Paz. Nis 28th, 2024


İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Soyer Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na aday

Avrupa Konseyi’nde İzmirli Lider heyecanı

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Avrupa Kurulu bünyesindeki Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin idaresindeki en kıymetli 3 makamdan biri olan Bölgeler Meclisi Başkanlığı için aday gösterildi. Avrupa Kurulu Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin Genel Heyet toplantısına katılmak üzere Fransa’nın Strazburg kentine giden Soyer, “Tüm Avrupa’da daha adil ve demokratik lokal idareler tesis etmek için; günümüz dünyasında hudutları tanımayan iklim krizi, sıhhat, göç, öteki topluluklara duyulan ön yargılarla uğraşta iş birliğine öncülük etmek ismine Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na adayım” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer Avrupa Konseyi’nin, Bakanlar Komitesi, Parlamenter Meclisi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile birlikte temel organları ortasında yer alan olan Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin (YBYK) Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na aday oldu.

Adaylığını Avrupa Kurulu Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin Genel Şura toplantılarına katılmak üzere gittiği Fransa’nın Strazburg kentinde açıklayan Soyer’in, bu kıymetli misyona seçilmesi halinde Kongre’nin 3’lü idaresine uzun müddet sonra Türkiye’den birinci kere iştirak sağlanmış olacak. Tıpkı vakitte Türkiye’den yeniden birinci defa bir Sol Küme üyesi belediye lideri bu misyona seçilme fırsatı elde edecek.

“Daha adil ve demokratik mahallî idareler için adayım”

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer Strazburg’da yaptığı açıklamada “Tüm Avrupa’da daha adil ve demokratik mahallî idareler tesis etmek için; iklim krizi, sıhhat, göç, öteki topluluklara duyulan ön yargılar ile gayrette iş birliğine öncülük etmek ismine Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na adayım. Bu adaylığım İzmir’in demokratik ilerlemesinin ve milletlerarası tanınırlığının bir sonucu. Yalnızca İzmir’i değil, tıpkı vakitte Avrupa ve Türkiye’deki bölgelerin demokratik çıkarlarını temsil etmek için bu seyahate sizin desteğinizle çıkıyorum.” dedi.

Avrupa’nın en kıymetli siyasi makamlarından biri

İkinci Dünya Savaşı’nın akabinde, Avrupa Kurulu, Avrupa’daki birinci hükümetler ortası tertip olarak kuruldu. 5 Mayıs 1949 tarihinde yaşama geçirilen bu tertip, Avrupa devletlerini barış, demokrasi ve insan hakları etrafında bir ortaya getirmeyi amaçlıyor.   Günümüzde, Avrupa Kurulu 46 üye ülkenin 830 milyon vatandaşının ayrımcılığa karşı gayret, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kültürel çeşitliliğin savunulması, cinsiyet eşitliği üzere temel insan haklarını koruyor. Lokal ve Bölgesel İdareler Kongresi (YBYK), Avrupa Kurulu’nun siyasi organları ortasında yer alıyor. Mahallî yahut bölgesel bir yönetimde, seçim ile vazifeye gelmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devlete bağlı 130 binden fazla lokal ve bölgesel idareyi temsil eden 612 üyeden oluşuyor.

Yerel ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin karar alma süreçleri Lokal İdareler Meclisi ve Bölgeler Meclisi olmak üzere iki farklı meclis içerisinde yürüyor. Türkiye’den büyükşehir belediyeleri, meclisleri ve vilayet özel yönetimler Bölgeler Meclisi’nde temsil ediliyor. İlçeler ve beldelerin ise Kongre’nin Lokal İdareler Meclisi’nde temsil hakkı bulunuyor. Kongre Lideri ve bu her iki meclisin liderleri Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi’nin idaresindeki en kıymetli 3 aktör ortasında yer alıyor. Bu 3 lider Kongre’nin karar alma ve idare süreçlerinde ortak sorumluluğa sahip bulunuyor. Bölgesel ve kentsel gelişmeyi temsil etmek ve savunmak ismine Avrupa siyasi diyaloğunda çok bedelli bir vazifesi olan Kongre Bölgeler Meclisi Başkanlığı savaşlar, iklim krizi, salgınlar, aşırılık, toplumsal adaletsizlik ve tüm dünyada demokratik kıymetlerin gerilemesi üzere yalnızca bölgesel olmayan lakin kentleri ve mahallî idareleri de derinden etkileyen global krizler karşısında problemlerin tahlili ismine kıymet taşıyan bir siyasi diyalog platformu olarak misyon yapıyor.

Avrupa Kurulu Palais de l’Europe binasında kıymetli toplantılara katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Avrupa Kurulu Mahallî ve Bölgesel İdareler Kongresi (YBYK) 45. Genel Heyet toplantıları nedeniyle bulunduğu Strazburg’ta birinci gün görüşmeleri kapsamında Bölgeler Meclisi ve Kongre Encümen toplantılarına katıldı. Soyer YBYK Sosyalist Grubu’nun ortak kararıyla Avrupa Kurulu Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığına aday gösterildi.

Başkan Tunç Soyer, Avrupa Kurulu Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder’i makamında ziyaret ederek adaylığıyla ilgili bilgi verdi. Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder ise  “Türkiye’den bir Belediye Başkanı’nın Avrupa Kurulu kurumsal yapısı içinde çok değerli bir vazifesi devralacak olması bizim için büyük bir memnunluk ve gurur” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen