Cts. May 4th, 2024


Karın içi basıncının artması sonucu istemsiz olarak idrarı tutamamak ‘idrar kaçırma’ olarak isimlendiriliyor. Bayanlarda idrar kaçırma yaşlılığın olağan bir sonucu olarak görülüyor. Aslında bu sorun yalnızca ileri yaşla sonlu kalmayıp, üreme çağındaki genç bayanların da kapısını çalıyor. O denli ki bilhassa 30 yaşından sonra her 4 bayandan 1’i idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Bayanlar bu meselelerini en yakınlarına, hatta hekimlerine bile söylemekten utandıkları için tedavisiz kalıyorlar. Meğer toplumsal hayattan uzaklaşmanın en yaygın sebeplerinden biri olan idrar kaçırma birden fazla vakit cerrahi prosedüre gerek kalmadan, ilaçlar ve antrenmanlarla tedavi edilebiliyor. Son yıllarda, bayanlarda görülen idrar kaçırma sorununun tedavisinde karbondioksit lazerlerin kullanımı da giderek yaygınlaşıyor. Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, teknolojik gelişmelerin bilimle paralel olması halinde her vakit yüz güldüren sonuçlar alındığını belirterek, “İdrar kaçırma probleminde cerrahi ve medikal tedavi ile kegel antrenmanları olarak isimlendirilen usullere başvuruluyordu. Fakat son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte idrar kaçırma tedavisinde de değerli gelişmeler yaşandı. Örneğin karbondioksit lazer prosedürüyle idrar kaçırma probleminde hayli başarılı sonuçlar alınıyor. Hastanın 20 dakika süren sürecin akabinde günlük hayatına devam edebilmesi metodun en kıymetli yararları ortasında yer alıyor” diyor. 

 Pek çok nedeni var!  

Toplumdaki yaygın inanışın bilakis idrar kaçırma yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Tüm yaş kümelerinde pek çok etken bayanlarda idrar kanalı ve idrarı tutan sistemlerin işlevlerinin az yahut çok kaybolmasına yol açabiliyor. Örneğin genetik yapı nedeniyle ilerleyen yaşla birlikte pelvik takviye dokularının zayıflaması yaygın görülen bir neden. Menopoz, fazla kilo, sigara kullanımı üzere etkenler de bu mekanizmayı bozabiliyor. Ayrıyeten sıkıntı doğumlardan sonra uretra ile mesane boynundaki açının bozulması nedeniyle mesane dolduğunda basınç artıyor ve bunun sonucunda idrar kaçağı gelişiyor. Daha çok nörolojik hastalıklarda görülen mesane kasının yetmezliği de idrar kaçağına yol açabiliyor. 

 Kesi ve dikişsiz yöntem!

Karbondioksit lazer sistemi, bayanlarda ileri derecede mesane ve rahim sarkmaları dışındaki tüm idrar kaçırma problemlerinde yarar sağlıyor. Cerrahi bir usul olmadığı için süreç sırasında rastgele bir kesi ve dikişlere başvurulmuyor. Şiddetli bir acıya yol açmaması anestezi muhtaçlığını ortadan kaldırıyor. Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, işlemin muayene odasında gerçekleştirildiğini belirterek, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Bu teknikte evvel karbondioksit lazerin probu vajinanın içine yerleştiriliyor. Akabinde prob ile dış idrar yoluna denetimli lazer atışları yapılarak dış idrar yolu etrafında fibrositlerin imali hızlandırılıyor. Bu fibrositlerin çoğalması sayesinde mesane uzunluğundaki büzücü kasa aktivite kazandırılıyor. Birebir seansta vajinal daralma da sağlanabiliyor”   

 Günlük rutini engellemiyor! 

Karbondioksit lazer tekniği, her biri 20 dakika süren 4 seans halinde uygulanıyor. Seanslar ortasında ekseriyetle 6 haftalık mühletler konuluyor. Her seans sonrasında hastalar birebir gün iş ve toplumsal hayatlarına devam edebiliyor, hatta cinsel beraberlik dahi yaşayabiliyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen