Cum. May 3rd, 2024


Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenecek 12 projenin ortasında Türkiye’den yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu, Gediz Deltası’nın onarımını amaçlayan proje yer aldı. Gediz Deltası, yaklaşık 1 milyon 500 bin Euro’luk hibe dayanağı ile restore edilmeye başlanacak.

Ufuk Avrupa Programı’nın İklim Değişikliğine Ahenk Misyonu bileşeni altındaki 2022 yılı davetlerine ait müracaat sonuçları açıklandı. Program kapsamında hibe alacak projeler ortasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İZSU Genel Müdürlüğü ve İzDoğa’yla birlikte ortağı oldu Gediz Deltası’nın onarımını amaçlayan proje de yer alıyor. Gediz Deltası, yaklaşık 1 milyon 500 bin Euro’luk hibe dayanağı ile restore edilmeye başlanacak.

883 kurum ve kuruluş 43 proje ile rekabet etti
Ufuk Avrupa Programı’nın 6 davet başlığı kapsamında 883 kurum ve kuruluş, 43 proje ile rekabet etti. Program kapsamında desteklenecek 12 projenin ortasında Türkiye’den yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu proje başvurusu yer alıyor.

Gediz Deltası, tabiat temelli tahliller ile restore edilecek
Proje, İzmir’in Çiğli ve Menemen ilçeleri sonlarında yer alan ve yüzlerce farklı canlıya mesken sahipliği yapan Gediz Deltası’nda dört buçuk yıl boyunca gerçekleştirilecek tabiat temelli tahliller ve farkındalık faaliyetlerini içeriyor.
2023’ün Ekim ayında başlanacak projenin temel maksatları ortasında Gediz Deltası’nda ekolojik onarım ve habitat oluşturma yer alıyor. Delta’da tabiat ile uyumlu tarım ve hayvancılığın, klasik kıyı balıkçılığının desteklenmesi ve koşullarının güçlendirilmesi üzere çalışmalar yapılacak.
Ayrıca hibe ile Derivasyon Kanalı, kaçak avcılıkla çaba ve farkındalık yaratılması üzere birçok proje hayata geçirilecek.

Biyolojik çeşitliliğin desteklenmesi amaçlanıyor
Proje kapsamında klâsik kıyı balıkçılığının desteklenmesi için balıkçı kulübelerinin akıllı kulübeler hâline getirileceği onarım çalışmaları yürütülecek. Proje ile Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan ve ekolojik onarımda kullanılabilecek kalitedeki arıtılmış su doğal dere formundaki kanal vasıtasıyla Güney Gediz bölgesinin onarımında kullanılacak. Aktarılan suyun yaratacağı olumlu taşkın alanlarında mandacılık faaliyetinin desteklenmesi ise projenin ayrıntıları ortasında bulunuyor. Bu çalışmalar İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Tarım Orman Bakanlığı ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığı müsaadesi ve iştirakiyle yürütülüyor.
Çalışmalar ile Gediz Deltası üzerinde bulunan baskı ve tehditlerin en aza indirilmesi, Türkiye’deki başka alanlara örnek olması ve deltanın gelecek devirlerde de binlerce canlıya hayat alanı sunması hedefleniyor. Proje takımı, Yunanistan’ın Atina kentinde Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı’ndan takviye alan başka kurumlarla 27-29 Eylül 2023 tarihlerinde bir ortaya geldi ve projenin açılış toplantısını yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen