Cum. May 17th, 2024


Dünyanın 5 kıtasından 63 ülkeden bayanların kurduğu milletlerarası feminist hareket Dünya Bayan Yürüyüşü – DKY (World March Of Women – WMW), 13. Memleketler arası Toplantısı’nı Ankara’da yapacak. Dünya Bayan Yürüyüşü’nün iki yılda bir yaptığı milletlerarası toplantıların 13’üncüsü için 5 kıta, 63 ülkeden 130 delege 6, 7 ve 8 Ekim’de bir ortaya gelecek.  

6 Ekim’de 29 Ekim Bayanları Derneği ile birlikte Belediye-İş Konferans Salonu’nda yapılacak “Bahriye Üçok’tan Günümüze: Dünyada Bayanların Laiklik Mücadelesi” paneline Türkiye’den Şenal Sarıhan, Pakistan’dan Bushra Khaliq, Cezayir’den Şerifa Kheddar, Mali’den Nana Aicha Cisse katılacak. Panelde Fransızca-İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacak.

7 Ekim’de Kocatepe Kültür Merkezi’nde açılış merasimiyle başlayacak DKY Oturumları tüm gün sürecek. “Uluslararası Tabandan Feminist Hareket Olarak WMW’nin 25 Yıllık Tarihi”, “Bir Alternatif Olarak Feminist Ekonomi”, “Yaşam ve Sermaye” oturumlarında Wilhelmina Trout (Güney Afrika), Emilia Castro (Quebec), Nana Aicha Cisse (Mali), Jean Enriquez (Filipinler), Luciana Alfaro (Bask Bölgesi), Sandra Moran (IFOS), Helena Zelic (Capiremov.org), Sonia Vidal (LVC),  Iris Judith Baptista Gutérrez (Bolivya), Ariel Saleh, Amaia Perez Orosco, Emel Memiş (Türkiye), Emet Değirmenci (Türkiye), Cecília José Quitombe (Angola), Flormar Emekçileri (Türkiye), Hanae Takahashi (Japonya), Ana Maria Suarez-Franco (Kolombiya, FIAN) gibi beş kıtadan feministler buluşacak. Tüm gün İngilizce-Fransızca-İspanyolca-Türkçe simultane çeviri yapılacak.

8 Ekim saat 15.30’da Tandoğan Meydanı’ndan AnıtPark’a “Yaşamak için direniyor, değiştirmek için yürüyoruz!” sloganıyla memleketler arası yürüyüş var. Anıtpark’ta DKY’nin 25. yılı Jehan Barbur, Fındıklı Bayan Korosu ve Afrikalı bayanların dans gösterileriylekutlanacak.

Dünya Bayan Yürüyüşü nedir?
Dünya Bayan Yürüyüşü – DKY (World March Of Women – WMW), yoksulluk ve bayana yönelik şiddete karşı dünyanın 5 kıtasından 63 ülkeden bayanların kurduğu memleketler arası feminist bir hareket olarak örgütlenmeye 1998’de Kanada, Quebec’te başladı. 2022 yılında Yıldız Temürtürkan’ın memleketler arası koordinatör seçilmesiyle DKY milletlerarası temsilciliği Türkiye’ye taşındı. 

Sermayenin tehdit ettiği ömrün sürdürülebilirliğini sağlamak için feminist ekonomiyi savunan DKY’nin 4 çalışma alanı var:

  • Ulusötesi şirketlere karşı müştereklerin savunulması
  • Feminist iktisat, besin egemenliği ve agroekoloji 
  • Bedensel ve cinsel özerklik  
  • Barış ve sivilleşme

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen