Pts. May 6th, 2024


Dini sohbetlerin kıymetli ismi Nihat Hatipoğlu, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nde “Dosta Doğru” söyleşisini evvelki akşam Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirdi. Hatipoğlu dünyanın gündemine de değindi. Gazze’deki zulme sessiz kalamayan Hatipoğlu, “Kan dökülmesi dursun, beşerler konuşarak anlaşsın” diye konuştu ve Gazze için dua etmeyi de ihmal etmedi. Sur Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü günü olan 16 Ekim Pazartesi günü ( bugün) ise Nihat Hatipoğlu tekrar Diyarbakırlılarla buluşacak. Nihat Hatipoğlu “Dosta Doğru” söyleşisini Küme Hayber ve Küme Mevlana dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirecek.

GASTRONOMİ AKTİFLİKLERİ, SİNEMA GÖSTERİMLERİ, ASTRONOMİ SUNUMLARI…

 

Sur Kültür Yolu Şenliği kapsamında Yenikapı Caddesi’nde birbirinden lezzetli ve eğlenceli gastronomi aktifliklerine konut sahipliği yapıyor. Pazar günü “Üniversiteliler Yarışıyor” yemek müsabakası, “Nine Bana Öğretsene” yemek yarışı Diyarbakır halkının iştirakiyle gerçekleşirken, Elif Korkmazel Ve Cüneyt Ateş’in sunuculuğunda “Tandır Başında Diyarbakır” gastronomi aktifliği bölge halkının ağır ilgisiyle karşılandı. “Hatıramdan Damağıma Diyarbakır Mutfağı” Eyüp Kemal Sevinç ve Münevver Aslanhan’ın sunumuyla dinleyenlerin beğenisini kazandı.  Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Direniş: Karatay” sinemasının sinema gösterimi yapıldı. Dokuma ve Çömlek Atölyesi Sur Kaymakamlığı Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Başkanlığı Sur Aile Dayanak Merkezi binasında dikkat çekti. Diyarbakır Kent Müzesi Cemil Paşa Konağı’nda ise “Geçmişin Işığında Ustaların Elinden Klâsik El Sanatları Atölyeleri Filografi” bakır sürece, ebru, baston imali, ipek dokumacılığı aktiflikleri gerçekleşti. Ayrıyeten Zeynep Kızıl eğitmenliğinde “Çini Seramik Süsleme Workshop”u düzenlendi. 

Sur Kültür Yolu Festivali’nde sanatçı Garip Ay’ın ebru teknesinde oluşturduğu “Ebru Mapping Gösterisi”ni kentin sembolik yapılarından biri olan Ulu Cami ön kapısına gerçek vakitli olarak yansıtıldı. “Gökyüzü Müşahede Şenliği”, “Gökyüzü Gece Gözlemleri”, “Planetaryum Şovları ve Astronomi Sunumları” ise Keçi Burcu Teras’ta meraklılarının ziyaretine sunuldu.

 

FARK YARATAN BAYANLAR, ERMENİ BESTEKELAR, STEVE McCURRY SERGİLERİ

 

Sur Kültür Yolu’nda 17’inci yüzyılda inşa edilen Mar Petyun Keldani Keldani Katolik Kilisesi, “Fark Yaratan Bayanlar Fotoğraf Sergisi”ne mesken sahipliği yapıyor. Türkiye Jokey Kulübünce hazırlanan stantta, erkek hâkim kesimlerde, bayan istihdamı konusunda farkındalık yaratmak amaçlanıyor ve başarılarıyla ön plana çıkan bayanlar mevzu alınıyor.  

Mar Petyun Keldani Kilisesi’nin yanında yer alan Surp Gıragos Kilisesi’nde ise Merhum Mustafa Kamil Dürüst’e ilişkin musiki tarihine değerli katkılarda bulunmuş kıymetli Ermeni bestekarların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanan nota koleksiyonu ziyaretçilerle buluşuyor. Kliselere yakın pozisyonda yer alan tarihi Paşa Hamamı’nda ise “Antik Çağdan Günümüze Koku Kültürü Sunumu” gerçekleşiyor. Diyarbakır Sur Kültür Yolu Şenliği aracılığıyla Steve McCurry’nin doküman niteliği taşıyan 51 eşsiz fotoğrafı sene sonuna kadar Keçi Burcu Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başladı. McCurry’nin son 30 yıldaki işlerine yer verilen stantta; Sri Lanka’ya seyahatiyle başladığı ‘’Muson Yağmurları’’ projesinden, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği sehayatlerde çektiği fotoğrafların yanı sıra, Körfez Savaşı, 11 Eylül, Beyrut İç Savaşı, Sovyet Rusya-Afganistan üzere tarihi olayları gözler önüne seren fotoğraflar yer alıyor. Ayrıyeten, sanatkarın İstanbul’da çektiği fotoğraflar ile Türkiye’nin tek magnum fotoğrafçısı Orta Güler’in portresi de sergileniyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen