Cts. Nis 27th, 2024


Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 14-15 Ekim tarihleri ortasında düzenlenen 9. Germiyan Festivali’nde sergiden söyleşiye, atölyeden konsere kadar bir çok program yer aldı. Türkiye’de birinci kere Slow Food adayı köy olan Germiyan’da gerçekleştirilen şenlikte lokal üreticiler, eserlerini ve lezzetlerini stantlarda sergiledi.

 

14 Ekim Cumartesi günü standların açılışı ile başlayan şenlikte Otantik Konut Atölye’de Şükran Tümer’in Germiyan Köyü Çeşmeleri Enttalasyonu, Otantik Giysiler Standı, Panaroma Germiyan Evi’nde de ise Ahmet Erdem’in ‘Germiyan’dan Ildır’a Doğal Taş Mozaik Çalışmaları’ Standı açıldı. İbrahim Ercan Otantik Konut Atölye’de ‘Soğuk Sabun Yapımı’, Ebru Kaya ve Dilek Algur, Çukuriçi Meydan da ‘Ev Katmeri ve Düğün Lokumu Yapımı’, ‘Filiz Önen Kopanisti Peyniri Yapımı’ atölyesi gerçekleştirdi.

 

Ardından Germiyan İlkokulu’ndan başlayarak Eski Un Fabrikası’na kadar devam eden ve renkli imajlara sahne olan Şenlik Korteji yapıldı. Köy Fırını’nda Suzan Memnun ve Mehmet Mutlu’nun ‘Geleneksel Germiyan Köy Ekmeği Yapımı’ atölyesi gerçekleştirildi.

Germiyan meskenlerinin duvarlarına yaptığı fotoğraflarla ismini Türkiye’ye duyuran Nuran Erden’in Çukuriçi Meydan’da ‘100. Yıl Temalı Bayrak Çizimi’ ile duvar boyama aktifliği büyük ilgi gördü.

 

Faruk Demir keyifli dakikalar yaşattı

Dr. Öğr. Üyesi Murat Usta Mutfak Atölyesi’nde ‘Ekmek Üretimi ve Tarihi’ üzerine, Esra Erülkü Germiyan Köy Kahvesi’nde ‘Zeytinyağında Duygusal Tahlil Standardı, Parametreleri ve Zeytinyağının Duygusal Analizi’ söyleşisi ve tadım aktifliği yapıldı. 

Festivalin birinci gün aktiflikleri kapsamında Germiyan İlkokulu bahçesinde Faruk Demir Germiyanlılar’a keyifli dakikalar yaşattı.

 

Birbirinden hoş ve lezzetli ekmekler yarıştı

Festivalin ikinci gününde Nurcan Kurnaz Koca Emine’de ‘Pirinçli Germiyan Mantısı Üretimi atölyesi, Anıl Uzcüce ‘Yerel Buğdaydan Sağlıklı ve Lezzetli Kurabiye Yapımı’ atölyesi, ‘İdeal Ekmek Nedir ve Farklı Ekmek Tiplerinin Tadımı’, Mesut Büyük Yıldız ‘Yerel Buğday Eserlerinin Üretimi ve Tüketiminin Yaygınlaştırılması’ söyleşileri gerçekleştirdi.

 

Festival kapsamında klâsik ekşi maya ile yapılan, birbirinden çeşitli baharatlarla harmanlanmış ekmekler Germiyan Şenliği kapsamında birincilik için yarıştı. Yarışta dereceye girenlere altın verildi.

 

“Her vakit üreticimizin yanındayız”

Dereceye girenlere mükafatlarını veren Çeşme Belediye Lideri M. Ekrem Oran, “Bu rengarenk sokaklarda sizleri; Güleryüzlü, hoşgörülü, sevgi dolu beşerler karşılayacak, buram buram ekmek kokusu, birbirinden lezzetli yöresel tatlar, bereketli toprakların cömertliği karşılayacak. Germiyan; Her yeri saran betona direnen, sıhhatimizi tehdit eden yapay besinlere karşı atalık tohumlarla üretmeye devam eden, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi ısrarla yaşatan, tüm bu özellikleriyle umudumuzu canlı tutan bir köy. Ve bizler dünyayı saran tüm karamsarlığa inat, işte bu umuda sarılıyoruz. Atalık tohumlarımıza sarılıyoruz, daha çok üreterek, çiftçimize her an her alanda dayanak olmaya çalışıyoruz. Tarım müdürlüğümüz, Ovacık’taki tohum merkezimizle her vakit üreticimizin yanındayız” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen