHRİ ZELZELEYE HAZIRLAYACAĞIZ”

Kocaeli’nin 17 Ağustos 1999 Marmara zelzelesinin merkez üssü olduğunu tabir eden Lider Büyükakın, “Depremle ilgileniyoruz. Bu kenti zelzeleye hazırlamamız lazım. 160 bine yakın bina 99 sarsıntısı öncesinde yapılmış. 150 bine yakın bina ise sarsıntı sonrası yapıldı. Bütün binaları kıymetlendiriyoruz. Risk kıymetlendirme çalışması yapılıyor. Kentler bir ağdır aslında. Kentin tamamını ele almadığımız takdirde yarın başımıza kaygı açacağı muhakkaktır. Kenti hazırlamamız lazım. Bunun için tarama çalışmalarımız yılsonunda tamamlanacak. Akabinde fizibilite çalışmaları yapılacak. Sonrası kentin dönüşümü başlayacak” sözlerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen