Cts. May 4th, 2024


Bursa Belediyeler Birliği’nin eğitim seminerinde İsrail’in Filistin’e yönelik insanlık dışı taarruzları gündem olurken Güvenlik Siyasetleri Uzmanı Mete Fayda, başta Orta Doğu olmak üzere dünyadaki gelişmeler hakkında kıymetli bilgiler verdi.

Bursa Belediyeler Birliği ve Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar da, dünyanın değerli bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, “Yerel idareler olarak nasıl kentsel dönüşümü konuşuyorsak, dünya sisteminin de ivedilikle bir dönüşüme girmesi gerekiyor” sözlerini kullandı.

Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar başkanlığındaki Bursa Belediyeler Birliği’nin eğitim seminerine; Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, Karacabey Belediye Lideri Ali Özkan, Yenişehir Belediye Lideri Davut Aydın, üye belediyelerin meclis üyeleri ve bürokratları katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Bursa Belediyeler Birliği Lideri Mustafa Dündar, bu toplantıyı geçtiğimiz Şubat ayında planladıklarını lakin zelzele felaketi nedeniyle ertelediklerini belirterek, “Bu toplantımızda gündem İsrail’in Filistin’e yönelik katliamı ve soykırımı. Başka lokal konularımız ve gereksinimlerimiz değerli ancak ülkemizin güvenliği her şeyden evvel gelir. Güvenlik olmadan, geleceğimizi görmeden iş yapmak çok sıkıntı.” dedi.

 

Dündar: “Dünyanın ivedilikle dönüşüme gereksinimi var”

Dünyadaki gelişmeleri herkesin yakından takip etmesinin ehemmiyetine değinen Lider Dündar, “Belediyeler olarak genelde imar ve kentsel dönüşüm bahislerini konuşuyoruz lakin bundan sonraki süreçte dünyadaki sistemin dönüşümünü de konuşmamız gerekiyor. Zira, ortada çok önemli bir problem var. Dünyayı yöneten bu sistem, algısıyla her şeye hâkim bir noktada. Görüyoruz ki, bizlerin insan hakları ve özgürlükler konusunda daima atıfta bulunduğumuz Avrupa ve Amerika, Filistin’deki katliamı ve zulmü görmüyor. Üstelik, bu kural tanımadan yapılan hücumları güya Filistin halkı yapmışçasına lanse ediyorlar.” diye konuştu.

Dünya sistemindeki bu çarpıklığı, ikili standardı ortadan kaldırmak için yeni bir dönüşüme muhtaçlık olduğunun altını çizen Dündar, “Dünyadaki gelişmeler hakkında daima bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu bilgilerin kaynaklarını ve doğruluğunu da uygun araştırmalıyız. Bizler de bu niyet ile Mete Fayda hocamızla bir ortaya geldik. Bundan sonraki süreçte neler olacak, nasıl hareket etmemiz gerekir bunları konuşmamız, tartışmamız lazım. Bu hususları bilhassa biz mahallî idarelerin de çok düzgün bilmesi lazım. Yalnızca paklık, park bahçe işleri ile ilgilenemeyiz. Zira, daima toplumun içerisindeyiz. Filistin sorununu toplum bize soruyor. Toplumu hakikat bir halde aydınlatmamız için bu toplantılar ve programlar çok değerli. Böylelikle, evvel kendi yaşadığımız yerde birlikteliği sağlayacağız. Güçlü olacağız. Türkiye’nin sonları yalnızca mevcut hudutlarından itibaren değil. Türkiye’nin hudutları çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Biz gönül coğrafyasının her yerinde olmak zorundayız.” diyerek kelamlarını tamamladı.

 

“Belediyeler kentin bahtını belirliyor”

Daha sonra kelam alan Güvenlik Siyasetleri Uzmanı Mete Fayda da yaşadığımız coğrafyada ve dünya genelinde olan olaylar ile gelinen süreçler hakkında iştirakçilere kıymetli bilgiler verdi. Belediyelerin, lokal idarelerin düzenledikleri kültürel faaliyetler ve etkinlikler ile bilhassa gençler üzerinde değerli tesiri olduğuna dikkat çeken Fayda, “Sizin yaptığınız motivasyon, kentlerin bahtını belirliyor. Yaptığınız tertipler kentlerin hayatını değiştiriyor. Belediye liderlerinin vizyonu kentlerin mukadderatında değerli rol oynuyor.” tabirlerini kullandı.

Yeni dünya nizamında 4. kuşak denilen asimetrik savaşların yaşandığını tabir eden Fayda, “Bunun içinde geçmişten gelen darbeler, FETÖ üzere terör örgütleri, bölgesel ambargolar, iç karışıklıklar çıkarma üzere teknikler var. Bu sistemde ülkeyi işgal etmiyorsunuz. İsmini koyamadığımız bu savaşta hiç kimse ben buradayım demiyor.  Bir ülke bölgesel önder olmak istiyorsa, kendi iç meselesinin olmaması lazım. Zira, ne vakit başınızı kaldırsanız bu problemler size iç karışıklığa dönmenizi sağlayacak. Dış siyasete fırsatınız kalmayacak.” dedi.

 

Yarar: “Önümüzdeki takoz çekildi”

Yıllardır FETÖ’nün Türkiye’de fren misyonu yaptığını anlatan Fayda, 2016 yılından itibaren savunma endüstrinin süratli bir biçimde gelişmesini,  “Önümüzden takoz çekildi” formunda kıymetlendirdi. Türkiye’nin son yıllarda Libya, Karabağ ve Katar konusunda yaptığı atılımların, gelecek 30 yıldaki dünya nizamının yazgısını etkileyeceğini kaydeden Mete Fayda, “Bu yanlışsız atakların yararını önümüzdeki periyotta kişi başına düşen gelir olarak göreceğiz. Türkiye, cari açığını kapatmış olacak.

Tarihçilerin yaptığı araştırmaya nazaran Orta Doğu’nun savaş geçirmediği tek devrin Osmanlı periyodu olduğunu vurgulayan Fayda, “Orta Doğu’nun huzurla yaşadığı tek bir devir var, o da Osmanlı periyodu. Bu, Osmanlı’nın adil olmasından çok, güçlü olmasından ötürü. O kadar güçlü ki, onun kurduğu sisteme ve nizama saldırabilecek öbür rakip yoktu. Türkiye birebir halde güçlü olsaydı bugün Suriye’de Irak’ta Gazze’de sorun olmazdı.” diye konuştu.   

Söyleşinin sonunda Lider Dündar, Yarar’a iştirakinden ötürü teşekkür plaketi verdi. Mete Fayda da kendi yazdığı kitabı Lider Dündar’a armağan etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen