Çar. May 1st, 2024


Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay’ın yaptığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 20’nci yıl programı TBMM Lideri Numan Kurtulmuş’un iştirakiyle gerçekleştirildi. Programda konuşan Kurtulmuş, “Bu kadar sancılı, ağır sorunu olan bu periyot içerisinde Türk devletleri ortasındaki işbirliği imkanının artırılması potansiyeli değerli bir fırsattır” dedi. İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamlara da değinen Kurtulmuş, “Böyle bir ortamda maalesef dünyanın vicdanı sızlıyor. Din, mezhep, meşrep, siyaset ayrımı gözetmeksizin kalbinde azıcık insanlığa yer olan herkesin bu insanlık dışı, yabanî, artık katliam demenin de çok ötesinde neredeyse soykırım boyutlarına ulaşmış olan bu katliama karşı seyirci kalmadığını, sesini yükselttiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın her milletlerarası platformda söylediği üzere ‘dünya beşten büyüktür’ kelamı, yani dünyanın yeni bir global mimariye muhtaçlığı olduğu gerçeği bir sefer daha bütün yalınlığıyla, bütün çıplaklığıyla insanlığın gündemine geliyor. Türk Dünyası Belediyeler Birliği bu manada yalnızca bir belediyecilik işlevi icra etmeyecek tıpkı vakitte kültürel ve siyasal bir birliğinde alt yapısını oluşturacak kıymetli bir kuruluşumuzdur” diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, “30 ülkeden 1.206 üyesi bulunan TDBB çatısı altında pek çok sıkıntıda ortak duruş sergileyerek, Türk Cumhuriyetleri’nin milletlerarası platformlardaki gücüne güç kattık. Emeği geçen, evvelki devir Birlik Liderlerimize ve pahalı idarelerine bu vesileyle yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Dünyanın son periyotlarda hiç olmadığı kadar barışa ve huzura gereksinim duyduğunu kaydeden Lider Altay, “Özellikle Filistin’de gerçekleşen ve hiçbir vicdana sığmayan ahlak dışı taarruzlar; yüreğinde insanlık namına bir zerre dahi taşıyan herkesi derin bir hüzne boğmaktadır. Tarihe utanç vesilesi olarak geçecek bu menfur akınları, şiddetle ve esefle kınadığımızı belirtmek isterim. Bizler de bu vahim akınlara sessiz kalmayacak, bugüne kadar olduğu üzere bugün de Filistin’e elimizi uzatmaya devam edeceğiz” tabirlerini kullandı.


Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin (TDBB) 20. Yıl resepsiyonu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Lideri Numan Kurtulmuş’un iştirakiyle gerçekleştirildi.

İstanbul’da Beykoz Mecidiye Kasrı’nda düzenlenen programda konuşan TDBB Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz yıl Haziran ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle gerçekleştirilen birliğin 6. Olağan Meclis Toplantısı’nda ikinci kere Türk Dünyası Belediyeler Birliği başkanlığına seçildiğini anımsatarak, birliğin 20. yılında bu türlü kıymetli kuruluşa başkanlık etmekten ötürü büyük onur duyduğunu söyledi.

“TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN MİLLETLERARASI PLATFORMLARDAKİ GÜCÜNE GÜÇ KATTIK”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin üye ülkelerin mahallî idareleri ortasında işbirliğini, kardeşliği, birlik ve beraberliği geliştirmek; ekonomik ve kültürel alanlarda ortak projeler yürütmek; kent idarelerinin problemlerine tahlil üretmek ve yeni kent kültürü modelleri oluşturmak emeliyle 12 Kasım 2003’te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle kurulduğunu söz eden Lider Altay şöyle devam etti:

“30 ülkeden 1.206 üyesi bulunan birliğimiz çatısı altında, hamdolsun bugüne kadar çok kıymetli işler başardık. Evvelki periyot Birlik Liderlerimizin ve üyelerimizin katkılarıyla, geçmiş 20 yıl içerisinde; Türk Dünyası kentleri ortasında kardeş kent münasebetlerinin kurulması, deneyim paylaşım programları ve kentlerimiz ortasında ziyaretler gerçekleştirdik. Pek çok problemde ortak duruş sergileyerek, Türk Cumhuriyetleri’nin memleketler arası platformlardaki gücüne güç kattık. Tüm bu konularda emeği geçen, evvelki periyot Birlik Liderlerimize ve kıymetli idarelerine, bu vesileyle yürekten teşekkür ediyorum.”

Başkan Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk devletleri başkanlarının iştirakiyle kurulan Türk Devletleri Teşkilatı’nın dava ve amaçlarına her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını da söyledi.

“FİLİSTİN’E ELİMİZİ UZATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Dünyanın son periyotlarda hiç olmadığı kadar barışa ve huzura muhtaçlık duyduğunu kaydeden Lider Altay, “Rusya-Ukrayna savaşından Kafkasya’daki çatışmalara, Balkanlar’daki tansiyonlardan Akdeniz’deki çekişmelere, Filistin’de gerçekleşen insanlık dışı hücumlardan, Ortadoğu’da hiç dinmeyen kan ve gözyaşına kadar, coğrafyamızın birçok bölgesinde devam eden krizlerle karşı karşıyayız. Bilhassa Filistin’de gerçekleşen ve hiçbir vicdana sığmayan ahlak dışı akınlar; yüreğinde insanlık namına bir zerre dahi taşıyan herkesi derin bir ıstıraba boğmaktadır. Tarihe utanç vesilesi olarak geçecek bu menfur atakları, şiddetle ve esefle kınadığımızı belirtmek isterim.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, devletimizin ilgili tüm kurumları; ateşkesin sağlanması, akan kanın durması ve bölgede tekrar huzurun tesis edilmesi için büyük bir çaba gösteriyor. Bizler de bu dehşetli taarruzlara sessiz kalmayacak, bugüne kadar olduğu üzere bugün de Filistin’e elimizi uzatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“KARDEŞ AZERBAYCAN’IN HAKLI UĞRAŞINDA TÜM GÜCÜMÜZLE YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TDBB olarak yalnızca Filistin’de değil; Kıbrıs, Kafkasya, Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Afrika’ya kadar, ulaştıkları her yerde mazlumlara takviye olmaya devam ettiklerini vurgulayan Lider Altay, “Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın haklı gayreti olan Karabağ’da da tüm gücümüzle kardeşlerimizin yanında durduk. İnşallah bundan sonra da Ermenistan’ın bölgedeki kışkırtmalarına karşı, Azerbaycanlı kardeşlerimize dayanağımız devam edecek” diye konuştu.

KONYA’DAKİ UCLG DÜNYA KONSEYİ’NE DAVET ETTİ

Konya’nın 27 Ekim’de dünyanın en büyük lokal idareler teşkilatı olan UCLG’nin Dünya Konseyi’ne konut sahipliği yapacağını da anımsatan Lider Altay, kurul sırasında; Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamadan evvel, Konya olarak UCLG’nin periyot başkanlığını devralacaklarını belirtti. Dünyanın en büyük mahallî idare teşkilatının başkanlığını yaparak, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’ye manalı bir armağan sunmuş olacaklarını vurgulayan Lider Altay, salondaki tüm konukları UCLG Dünya Kurulu için Konya’ya davet etti.

BAŞKAN ALTAY BİRLİĞE TAKVİYE OLAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Altay konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 20’nci yılını en derin hislerimle kutluyor, birliğimize dayanaklarını ve himayelerini hiçbir vakit esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve üye ülkelerimizin saygıdeğer devlet liderlerine şükranlarımı sunuyorum. Tekrar, birliğimizin kuruluşundan bugüne kadar idaresinde bulunan tüm meslektaşlarıma ve üye kentlerimize teşekkür ediyorum. Deneyimlerinden ve rehberliğinden her daim istifade ettiğimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Liderimiz Sayın Numan Kurtulmuş Beyefendi’ye ayrıyeten teşekkürü bir borç bilirim” kelamlarıyla konuşmasını tamamladı.”

TBMM LİDERİ KURTULMUŞ LİDER ALTAY’I TEBRİK ETTİ

Programa katılan TBMM Lideri Numan Kurtulmuş da konuşmasının başında TDBB’nin birinci devirlerinden itibaren büyük emeği ve katkısı olan evvelki devir yöneticilerine teşekkür ederken, şu anda TDBB Başkanlığı’nı yürüten Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay’ı da tebrik ederek, çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.

“BU KADAR SANCILI BİR PERİYOTTA TÜRK DEVLETLERİ ORTASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN ARTIRILMASI DEĞERLİ BİR FIRSATTIR”

Dünyada bir dengesizlik halinin mevcut olduğunu, bölgesel çatışmalardan siyasi tansiyonlara, etraf tahribatından iklim değişikliklerine, göç dalgalarından yoksulluk, açlık ve birtakım ülkeler için kitlesel birtakım kıtlık meselelerine kadar birçok sorunun yaşandığına dikkati çeken Kurtulmuş, “Bu kadar sancılı, ağır sorunu olan bu devir içerisinde Türk devletleri ortasındaki işbirliği imkanının artırılması potansiyelinin değerli bir fırsattır. Bu fırsatın yalnızca Türk soylu ya da Türkçe konuşan devletler ortasında değil, birebir vakitte Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar olan coğrafyada da çok değerli bir gelişmeyi bağrında barındıran bir fırsat olacaktır” dedi.

Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar olan coğrafyada Türk dünyasının derlenip toparlanması, siyasi, ekonomik, kültürel ve başka alanlarda işbirliğini geliştirmesinin dünya barışı için ve dünyadaki dengelerin yerine oturması için tarihi bir fırsat olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bu açıdan Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin şahsen yalnızca belediyelerimiz ortasında lokal idareler bakımından işbirliklerinin artırılması fırsatı olarak değil, birebir vakitte topyekün Türk dünyasının ortak bir amaca yanlışsız yürüyebilmesi için kuvvetli bir temel, sağlam bir destek olarak görüyorum. Bundan ötürü da böylesine değerli bir gelişmeye dayanak veren buradaki sizin temsil ettiğiniz pahalı belediye yöneticisi arkadaşlarımıza, belediye liderlerimiz, liderlerimize dünyanın birçok yerinden gelen kardeşlerimize dostlarımıza çok teşekkür ediyorum” açıklamalarını yaptı.

“ARTIK DÜNYA SİSTEMİNİN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ, DÜNYA SİSTEMİNİN BÜYÜSÜ BOZULMUŞTUR”

Kurtulmuş, “Bugün karşı karşıya kaldığımız meselelerin çabucak her birisi bize bir şeyi daha defaatle hatırlatıyor. Artık dünya sisteminin çivisi çıkmış, dünya sisteminin büyüsü bozulmuştur” değerlendirmesini yaptı. Bu dünya sistemiyle hiçbir yerde huzurun, barışın ve milletler ortasındaki dostluğun sağlanabilmesinin imkanının kalmadığını belirten Kurtulmuş, bunun son örneklerinden birinin de Filistin ve İsrail ortasındaki çatışmada ortaya çıktığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Böyle bir ortamda maalesef dünyanın vicdanı sızlıyor. Din, mezhep, meşrep, siyaset ayrımı gözetmeksizin kalbinde azıcık insanlığa yer olan herkesin bu insanlık dışı, yırtıcı, artık katliam demenin de çok ötesinde neredeyse soykırım boyutlarına ulaşmış olan bu katliama karşı seyirci kalmadığını, sesini yükselttiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın her memleketler arası platformda söylediği üzere ‘dünya beşten büyüktür’ kelamı, yani dünyanın yeni bir global mimariye gereksinimi olduğu gerçeği bir defa daha bütün yalınlığıyla, bütün çıplaklığıyla insanlığın gündemine geliyor. İşte onun için dünyada yeni bir global barış sisteminin savunanların, yeni bir istikrarın oluşması ve dünyanın bütün milletlerinin eşit ve hâkim milletler olarak dünyada kelam ve hak sahibi olmasını savunanların bir ortaya gelmesi kaçınılmazdır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği bu manada yalnızca bir belediyecilik işlevi icra etmeyecek tıpkı vakitte kültürel ve siyasal bir birliğinde alt yapısını oluşturacak kıymetli bir kuruluşumuzdur. Yeni bir dünya istiyoruz, yeni bir dünyanın kurulması mümkündür. Yürekle adımlarını atabilen ve ortak amaçlarda bir ortaya gelebilenlerin yapabileceği bir iştir. Bunun için diyoruz ki inşallah önümüzdeki periyot daima birlikte yeni bir dünyanın kapılarını açmak boynumuzun borcudur. Yalnızca Filistin halkına değil, dünyadaki bütün mazlum milletlere karşı sorumluluğumuz yalnızca bulunduğumuz yerden kınamak ve telin etmek değil bunun ötesinde o denli bir ses çıkarmalıyız ki yalnızca mazlumun ahını yerde bırakmamak değil, zalimin de korkacağı kadar sesimizi en yüksek perdeden çıkartmak ve gerekli önlemleri almak zorundayız.”

“DÜNYA’YI KURTARACAK OLAN BAKIŞ AÇISI MEVLANA’NIN, YUNUS EMRE’NİN BAKIŞ AÇISIDIR”

Dünyayı kurtaracak olan bakış açısının, Hz. Mevlana’nın, Yunus Emre’nin bakış açışı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Onların insani ve insanların yaradılışta eş ve kardeş olarak gören bakış açılarıdır. Bu çerçevede ümit ediyorum ki insanlığa yalnızca bir kadro siyasi, bir ekip kurumsal teklifler değil, bir grup fikir tekliflerini de yapabilecek olan sizlersiniz. Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin bu manadaki kültürel çalışmalara da değerli katkı sağlayacağına inanıyorum. Her birinizi yaptığını çalışmalar münasebetiyle tebrik ediyorum. İnşallah çok daha kaç 20 yıllara diyerek Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ni tebrik ediyorum” sözlerini kullandı.

Programa TDBB İdare Konseyi üyesi belediye liderleri da katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen