Çar. May 1st, 2024


Muğla Büyükşehir Belediyesi “Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” semineri ve Cumhuriyet’in 100 yılına damga vurmuş 67 kadının fotoğraflarından oluşan stant düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 Yılını Muğla’da farklı etkinliklerle kutlayan Büyükşehir Belediyesi onur konuğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Muğla’nın ilk kadın Valisi Dr.Lale Aytaman olan “Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” semineri ve standı düzenledi.

1991-1995 yılları ortasında Muğla’da Türkiye’nin birinci bayan Valisi olarak görev yapan Lale Aytaman’ın onur konuğu olduğu seminerde Cumhuriyet ve Vatandaşlık Anlayışının Gelişimi konusunda Prof.Dr. Birsen Talay Keşoğlu, Cumhuriyet ve Bayan, Bayan Çalışmalarındaki Paradigmalar konusunda Doç.Dr.Sevgi Uçan Çubukçu, Cumhuriyet Periyodu Bayan Kimliğinin Biçimlenmesinde Eğitimin Rolü konusunda Doç.Dr.Aynur Soydan moderatör Kütüphaneci Emine Hatun Gür ile iştirakçileri bilgilendirdi. Seminere Cumhuriyet Halk Partisi’nin birinci bayan Genel Lider Yardımcısı, 2007 yılında Avrupa‘nın başarılı bayan sendikacısı seçilen, Cumhuriyetin 75 Yıldönümü nedeniyle 75 bayandan biri olan, sendikacı, muharrir, aktivist, bayan hakları savunucusu Yaşar Seyman’da seminere katılanlar ortasındaydı.

Lale Aytaman; “Muğla’ya boşuna Gadın Muğla dememişler”

“Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” seminerinin onur konuğu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Muğla’nın birinci bayan valisi Dr. Lale Aytaman seminerde yaptığı konuşmada bundan tam 32 yıl evvel Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci ve tek kadın valisinin 48.hükümet periyodunda Muğla’ya atandığını, Muğla’ya neden Gadın Muğla dendiğinin bu suretle daha düzgün anlaşıldığını söyledi.

Lale Aytaman; “Muğla’ya ayak bastığımdan beri çok his yüklüyüm. Büyükşehir Belediye’mizin Cumhuriyeti’mizin 100.yılında düzenlediği çok anlamlı “Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” semineri ve standı için bir aradayız. Sizleri tarih sayfalarında biraz geriye götürmek istiyorum. Yıl 1991 bundan tam 32 yıl önceydi. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 1923 yılından da 68 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti 48.hükümeti birinci bayan valiyi Muğla’ya atadı. Bayanlar için çok değerli bir cam tavan kırılıyor, o günlere kadar gerçekleşmemiş mülki yönetimin en yüksek makamına bir bayan vali oturtuluyordu. Cumhuriyet ihtilalleri ile sağlanan bayan erkek eşitliği böylece mülkü yönetimde de sağlanmış oluyordu. Türkiye’nin birinci ve tek bayan valisi Muğla’daydı. Galiba Muğla’ya boşuna “Gadın Muğla” dememişler” dedi.

Lale Aytaman; “Yüreğim daima Muğla için atıyor”

Bir şairin kelamlarıyla konuşmasına devam eden Dr. Lale Aytaman; “Orası tabiatı, halkı, kültürü ve bütün dokusu ile içinizi o denli sarar ki oradan bir daha kopamazsınız, gitseniz de sarfiyat gider geri gelirsiniz. Ben bunu bütün Türkiyem için, çok uzun yıllar yurt dışında vazife ve tahsil için bulunmuş biri olarak söylemek istiyorum. Bu topraklar beni ebediyen çekmiştir. Lakin Muğla özellikle çekiyor. Yüreğim daima Muğla için atıyor. Bu türlü hoşluklar, kıymetler, insanı ile Muğla’yı gönlümden çıkarmak mümkün değil. Burada çok sevdiğim dostlarımla beraberim, o kadar büyük memnunluk duydum ki güya 1991 yılında birinci bayan vali olarak atanmışım Muğla’ya geliyorum üzere heyecanlıyım. Cumhuriyeti’mizin 100.yılında Büyükşehir Belediye’mizin düzenlediği bu manalı aktiflikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hepinizi yürekten selamlıyor, Gadın Muğlamız var olsun, bayan erkek birlikte var olalım.” dedi.

Başkan Gürün; “Muğla ikinci 100 yılda da Atatürk ihtilalleri ile Cumhuriyet’in kalesi olmaya devam edecek”

“Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” seminerinde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Osman Gürün Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ana aktörün bayanlar ve onların yetiştireceği fikri, vicdanı, irfanı hür nesillerin olacağını söyledi ve Muğla’nın Atatürk ihtilalleri yolunda ikinci yüzyılda da üzerine düşeceğini yapacağını belirtti.

Başkan Gürün; “Cumhuriyet, özgürlük ve eşitliktir. Cumhuriyet, yalnızca bir yönetim hali değil tıpkı vakitte hayat biçimidir. Cumhuriyet’in odak noktası kadındır. Atatürk’ün toplumsal dönüşümde temel prensibi ‘kadın ve erkek eşitliği’dir. Cumhuriyet ile bayan kazanımlarına baktığımızda uygar kanun, eşit eğitim hakkı (Tevhid-i Tedrisat), küçük yaşta evlilik için yaş sonu, birebir anda birden fazla bayanla evlenmenin yasaklanması, miras hukuku cinsiyet ayrımına son verilmesi, seçme-seçilme hakkı, meslek edinme hakkıdır. Cumhuriyet aynı zamanda bir bayan ihtilalidir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da ana aktör kadınlarımız ve onların yetiştireceği jenerasyonlar olacak.” dedi. Muğla’nın Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet’e 1923’den 2023’e büyük hizmetler verdiğini söyleyen Lider Gürün ikinci 100 yılda da Muğla’nın Atatürk’ün izinde Cumhuriyet’in kalesi olmaya devam edeceğini belirtti. “Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” seminerinin 100.yılda Muğla’ya çok yakıştığını söyleyen Başkan Gürün seminere katılan tüm iştirakçilere ve Türkiye’nin ve Muğla’nın ilk bayan Valisi Lale Aytaman’a teşekkür etti.

“Cumhuriyet’e İz Bırakan Kadınlar” seminerinden sonra Bayan Eserleri Kütüphanesi arşivleri kullanılarak hazırlanan İoanna Kuçuradi, Afife Jale, Semiha Es, Suna Korat, Sabiha Gökçen ve Türkan Saylan üzere Cumhuriyete iz bırakan 100 bayanın fotoğraflarından oluşan, danışmanlığını Prof.Dr.Zehra Toska’nın yaptığı, Doç.Dr.Sevgi Uçan ve Hülya İskender’in içerik küratörü olduğu standın açılışı yapıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen