Per. May 2nd, 2024


BALKAN STARI DİNO MERLİN ŞENLİĞİN SON GÜNLERİNE GÜCÜNÜ KATTI 

Güneydoğu Avrupa’nın en ünlü müzisyenlerinden biri olan ve karizmatik sahnesiyle bilinen Balkan süperstarı Dino Merlin, 14 Ekim’de eşsiz bir gösteri için İstanbul’a geldi. Dino’nun en son albümü “Hotel Nacional”, çıktığı vakit Billboard World Albums Chart’ta birinci 10’da yer bulmuştu. Akabinde düzenlenen dünya turnesini yaklaşık bir milyon kişi izledi. Bu sonbahar, yaklaşmakta olan 12. stüdyo albümü “We” (“Us”)’den müziklerin canlı prömiyerinin yanı sıra, 40 yılı aşkın süren varlıklı müzik mesleğinden hitlerle dolu bir setlist ile Dino Merlin, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) özel görsel efektlerle dolu kaçırılmayacak bir şov sundu. 

 

DÜNYACA ÜNLÜ SANATKARLAR İSTANBUL’DA SAHNEDEYDİ

Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği kapsamında dünya müziğinin önde gelen isimleri AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneye çıktı. 240 yıllık tarihi ile dünyanın en esaslı ve en üretken ender sanat topluluklarından biri olan Mariinsky Orkestrası, efsanevi şef Valery Gergiev yönetiminde ilk defa AKM’nin yenilenen binasında sahnedeydi. Babası ünlü kemancı Tibor Varga’dan 4 yaşında aldığı keman eğitimi ile müzik mesleğine başlayan, Almanya ve Fransa’daki birçok orkestranın şefliğini üstlenen Gilbert Varga, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile AKM’ye konuk oldu.  Geleneksel melodileri, elektro ve trip hop ile harmanlayan Tunuslu protest sanatçı bestekar, gitarist, solist Emel Mathlouthi, Afrika’nın Divası olarak bilinen Benin asıllı Anqelique Kidjo 5. Milletlerarası İstanbul Halk Müzikleri Şenliği kapsamında konser verdi. 

 

AŞIK VEYSEL’E VEFA GECESİ  

Bu yıl 10-13 Ekim tarihleri ortasında yapılan 5. İstanbul Milletlerarası Halk Müzikleri Şenliği, “Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor” konseri ile sona erdi. Yavuz Bingöl, Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç’ın solist olarak yer aldığı konsere Şef Eray İnal idaresindeki senfoni orkestrası eşlik etti. Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in ölümsüz yapıtları kalabalık bir dinleyici kitlesi eşliğinde his dolu anlarla tekrar hayat buldu.

Yavuz Bingöl, Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Güzelliğin On Para Etmez”, “Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada”, “Kara Toprak” üzere Aşık Veysel’in çok kıymetli türkülerini seslendirirken dinleyiciler de eşlik etti. Finalde birlikte sahneye çıkan solistler seyircileri alkışlamayı ihmal etmedi. 

 

İSTANBUL AKŞAMLARI ÜNLÜ İSİMLERİN KONSERLERİYLE HAREKETLENDİ 

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne Türk pop müziğinin ünlü isimlerinin vereceği açıkhava konserleri damga vurdu. Bengü, Simge, Oğuzhan Koç, Murat Dalkılıç, Merve Özbey, İkilem, Gökhan Zirve, Berkay, Ziynet Sali, Ferhat Göçer, Göksel, Ebru Yaşar, Emre Altuğ, Manga ve Fatma Turgut, Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı’nda izleyenlere keyifli saatler yaşattı. Atatürk Kültür Merkezinin dış alanında kurulan Türk Telekom Açık Hava Sahnesinde ise  Bilal Sonses, Can Bonomo, Ceza, Ekin Uzunlar, Göksel gibi isimlerin yanı sıra Kolpa, Gripin gibi müzik kümeleri müziklerini İstanbullular için söyledi. Şenlik müddetince ziyaretçiler, pazartesiden perşembeye hafta içi dört gün son periyodun en beğenilen sinemalarını açık havada izledi. Şenlik boyunca pazar günleri, sinemalarda rol alan sanatkarların iştirakiyle yapılan özel gösterimlerde ise ziyaretçiler, sanatkarlarla bir ortaya gelerek sohbet etme fırsatı buldu.

 

OPERA VE BALE’DE GÖRSEL ŞÖLEN SANATSEVERLERİ BÜYÜLEDİ

 

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin açılışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin görkemli açılış konseri ile gerçekleşti. Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, varlıklı bir program ile şenliğe akdeniz esintisi kattı. “Damdaki Kemancı” müzikali ve Giuseppe Verdi tarafından bestelenen “Rigoletto” operası yeniden Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından şenlik kapsamında sahneye kondu. Romantik ve klasik periyoda ilişkin “La Bayadère” balesi ve “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. “Carmen” balesi ise Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye kondu.  

 

STAR WARS’TAN RÖNESANS HAYALLERİNE STANTLAR BEYOĞLU’NA RENK KATTI 

Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı stant, Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında İstanbul Sinema Müzesi’ne konuk oldu. 40 yıl boyunca bir ortaya getirilen 600’den fazla modülden oluşan hayran koleksiyonu, 1 Ekim tarihinden itibaren Star Wars cihanını standa taşıdı. İstanbul Fotoğraf Heykel Müzesi’nde Artı 700, Çizgi ve Kaligrafik Eğilimler, Osman Hamdi Beyefendi ve Hoş Sanatlar Akademisi Çizgi Koleksiyonu stantları, Akbank Sanat’ta Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 41. Günümüz Sanatkarları Mükafatı Standı, AKM Galeri’de Yüz’de Yüz Birlikte Var Olmak isimli stant şenlik boyunca ziyaret edildi. AKM Tiyaro Salonu’nda Refik Anadol’un “Rönesans Rüyaları” dijital standı görülürken, AKM bahçesinde “Bir Hayalin İnşası” dijital standı şenlik boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

 

RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE ÖZEL ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİ

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin uğrak destinasyonlarından biri de Rami Kütüphanesiydi. Anadolu Ârifleri Ve Âlimleri Yazma Eser Standı, Birvaktile Standı, “Geleneği Korumak” Ebru, Minyatür, Hüsn’i Çizgi Ögelerini Müdafaa Aksiyon Planı Çalıştayı ve klâsik el sanatlarına yönelik birçok atölye çalışması Rami Kütüphanesi’nde yer aldı. Rami Kütühanesi’nde ayrıyeten çocuklar ve büyükler için eğlenceli workshoplar düzenlendi. 

 

Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri; 2 haftalık Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği maratonunun akabinde 14 Ekim’de başlayan Diyarbakır’da Sur Kültür Yolu Şenliği olarak devam ediyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali’ndeki yüzlerce aktifliğin ayrıntılarına  kulturyolufestivalleri.com/  dan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen