Cum. May 3rd, 2024


Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bu yıl 7’ncisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Müsabakası tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen basın toplantısıyla başladı.  Konak Belediye Lideri Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lideri Dilek Gappi ve Yarış Koordinatörü Karikatür sanatkarı Sadık Pala’nın iştirakiyle gerçekleşen basın toplantısında 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Direktörü Macit Sefiloğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti İdare Heyeti Üyeleri His Tuncer ve Esat Erçetingöz ile Konak Belediyesi Kültür ve Toplumsal İşler Müdürü Abdullah Tunalı da yer aldı. Klâsik hale gelen ve her yıl farklı bir temayla düzenlenen yarışın konusu Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümüne özel “Sonsuza Kadar Cumhuriyet” olarak açıklandı. Usta karikatürist Mustafa Bora ismine portre karikatür kısmında verilen özel ödül de şampiyonluktan şampiyonluğa koşarak ülkemize eşsiz bir gurur yaşatan Kadın Voleybol Ulusal Kadromuza ithafen “Filenin Sultanları” oldu. 

 

 

Batur: Çizgiler her şeyi anlatıyor

Basın toplantısında konuşan Konak Belediye Lideri Abdül Batur, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Müsabakasını her koşulda gerçekleştirdiklerini ve ulusal bazda ses getiren bir müsabaka haline geldiğini söz etti. Lider Batur, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Ara vermeden her türlü koşulda gerçekleştirdiğimiz Eflatun Nuri Karikatür Yarışımız, tüm Türkiye’nin tanıdığı ve her kentten iştirakin olduğu kıymetli bir yarış oldu. Şimdiye kadar yarışımıza bin yüz yirmi iki karikatürist karikatür göndermiş. İki bin beş yüze yakın eser yarışmış. Altı müsabakada şimdiye kadar altmış dokuz ödül vermişiz. Bu yarış çok kıymetli, çizgilerin lisanı çok  değerli. Çizgiler her şeyi anlatıyor. Yedincisini düzenlediğimiz bu yarışta, baştan beri bu tertibin yapılmasında ve heyetin seçiminden tutun yapıtların kıymetlendirilmesi noktasında yaptığı çalışmalar ve emekler için Sadık Pala’ya teşekkür ediyorum. İzmir Gazeteciler Cemiyeti bizim her vakit birlikte olduğumuz, projeler ürettiğimiz, yan yana, omuz, omuza, dayanışma içinde olmaktan gurur duyduğumuz cemiyetimiz, bizim cemiyetimiz. Cemiyetimizin çok bedelli liderine, idare şurası üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Heyet üyelerimize de yapacakları çalışmalar için şimdiden çok teşekkür ediyorum.”

 

 

“Cumhuriyete daha fazla sahip çıkmamız lazım”

Yarışmanın bu yılki temasının  “Sonsuza Kadar Cumhuriyet” olduğunu hatırlatan Lider Batur, yüzüncü yılın çok değerli olduğunu, Cumhuriyete daha fazla sahip çıkılarak yüzlerce yıl yaşaması gerektiğini belirtti. Lider Batur konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bu yıl biliyorsunuz cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümünü kutlayacağız. Yüzüncü yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği bu Cumhuriyete en coşkulu biçimde sahip çıkmamız gereken en kıymetli yılıdır. Cumhuriyet bedellerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir ortamda biz Cumhuriyetçiler, Atatürkçüler, Cumhuriyete daha fazla sahip çıkmamız lazım. Bu anlayışla biz Konak Belediyesi olarak Ulu Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bedellerinin korunması, Cumhuriyetimizin yüzlerce yıl devam etmesi için elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Bilhassa, bu coğrafyada savaşın yıkımını en acı haliyle izlediğimiz şu günlerde, yurtta barış ve dünyada barış diyen Ulu Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetimiz ve kazanımları, yüzüncü yılda yüz kat daha paha taşıyor.”

 

 

“Dileğimiz barış”

Filistin’de sivillerin ömrünü yitirdiği savaşın yarattığı derin üzüntüyü lisana getiren ve barış dileğini yineleyen Lider Batur, “Ortadoğu’da yeniden bir yangın var, bir savaş var. Bu savaşın en kıymetli mağdurları bayanlar ve çocuklar. Gazze’de bir hastanenin büsbütün yıkılması dünyanın gündeminde. Başta çocuklar olmak üzere oradaki temiz insanların savaşta yitirilmesi hepimizi derinden yaraladı. Bir an önce bu bölgedeki savaşın sona ermesi, yine barışın o bölgeye gelmesi oradaki halkın huzuruna kavuşması en büyük dileğimiz” dedi. 

 

 

Gappi: Biz her vakit çizgilerin gücüne güvendik

Eflatun Nuri Karikatür Yarışının Türkiye genelinde en itibarlı karikatür yarışlarının başında geldiğini söz ettiği konuşmasında Lider Batur’a yarışın her kaidede devam etmesine verdiği katkıdan ötürü teşekkür ederek, “Biz her vakit çizgilerin gücüne güvendik, güvenmeye devam ediyoruz. Vakit zaman kelamların yasaklandığı bir ülkede, bilhassa de basın ve fikir özgürlüğünün sık sık kesintiye uğradığı bir ülkede biz çizgilerin gücünün çok daha keskin hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bu müsabakayı yedi yıldır yapıyoruz. Bu kadar başarılı, Türkiye genelinde ses getiren, karikatür dünyası için en çok konuşulan, en itibarlı müsabakalardan birini yapıyorsak bunda, Konak Belediye Liderimiz Sayın Abdül Batur’un verdiği takviye çok kıymetli. Yol arkadaşlığı bizimki,  kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi. 

 

 

“Kadının gücü dünyaya yansıyacak”

İGC Lideri Gappi, müsabakanın ana temasının yanında Mustafa Bora özel mükafatı olarak portre kolunda Filenin Sultanlarının çizgiye yansıyacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: 

“Yarışmamızda birebir vakitte portre mükafatları de veriyoruz. Porte ödüllerinin bu yıl Filenin Sultanları olması kabul edildi. Bir bayan lider olarak da bundan ayrıyeten kıvanç duyduğumu söylemek isterim. Zira çok hoş bir sonuç elde etti bayanlarımız. Yalnızca ve yalnızca bir müsabaka ve dünya birinciliği değil, birebir vakitte bayanın gücünü dünyaya yansıtmak manasında da bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Mustafa Bora özel mükafatı olarak Filenin Sultanlarını yansıtan üç farklı portre mükafatını tekrar bu yıl vereceğiz.” 

 

 

“Zor vakitlerden geçiyoruz”

Yaşanan savaşa da değinen Gappi savaşın bir an evvel son bulması dileğini şu sözlerle tabir etti: 

“Zor vakitlerden geçtik ve yılmadık. Yarışımızın bu yıl yedincisi düzenlenirken de tekrar sıkıntı vakitlerden geçiyoruz. Maalesef dünya bir savaşın içerisinde ve yüz binlerce sivil şu an çok güç durumda. Bu acılar coğrafyamızda yaşanıyor ve birçok meslektaşımızı da yitirdik. En son yapılan hücumları hepimiz biliyoruz. Savaşın acı yüzü katlanılır üzere değil. Ve her savaş, cinayet aslında. Bu nedenle öncelikle bir an evvel dünyanın huzura kavuşmasını diliyoruz.” 

 

 

Pala: Hangi ustaya teklifte bulunsak ‘büyük bir onurla’ diyerek kabul ediyor

Yarışmanın koordinatörü de olan karikatür sanatkarı Sadık Pala da Eflatun Nuri’nin Türkiye’de başarılı karikatüristler yetiştiren bir isim olduğuna dikkat çekti. Müsabakanın çoğunlukla Nuri’nin öğrencilerinden oluşan heyetine her yıl usta bir karikatürist davet ettiklerini belirten Pala bu yıl kendilerine Kamil Masaracı’nın heyette eşlik ettiğini müjdeleyerek şunları söyledi:

“Eflatun Nuri, bizim İzmir’de yetişmemizi sağlayan çok usta bir çizer. Ulusal basında yer alan, yurt içi ve dışında pek çok ödül alan arkadaşlarımızın da olduğu çizerlerin yetişmesinde büyük vesile oldu. Bize de onu bir yarışla anmak düştü. Heyet üyelerinin çoğunluğu da kendi yetiştirdiği öğrencilerinden oluşmaktadır. Tahminen de karikatür tarihinde bu türlü bir şey yoktur. Bir ustanın kendi öğrencileri, ismine düzenlenen yarışta heyet üyesi olarak yer alıyor ve bu türlü bir tertip yapılıyor. Bir de biz her yıl Eflatun Nuri’yle diyaloğu olmuş basın çizerlerinden yahut mizah mecmuası çizerlerinden bir ustayı da ortamıza davet ediyoruz. Bu yıl Cumhuriyet gazetesinden Kamil Masaracı ustayı davet ettik. Hiç düşünmeden çabucak kabul etti. Bizim bu yarışımızın kalitesi de biraz da buradan kaynaklanıyor. Hangi ustaya teklifte bulunsak hiç reddetmeden çabucak, büyük bir onurla, gururla diyerek kabul ediyor. Bunda Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin de büyük katkısı var. Zira çok başarılı iki kurumun paydaş olması yarışlar ve yarışmacılar için de büyük bir referansı oluşturuyor.”

 

 

Son müracaat 15 Aralık’ta

Yarışmaya gönderilecek karikatürlerde çizim tekniği özgür olup müracaatlar e-posta ile yapılacak. İştirakçilerin, her iki kolda da katılabilecekleri karikatürlerini A4 boyutunda ve 300 dpi çözünürlükte olmak kaydıyla eflatunnuriyariş[email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekiyor. Son iştirak tarihi 15 Aralık 2023 Cuma saat 17.30 olarak belirlenen yarışın ödül merasimi ise gelenek olduğu üzere Çalışan Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta yapılacak. Birincinin 20 bin, ikincinin 15 bin, üçüncünün 10 bin TL ödül alacağı müsabakanın şartnamesi Konak Belediyesi’nin resmi web sitesi üzerinde yer alıyor.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen