Pts. Nis 29th, 2024


Türkiye’de ilçe belediyeleri ölçeğinde birinci ve tek olan ‘Karşıyaka Kentsel Besin Strateji Belgesi’, TMMOB Kent Plancıları Odası Raci Bademli Âlâ Uygulamalar Mükafatı Yarışması’nda birinci seçildi.

Karşıyaka Belediyesi ve Yerküre Lokal Çalışmalar Kooperatifi iş birliğinde; Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp, Dr. Mehmet Fatih Tatari ile Orkun Doğan’dan oluşan ana proje grubunun hazırladığı çalışmayla Karşıyaka, tüm ülkeye örnek gösterildi.

TMMOB Kent Plancıları Odası tarafından, 2003 yılında hayata veda eden Prof. Dr. Raci Bademli anısına düzenlenen ve iki yılda bir tekrarlanan Raci Bademli Âlâ Uygulamalar Mükafatı Yarışı, 11’inci sefer gerçekleştirildi. Ulusal çaptaki yarışın bu yılki birincisi; “Karşıyaka Kentsel Besin Strateji Belgesi” ile Karşıyaka Belediyesi ve Yerküre Mahallî Çalışmalar Kooperatifi oldu.

“FARKLI YERLEŞİMLERDE YAYGINLAŞMALI”
Jüri Kıymetlendirme Raporu’nda, mükafatın münasebeti şöyle açıklandı: “Proje kapsamında, değerli ve aktüel bir bahis olan besin krizinin kapsamlı mekansal tahlillerle çözümlenmeye çalışılması başarılı bulunmuştur. Proje konusunun değeri göz önünde bulundurulduğunda bu türlü bir bahsin lokal yönetimlerce gündeme alınması olumlu bulunmuştur. Projenin sahip olduğu iştirak çerçevesi; araştırma, tahlil ve uygulama süreçlerindeki başarısı sebebiyle farklı yerleşim alanlarında da yaygınlaştırılması gerektiği düşünülmektedir. Strateji Evrakından hareketle Tohum Merkezi ve Kent Bostanı üzere pilot projeler uygun uygulamalar olarak yorumlanmış, öncü ve örnek nitelikleri olumlu olarak değerlendirilmiştir. Proje tüm bu değerlendirmeler kapsamında Güzel Uygulamalar Mükafatı Birincilik Derecesi almaya hak kazanmıştır.”

“HEDEFİMİZ EŞİTLİK VE ADALET”
Gittikçe derinleşen besin krizine karşı kenti daha dirençli hale getirmek hedefiyle hazırlanan projenin mükafata layık görülmesinden büyük onur duyduklarını söz eden Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay “Prof. Dr. Raşit Raci Bademli üzere çok pahalı bir bilim beşerinin ismini taşıyan, Türkiye’nin en itibarlı şehircilik uygulama ödüllerinden birini Karşıyaka’mıza kazandırmak bizler için büyük gururdur. Aylar süren çok ağır bir çalışmayla bu belgeyi hazırlayan proje grubumuza ve bizi bu mükafata layık gören kıymetli yarış heyetine, tüm Karşıyaka halkı ismine farklı başka teşekkürlerimi sunuyorum. Bu evrak ve hareket planı, hiçbir vatandaşımızın aç kalmamasını ve sıhhatsiz besinle beslenmemesini amaçlayan; eşitliği ve adaleti hedefleyen bir dokümandır. Herkes bu işin ortağıdır. Bu işe birlikte sahip çıkmak zorundayız. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak bundan sonra da üzerimize düşeni yapacağız. Bu belgeyi konuşmaya, tartışmaya, insanlara anlatmaya devam edelim. Kendimize, sıhhatimize, ömür kalitemize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım.”

“RACİ BADEMLİ UYGUN UYGULAMALAR MÜKAFATINA LAYIK GÖRÜLMEK ONURDUR”
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp de şunları kaydetti: “Prof. Dr. Raşit Raci Bademli Kent ve Bölge Planlama meslek alanına akademisyen, kuramcı, uygulamacı, eğitimci ve bilim insanı olarak sayısız katkıda bulunmuş çok özel bir insandır. Takım olarak onun ismi ile yan yana anılmanın onurunu taşıyoruz. Yaptığımız çalışma planlama meslek alanında dünya çapında epeyce özgün mekânsal ve toplumsal araştırmalarla inşa edildi. Kentsel besin planlaması alanında lokal ve global ölçeklerde yaygınlaştırılabilir bir iştirak modeli ve siyasa çerçevesi ile sonuçlandı. Bizi bu mükafata layık gören heyet üyelerine, emek veren raportör arkadaşlara ve kıymetli meslek odamızın tüm işçilerine teşekkür ederim. Dokümanın ortaya çıkmasında bizlere yolu açan ve dayanak veren Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay’a, Karşıyaka Ziraî Hizmetler Şube Müdürü Yusuf Can Gökmen’e ve tüm grubuna müteşekkiriz. Ana proje takımımızda yer alan Dr. Mehmet Fatih Tatari ve Orkun Doğan’a; araştırma, mizanpaj ve görselleştirme grubumuzu oluşturan Ayşegül Yarış, Begüm Güntan, Batuhan Aksu, Cansu Şahintürk, Ayçin Vural, Eftelya Tonguç, Hatice Cansu Cesur’a, çalışmamıza katkı veren herkese ayrıyeten teşekkürlerimi sunuyorum.”

PROJE HAKKINDA
Karşıyaka Kentsel Besin Strateji Evrakı; Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp, Dr. Fatih Tatari ile Orkun Doğan’dan oluşan ana proje grubu tarafından Yerküre Lokal Çalışmalar Kooperatifi ve Karşıyaka Belediyesi Ziraî Hizmetler Müdürlüğü iş birliğinde, BAYETAV’ın takviyeleriyle, bir yılı aşkın ağır çalışmalar sonucunda tamamlandı ve 2023 yılı ağustos ayında lansmanı yapıldı.

Projenin hazırlık sürecinde bilimsel tahlil ve araştırmaların yanı sıra sempozyum, forum, atölye ve çalıştaylar gerçekleştirildi. Bu doğrultuda proje; kentli yurttaşlar, tarım-gıda alanında faaliyet gösteren sivil toplum bileşenleri, akademisyenler, merkezi ve mahallî kurum-kuruluş temsilcileri, üreticiler, üretici örgütleri ve özel dal bileşenleri tarafından sunulan görüş ve teklifler ile şekillendirildi. Sonuç olarak 4 temel unsur, bunları somutlaştıran 8 strateji ve tamamı Karşıyaka halkının taleplerini yansıtan 75 aksiyon önerisi belirlendi. Besin krizine karşı Karşıyaka için yol haritası niteliği taşıyan evrakın tamamına, karsiyaka.bel.tr/tr/karsiyaka-kentsel-gida-strateji-belgesi-yayinlandi adresinden ulaşılabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen