Sal. Nis 30th, 2024


Bu yıl “Şehir ve Kitap” ana temasıyla kapılarını açan 13. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde birbirinden ünlü isimleri ağırlıyor. Bu kapsamda Kocaeli Kitap Fuarı’nda konuşan televizyonların fenomen heyeti Mehmet Yalçınkaya nam-ı bedel Mehmet Şef, kent ve yemek kültürü hakkında bilgiler verdi. Mehmet Şef, Kocaeli’nin saray mutfağının bahçesi olduğunu tabir ederek, ”Kocaeli gastronomi kenti unvanını hak ediyor” dedi.

 

“EVLERDE ESKİSİ KADAR ARTIK YEMEK YAPILMIYOR”

“Yemek kültürü kente ne kadar katkı sağlar ?” sorusuna karşılık veren Mehmet Yalçınkaya, bayan kooperatiflerinin yaygınlaştırılmasının kıymetine değinerek, “Maalesef meskenlerde artık yemek yapılmıyor. Bir yemek hafızamız var. Bu hafıza yaşlılarımızda mevcut idi. Yaşlılarımızı kaybettikçe ve büyüklerle yaşamak istenmediği için çalışmayan hanımlar artık eskilerde olduğu üzere meskenlerinde yemek yapmıyor. Ya da yapılan yemek sayısı çok az maalesef” dedi.

 

YEREL HAFIZANIN ÖNEMİ

Yerel hafızayı toplamanın çok değerli olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, ”Bu hafıza ile birlikte anında üretebilecek eserlerin lokantalarda sunulması gerekir. Ayrıyeten turizm rotalarını buralardan geçirmemiz gerekir. Son yıllarda kentlerdeki eserlerin ticari hale gelmesi ile kent dışından gelenlerin sayesinde ekonomik katkı ve istihdam oluşturuluyor. Bayan kooperatiflerinin yaygınlaştırılması ve eserlerinin tanıtılması çok gerekli” dedi.

 

“KOCAELİ, OSMANLI PERİYODUNDA SARAYIN BAHÇESİ İDİ”

Dünyanın en büyük şeflerinden bir adedinin Kocaeli’den pişmaniye sipariş ettiğini gördüğünü söz eden Yalçınkaya, “Kocaeli bölgesi enteresan bir bölge. Çok farklı insanların yaşamış olduğu Kocaeli’de yemek kültürünün güçlü olması olağan. Kocaeli, Osmanlı periyodunda sarayın bahçesi idi. Kocaeli’nin deniz eserleri var, ayvası var, bal kabağı var. Bu kent gastronomi kenti olmayı çok hak eden vilayetlerden bir tanesi” dedi. Mehmet Yalçınkaya söyleşisinin akabinde okurları ve sevenleri için kitabını imzaladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen