Çar. May 1st, 2024


Türkiye yapı kimyasalları kesiminin öncüsü markası Kalekim, 2023 yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Birinci iki çeyrekte istikrarlı bir büyüme sergileyen Kalekim, yılın üçüncü çeyreğinde de bu performansını sürdürdü. Yılın birinci 9 ayında net devir karını bir evvelki yılın birebir devrine nazaran %120 oranında artıran Kalekim’in net devir karı bu yıl 603  milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin bu devirdeki yurt içi satışları da bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran %89, yurt dışı satışları ise %61 oranında arttı. Kalekim’in yılın birinci 9 ayındaki net satışları ise, %79 artışla 2,5 milyar TL oldu.  

Türkiye’nin yapı kimyasalları bölümündeki güçlü markası Kalekim, 2023 yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. 20 Ekim’de 2023’te Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya nazaran Kalekim, 2023 yılında birinci iki çeyrekteki istikrarlı performansını yılın üçüncü çeyreğine de taşıyarak, kıymetli bir muvaffakiyete imza attı.

Yurt içinin yanı sıra yurt dışında da yeni yatırım ve iş birlikleri ile daldaki güçlü pozisyonunu daha da pekiştiren Kalekim, 2022 yılının birinci 9 ayında 274 milyon TL olan net periyot karını, 2023 yılının tıpkı devrinde %120 oranında artırarak, 603 milyon TL’ye çıkardı.

“İlk iki çeyrekteki başarımızı üçüncü çeyrekte de devam ettirdik”

Kalekim’in 2023 yılında çeyreklik bazdaki istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü belirten Kale Holding CFO’su Haluk Alperat, şunları söyledi:

“Kalekim kendine güvenen yatırımcıları, sahip olduğu üretim potansiyeli ve insan kaynağı ile yılın her çeyreğinde muvaffakiyetini bir adım ileri taşımaya devam ediyor. Ulusal ve global pazarlarda yaşanan tüm zorluklara karşın 2023 yılında da bu istikrarlı büyümeyi devam ettirdik. Yılın birinci iki çeyreğindeki büyüme performansımızı üçüncü çeyreğe de taşıyarak, yıl sonu amaçlarımıza bir adım daha yaklaştık. 

Bu yıl hem bizim hem de ülkemiz için çok özel bir yıl. Kalekim olarak, 50. yılımızı kutlamanın yanında, birebir vakitte birliğimizin sembolü Cumhuriyetimizin de 100. yılını kutluyoruz. Hasebiyle bu çok özel yılda da ortaya koyduğumuz bu özel performans bizleri keyifli ettiği üzere, bize inanarak markamıza yatırım yapan yatırımcılarımız için de inanç artırıcı bir gelişme olarak görüyoruz. 

Kalekim olarak, yılın birinci 9 aylık periyodunda net karımızı, bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran, %120 oranında artırarak, 603 milyon TL’ye çıkardık. Birebir halde yurt içi satışlarımız bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran % 89, yurt dışı satışlarımızı da % 61 oranında arttı. Dokuz aylık periyottaki brüt kâr marjımız ve FAVÖK marjımız, her ikisi de 2022 yılının tıpkı periyodunda göre 430 baz puan artarak, sırasıyla %41,1 ve %26,1 olarak gerçekleşti. Tüm bunlarla birlikte yılın birinci 9 ayındaki net satışlarımızı da %79 artışla 2,5 milyar TL’ye yükselttik. Artık ise, bu istikrarlı başarımızı devam ettirerek, yılı da beklentilerimizin üstünde bir noktada tamamlamayı hedefliyoruz.”

“Yeni yatırımımız Güney Ege’de bize yeni büyüme fırsatları yaratacak”

Kalekim’i yeni yatırımlarla büyütmeye devam ettiklerini vurgulayan Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu ise, şunları kaydetti:

“Rusya-Ukrayna savaşı, artan güç maliyetleri, zelzele ve son olarak Orta Doğu’da başlayan yeni çatışmalı süreç ile pek çok açıdan bu yıl, zorluklara sahne olmaya devam ediyor. Biz de bu süreçte hakikat yatırım ve iş birlikleri ile şirketimizi daha da ileri taşımak ismine çalışmaya devam ediyoruz.  2022 yılında inşaat gereçleri kesimindeki portföyümüzü daha da güçlendirmek ismine paylarının %75’ni satın aldığımız Lyksor Kimya A.Ş.’nin akabinde bu sefer yatırımlarımıza bir yenisini daha ekledik. 

İnşaat dalında, kuru harç kümesinde şirketimize yeni büyüme fırsatları sunacak, Muğla ili hudutları içerisinde yer alan Arvon Yapı Kimyasalları Limited Şirketi’ne ilişkin, yeni kurulan fabrika binasını ve demirbaşını kiralama usulü ile yeni bir yatırım adımı attık. Bu yeni üretim tesisini, gerekli inşaat ruhsatı ve tüm müsaadelerin alınarak, fabrika ve demirbaşını çalışır biçimde teslimi koşuluna bağlı olarak, 01.01.2025 tarihine kadar kiraladık. 

Bu yeni yatırımımızın bilhassa Güney Ege bölgesinde hazır sıva eserlerinde yeni büyüme fırsatları yaratacağına ve bu alandaki gücümüze kıymetli bir katkı yapacağına inanıyoruz. Ayrıyeten fabrikanın üretim performansına, randımanına ve şirketimize yapacağı katkıya nazaran de 2025 yılı başından itibaren satın alma opsiyonunu kullanabileceğiz. Bu mevzudaki kararımızda da önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak bilgiler belirleyici olacak. 

“GES yatırımı ile pak güçte yeni bir devri başlatıyoruz”

Bununla birlikte pak güce yönelik başladığımız yatırım çalışmalarımız da tüm süratiyle sürüyor. Yozgat Yerköy’deki 6,05 milyon dolarlık yeni Güneş Gücü Santrali (GES) yatırımı ile hem güç maliyetlerimizi azaltmayı hem de karbon ayak izimizi küçültmeyi hedefliyoruz. Birinci etapta küme içi güç gereksinimimize karşılayacak olan 7.19 mWp kapasitesindeki bu yeni yatırımımızı da 2024 yılının başında faaliyete almayı planlıyoruz.

“Sermayemizi %300 bedelsiz artırarak 460 milyon TL’ye çıkardık”

Yönetim Kurulu’muzun aldığı karar doğrultusunda, 115 milyon TL olan çıkarılmış sermayemizi %300 oranında artırarak, 460 milyon TL’ye çıkarmak için SPK’na gerekli onay için başvurmuştuk. 20 Eylül’de SPK tarafından onaylanan müracaatımız sonrasında, 27-29 Eylül tarihleri ortasında, 345 milyon TL nominal bedeldeki hisselerin ortaklarımıza bedelsiz olarak dağıtılması tamamlandı. Bunanla birlikte şirketimizin ödenmiş sermayesi 460 milyon TL’ye yükseldi.

“2022 yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımladık”

Bu yıl ayrıyeten, sürdürülebilirlik anlayışımız doğrultusunda ekonomik, çevresel ve toplumsal hususlara verdiğimiz önceliğin bir göstergesi olan 2022 yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımladık. Sürdürülebilir bir gelecek ve çocuklarımıza bırakmak istediğimiz sağlıklı bir dünya için hepimize başka ayrı sorumluluklar düştüğünü biliyoruz. Biz de kesimin öncü markası olarak, sürdürülebilirlik gayelerimizi, bu alandaki uygulamalarımızı, performansımızı ve bunun yanında gelecek kuşaklar ismine yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları içeren bu raporu tamamlayarak, tüm paydaşlarımızla paylaştık. Global Raporlama Teşebbüsü (Global Reporting Initiavite – GRI) 2021 Standartlarına uyumlu olarak hazırladığımız bu raporun, sürdürülebilirlik amaçlarımızın yanında, birebir vakitte Kale Kümemizin başlattığı “İyi Bak Dünyana” hareketine kıymetli bir katkı sunacağına inanıyoruz.  

“Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

Kalekim olarak, tüm bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ederken, bizler için kıymetli bir pazar olan ve son periyotta yeni bir çatışmalı sürecine giren Orta Doğu bölgesindeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede ortaya çıkabilecek tüm senaryolara karşı da alternatif planlar geliştiriyoruz. Hem 50. yılımızı kutladığımız hem de bizi biz yapan ortak bedelimiz Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu özel yılda, başarımıza yeni halkalar ekleyerek, önümüzdeki devirde şirketimizi daha da ileri taşımaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen