Cts. May 4th, 2024


Ege Üniversitesi (EÜ) bilim ekosistemi içerisinde üretilen nitelikli projeler, ulusal ve memleketler arası arenada takviye görmeye devam ediyor. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin’in yaptığı “ Okul + Aile İşbirliği:  Okul Aile İşbirliği Yoluyla Tahsil Dezavantajlarının Üstesinden Gelmek İçin Bütüncül Bir Yaklaşım” başlıklı araştırma, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı ERASMUS+ Programı Okul Eğitiminde İşbirliği Paydaşlıklar (KA220-SCH) kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ve araştırma ekosisteminin olumlu yansımalarını almayı sürdürüyoruz. Bilim insanlarımızın yürütücülüğünü yaptığı memleketler arası iş birlikli proje sayısı her geçen artıyor. Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemizin milletlerarasılaşma misyonuna da katkı sunan bu projeler hem ulusal hem de milletlerarası arenada farklı kurum ve kuruluşlar tarafından desteklemeye uygun görülüyor. Yurt dışından 5 farklı ülkeden araştırmacıların yer aldığı multidisipliner bilim grubu, Avrupa’da sosyo-ekonomik durumları nedeniyle okuldan erken ayrılan öğrencilerin sayısını azaltmaya yönelik değerli bir araştırmayı yürütüyorlar. Başta araştırmanın yürütücülüğünü yapan üniversitemiz akademisyenleri olmak üzere proje grubunu tebrik ediyorum” diye konuştu. 

“Avrupa’da kapsayıcı eğitimi teşvik etmeyi amaçlıyoruz”

Araştırmanın hedefi ile ilgili bilgi veren proje yürütücüsü Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin, “Okul Aile İşbirliği projesinin temel gayesi, ailelerinin sosyo-ekonomik durumu nedeniyle okuldan erken ayrılan öğrencilerin sayısını azaltmaktır. Proje, öğretmenlerin etkin iştirakiyle bütünsel bir okul yaklaşımı tasarlayıp uygulayarak bu öğrencilerin eğitim süreçlerine tesirli ebeveyn iştiraki sağlamayı ve böylelikle Avrupa genelinde kapsayıcı eğitimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Projede planlanan faaliyetler kapsayıcı bir eğitim yaklaşımının uygulanması yoluyla, dezavantajlı öğrencilerin ebeveynlerini çocuklarının eğitimine dâhil edecek bir metodolojinin geliştirilmesini içermektedir. Okul + Aile İşbirliği Projesinin bir öbür emeli da bu projedeki tecrübenin gelecekte Avrupa’daki öteki okullara başarılı bir halde aktarılması için kapsamlı bir yaklaşımın geliştirilmesidir. Projede, bir yandan ebeveynlerin okul aile iş birliği yoluyla öğrencilerin başarısına katkıda bulunabileceği yollardan en uygun formda yararlanabilmeleri için güzel uygulamalarla desteklenmesi hedeflenirken başka yandan da bu uygulamalara siyaset yapıcıların, eğitim paydaşlarının ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iştirakinin da sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

“Kapsamlı bir model geliştireceğiz”

Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin, “Proje kapsamında eğitim alması hedeflenen kitle; dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okullardaki öğretmenler, okul müdürleri, müdür yardımcıları ve ebeveynlerden oluşmaktadır. Projenin sonucunda; Okul + Aile İşbirliği Stratejisi kapsamında okul eğitimi için kapsamlı bir modelin geliştirilmesi beklenmektedir. Ayrıyeten, ebeveynleri ve öğretmenleri maksat alan eğitim müdahalelerinin geliştirilmesi ile dezavantajları çocukların okul hayatına iştiraklerini sınırlayan ebeveynler, çocuklarının okul ortamıyla daha düzgün etkileşim kurmanın ve eğitimlerine aktif bir formda katılmanın yolları konusunda eğitilmeleri,  öğretmenlerin, bilhassa dezavantajlı durumdaki ebeveynlere öğrencilerini desteklemek için uygun yaklaşımlar ve etkileşimde bulunmanın teşvik edilmesi sağlanacaktır” diye konuktu. 

Uluslararası ortaklı proje

ERASMUS+ KA220-SCH – Okul Eğitiminde İşbirliği Paydaşlıklar kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın yürütücülüğü Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ferda Beytekin tarafından yapılırken, Doç. Dr. Sibel Sönmez, Doç. Dr. Onur Dönmez, Dr. Öğrt. Üyesi Mustafa Özekes, Öğr. Gör. Dr. İskender Daşdemir, Öğr. Gör. Melih Ünal ise projede araştırmacı olarak yer alıyor.  Proje, Bulgaristan tarafından destekleniyor. Sofya Üniversitesi (Bulgaristan) uyumunda yürütülen projenin partnerleri ise Ege Üniversitesi (Türkiye), Athens Lıfelong Learnıng Instıtute (Yunanistan), Proxımar – Cooperatıva De Solıdarıedade Socıal (Portekiz), Prısm Impresa Socıale (İtalya) ve Growth Coop (İspanya)  oluşuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen