Per. May 2nd, 2024


1948 yılında Kütahya’da başlayan faaliyetlerini bugün sanayi, turizm ve yapı dallarında muvaffakiyetle sürdüren Gürok Küme, üretimle endüstriye katma pahalı eser kazandırıyor ve 140’tan fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye iktisadına ve cari açığın kapanmasına katkı sağlıyor. Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında şirketin 75. yılını gururla kutlayan Gürok Küme, yenilikçilik ve AR-GE’yi odağına alan çalışma anlayışı ve yeni dallara yatırım planlarıyla büyümeye devam ediyor. 

Bugün sanayi, turizm ve yapı üzere dallarda faaliyetlerini sürdüren Gürok Küme, İstanbul’da Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen bir gala ile 75. yaşını kutladı. Galaya Gürok Küme İdare Şurası Lideri İstek Güral, Gürok Küme İdare Heyeti Lider Vekilleri Erol Güral ve Esin Güral Argat, Gürok Küme yöneticileri ve basın mensupları katıldı. Basın galasında şirketin tarihi, muvaffakiyet öyküsü, kurum kültürü, pahaları, gelecek vizyonu ve yatırım planları paylaşıldı. 1948 yılında Kütahya’da kereste ticareti ve imalatıyla faaliyetlerine başlayan Gürok Küme, bugüne kadar; endüstride kerestecilik, madencilik, seramik, porselen, cam, kiremit üretiminden turizm üzere dallara kadar gösterdiği faaliyetlerle Türkiye’de üretim, sanayi ve turizmde dünya markaları yaratma amacıyla ülke iktisadına katkı sağlamaya devam ediyor. 

Esin Güral Argat: “Önümüzdeki 10 yılda 1,5 milyar dolar yatırım planlıyoruz”

Şirketin sanayi, turizm ve yapı bölümlerindeki uzmanlık alanlarını genişleterek Türkiye’yi ileriye taşıyan projeleri hayata geçirdiğini belirten Gürok Küme İdare Heyeti Lider Vekili Esin Güral Argat şöyle konuştu, “Sanayide dünden bugüne taşıdığımız deneyimimizi inovatif dizaynlarla destekliyor ve yerli üretimle ihracat yapıyoruz. Var olduğumuz her dalda yeniliğin ve cüretle yapılan işlerin öncüsüyüz. Turizmdeki 30 yılı aşkın tecrübemizi yurt dışı destinasyonlara taşıyarak ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyoruz. Gürok Küme olarak geçtiğimiz son 10 yılda faaliyette olduğumuz dallarda şirketlerimizin büyüme, AR-GE ve inovasyon üzere gereksinimlerine yönelik toplam 1 milyar dolar yatırım yaptık. Önümüzdeki 10 yılda ise 1,5 milyar dolar yatırım planımız var. Bugün Kütahya’dan Maldivler’e, Antalya’dan Burdur’a, İstanbul’dan New York ve Milano’ya kadar tüm markalarımıza hayat veren 5 bin Gürok çalışanımızla geleceğe heyecan ve umutla bakıyoruz.”

“Heyecan ve keşfetme merakının nereden geldiğini tarihimize bakınca daha net görüyoruz

Gürok Kümenin tarihçesinden bahseden Esin Güral Argat şöyle konuştu: “Şirketimizin birinci periyoduna baktığımızda Kütahya’da kereste ticareti ve imalatıyla başlayan bir serüven görüyoruz. Yıllar içinde bu alanda Türkiye’de liderliğe ulaştık. Akabinde birinci turizm yatırımımız olan Gül Palas 1 otelini Kütahya’da açtık. Akabinde 1972 yılında Değirmisaz Kömür İşletmeleri ile madencilik dalına birinci yatırımımızı gerçekleştirdik. 1981 yılında da Kiremit yatırımımızın birincisini hayata geçirdik. 1985 yılında seramik ve porselen bölümüne adım attık. Bu adım şirket için yeni ve farklı bir alana girmek demekti. Bizi bugünlere getiren heyecan ve keşfetme merakının nereden geldiğini tarihimize bakınca daha net görüyoruz. 1989 yılında ise RYG Makine ile bu daldaki yatırımlarımızı güçlendirdik. 

Her vakit gücünü yeni alanlarda deneyen ve farklı dallarda yatırımlarla büyüyen bir şirket olduk. Tam da bu vizyonla 1991 yılında, Türkiye’nin birinci tatil köyü konseptli oteli olan Ali Beyefendi Club’ı açtık. 1997’de cam endüstrideki birinci yatırımımızı yaptık. 2000 yılında Teknopark’ımızı kurduk. 2005’e geldiğimizde inşaat kesiminde Lapis Yapı ile yapılandık ve kalıp imalat yatırımları gerçekleştirdik. 2011 yılına geldiğimizde ise seramik ve porselen dalından çıktık. Cam sanayi, kiremit, turizm, makine imalatı ve yapı bölümlerinde büyümemizi sürdürdük. 2021 yılında ise yenilenen marka kimliğimizle Gürok Grubu’na dönüştük.”

 “Sürdürülebilirliği toplumsal ve kültürel mirasa katkı projeleriyle destekliyoruz”

Dünyayı bugün ve gelecekte tüm canlılar için yaşanılabilir kılmayı hedeflediklerini belirten Esin Güral Argat “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından, gençlerin eğitimini desteklemeye, kültür sanattan sürdürülebilirliğe kadar pek çok farklı alanlarda projeler hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik ideolojimiz: ‘Dünya için sınırsız düşün’, ‘Toplum için yiğit davran’ ve ‘İnsan için düzgün yap.’ Bu yıl Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Rıza Güral Gelecek İçin Eğitim Burs Fonu’ ile geçtiğimiz öğretim devrinde 34 öğrenciye burs takviyesi sağladık. 75. yılımız vesilesiyle bu sene 75 öğrenciye, 10 yılda ise 700 öğrenciye burs vermeyi hedefliyoruz. Ülkemizin kültürel bedellerini müdafaayı sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında kıymetlendiriyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkma misyonuyla Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti hafriyat çalışmalarını 2020 yılından bu yana destekliyoruz” dedi.

Erol Güral: “Gürok İçecek ve Güneş Gücü Santrali ile yeni bölümlere adım atacağız”

Gürok bünyesindeki çabucak her şirketin stratejisinde sürdürülebilirlik konusunu önceliklendirildiğinin altını çizen Gürok Küme İdare Heyeti Lider Vekili Erol Güral, “Cesaret ve yenilik bizim DNA’mızda var. Uzun bir ortadan sonra yeni bir kesime adım atıyoruz. Yeni iştirakimiz Gürok İçecek’e ilişkin üretim tesislerinin inşaatı Burdur’da tüm süratiyle devam ediyor. Tesislerimizin üretime geçmesi ile birlikte 2023 yılı sonunda satış ve dağıtım faaliyetlerine başlanması planlanıyor. Bu alanda şu anda 30 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Avrupa’nın en güzel standartlara sahip AR-GE laboratuvarlarından biri de tesisimizde olacak. Gürok olarak geleceğe yatırım yapmak önceliğimiz. Yeni yatırım planlarımıza Güneş Güç Santrali’ni de ekliyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde hayata geçireceğimiz Güneş Gücü Santrali ile güç dalına de adım atacağız” dedi.

Erol Güral: “LAV, alanında kendi üretim teknolojisini üreten, dünyada 3 firmadan biri”

Şirketin, başarısı ödüllerle katlanan ihracat sayıları ile Türkiye iktisadına ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlamaya devam ettiğini belirten Erol Güral şöyle konuştu: Sofra camı üreticileri ortasında dünya çapında 5’inci sırada olan LAV, alanında kendi üretim teknolojisini üreten, Türkiye’de tek, dünyada ise 3 firmadan biri. Bununla yetinmedik. Kurulduğu vakitten beri istikrarlı büyüme gösteren sofra camı işimizi 2011 yılında cam üretiminin öteki segmenti olan cam ambalaj pazarına da genişletmek için planlama yaptık. Deneme üretimlerinde elde edilen muvaffakiyetler ve müşterilerimizden aldığımız olumlu geri dönüşler sonrasında 2015 yılında cam ambalaj fabrikamız olan GCA’yı devreye aldık.  Sektörde müşteriye özel tahliller sunması ve çevikliği ile bilinen GCA, 2021 yılında ikinci fabrikasını devreye alarak büyüme seyahatine devam etti. Bu atak, yalnızca altı yılda kapasitesini iki katından fazlaya çıkarmanın ötesinde bir mana taşıyor. GCA, gelen taleplere süratli ve tesirli bir halde karşılık vererek müşterilerine daha fazla yenilikçi tahlil sunma ve ülkemize katma kıymet kazandırma fırsatını elde ediyor. GCA şu an için sadece flint dediğimiz beyaz, şeffaf cam ambalaj üretimi yapıyor ve flint cam ambalaj pazarının yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan, 2. büyük flint cam ambalaj üreticisi olarak yoluna devam ediyor.”

“Yazılım geliştirme alanında da Türkiye’yi küresel piyasalarda temsil etmeyi hedefliyoruz”

Erol Güral konuşmasına şöyle devam etti: “Bugünlere bilgiye hürmet duyarak geldik. Sofra camı ve cam ambalaj alanlarında inovatif yaklaşımlar sunmak için AR-GE çalışmaları başlattık. Dala birinci girdiğimizde aylar boyunca üzerinde çalıştığımız projelerin uygulamada istediğimiz sonucu vermediğini gördük. Denemeler başarısız olduğu anda yılmadık. Muvaffakiyete giden yolun bilgiden geçtiğini daima aklımızda tuttuk. Bugün sahip olduğumuz AR-GE departmanımız olan Teknopark grubu ile Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile iş birliği yapmanın yanı sıra cam alanında birçok muvaffakiyete imza atmış Penn State, Sheffield ve Sheffield Hallam üniversiteleri ile de inovatif tahliller üreten çalışmalara devam ediyoruz. Biliyoruz ki teknoloji süratle gelişiyor ve yalnızca makineyi üretmek bir firmanın sürekliliği için artık kâfi şart değil. Bu nedenle yapay zekaya ve makine öğrenmesine yatırım yapıyoruz. Kendi üretimimiz olan otomatik manzara sürece makinesi ile yalnızca makine geliştirmede değil birebir vakitte yazılım geliştirme alanında da Türkiye’yi küresel piyasalarda temsil etmeyi hedefliyoruz.”

Başarılarla dolu 75 yıl

1948’de Kütahya’da faaliyete geçtiğinden bu yana geçen 75 yılda; sanayi, turizm ve yapı kesimlerindeki uzmanlık alanlarını genişleten Gürok Küme, AR-GE ve inovasyona yaptığı yatırımlarla katma paha yaratan projeleri hayata geçiriyor. Kütahya, İstanbul, Antalya, Maldivler, Burdur, New York ve Milano’da 5.000 çalışanıyla, sanayi alanında 500.000 m2 alana konseyi üretim tesislerinde günde 5 milyon adet eser üreten Gürok Küme, turizm tesislerinde ise bugüne kadar 1,5 milyondan fazla konuğu ağırladı.

Gürok Hakkında 

1948 yılında Kütahya’da bir aile şirketi olarak ticari hayatına başlayan Gürok Kümesi, 21. yüzyılın birinci diliminde Türkiye’nin en büyük özel kesim kümeleri ortasındaki saygın yerini koruyor. Küme, sofra camı ve cam ambalajdan kiremite, turizmden yapıya kadar farklı kesimlerde sürdürülebilir bir büyüme sergiliyor.  Sofra camında dünyanın 5. büyük üreticisi olan LAV, bu alandaki tecrübesini cam ambalaja taşıdığı GCA, turizm dalında 32 yıldır faaliyet gösteren Ali Beyefendi Hotels & Resorts, Maldivlerde iki adada ultra lüks segmentte faaliyet gösteren JOALI Maldives, JOALI BEING,  özgün “play” konseptiyle BIJAL, alanında öncü şirketlerden Gürok Kiremit ve bu projelerini hayata geçirdiği Lapis Yapı şirketleriyle 5 bin kişiyi istihdam ediyor. Bulunduğu dala yenilikçi birinciler getiren eser ve hizmetleriyle Gürok Kümesi ülkemizi milletlerarası alanda temsil ediyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen