Cum. May 17th, 2024


Uzmanlar yeni akademik yılla birlikte yeni bir eğitime başlama ve kendine yatırım yapmanın bireyin gelişimine olumlu katkıları olduğuna dikkat çekiyor. 

 İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, kendine yatırım yapma sürecinde sürdürülebilirliğe vurgu yaparak, “Hiçbir mesleksel yahut şahsî gelişim bir anda kazanılmadığından insanların sabır ve öz disiplinle hedeflerine yanlışsız ilerlemeleri gerekir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, kendine yatırım yapma ve yeni bir eğitime başlamanın bireyin gelişimi üzerindeki tesirleri hakkında bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, bu çeşit eğitimlerin beşerde çoklukla iki çeşit tesirinin görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Bunlardan birincisi mesleksel gelişim olup kişinin mesleğinde kendini güncellemesi, yenilikleri takip etmek yahut mesleği ile ilgili bir alanda uzmanlaşmaya çalışması halinde gerçekleşiyor. Öteki taraftan ikinci tesir olan ferdî gelişim ise insanın spor, yabancı lisan, edebiyat, sanat ve gibisi alanlarda benliğini besleme ve kendini gerçekleştirme uğraşları olarak tanımlanabilir.”

Yeni bir eğitime başlamadan amaçların belirlenmesinin değerine değinen Akcanbaş, kişinin vakit, kaynak ve gayretlerinin boşa gitmemesi için eğitim öncesi maksadını belirlemesi gerektiğini tabir etti.

Eğitimde gayeler saptanırken kişi güçlü ve zayıf taraflarını bilmeli

Akcanbaş, şahsî gelişimin olması gereken maksadına yönelik şunları söyledi:

 “Elde etmek istediği mesleksel gelişim olan kişinin iş hayatındaki tecrübelerine dayanarak hangi alanlarda kendini geliştirmek istediğini öncelikle tespit etmesi ve eğitim sonrası mümkün kazanımlarını kestirim etmesi gerekir.

Diğer taraftan şahsî gelişim amaçlayan bir kişinin, hayatında kendini gerçekleştirme maksadına onu ne cins bir uğraşın yakınlaştıracağını bulması gerekir. Lakin gerek mesleksel gerekse şahsî gelişimde gayeler saptanırken insanların güçlü ve zayıf istikametlerini bilmeleri ve hudutlarını (kapasitelerini) göz önünde bulundurmaları da kıymetli.”

Yeni bir eğitim programı yahut kursu seçerken nelere dikkat edilmeli? 

Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, eğitim programı yahut kurs seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de lisana getirerek, şu tabirleri kullandı:

“Seçilen eğitimin gerek mesleksel gerekse ferdî gelişime yapacağı marjinal katkı dikkat edilmesi gereken en değerli faktördür. Optimum marjinal katkı için eğitmenlerin yeterlilikleri, eğitimi sunan kurumun saygınlığı ve eğitim sonunda yapılacak belgelendirme tipi ehemmiyet arz eden ögelerdir.”

Karar vermede akademik muvaffakiyet etkili

Akcanbaş, karar vermede hangi faktörlerin tesirli olduğuna da işaret ederek, “Eğitmenlerin akademik muvaffakiyet ve çalışmaları, eğitimin verildiği kurum, eğitim mühleti, eğitim fiyatı ve belgelendirme çeşidi iştirakçilerin kararlarını etkiliyor.” dedi.

Kendine yatırım yaparken karşılaşılan en yaygın zorluklara da dikkat çeken Akcanbaş, “Genelde maddi kaynak ve vakit kısıtlılıkları iştirakçilerin karşılaştıkları zorluklar olarak sıralanabilir.” diye söz etti.

Zorlukları aşmak için öneriler…

Zorlukları aşmak için tekliflerde de bulunan Akcanbaş, şunları anlattı:

“İnternet ile bilgi açısından globalleşmiş bir devirde yaşadığımızdan insanların onlara zorluk çıkartan vakit ve maddi kaynak sorunlarını aşabilecekleri pek çok eğitim alternatifi bulunuyor. Hakikaten eğitim almak isteyen bireylerin gerçek bilgilere ulaşabilmek için üniversitelerin etkinliklerini, hayat uzunluğu eğitim faaliyetlerini takip etmeleri ve ilgili alanlarda kurulmuş olan toplumsal topluluklara katılmaları çok fayda sağlayabilir.”

Gerçekten istemek, kendimizi motive etmek ve sabırlı olmak çok önemli

Mert Akcanbaş, kendine yatırım yapma sürecinde sürdürülebilirliğe vurgu yaparak, “Mesleki yahut ferdî gelişim hakkında bilgi edinmeyi nitekim istemek, kendimizi motive etmek ve sabırlı olmak sürdürebilirlik için en değerli üç faktörü oluşturmaktadır. Hiçbir mesleksel yahut şahsî gelişim bir anda kazanılmadığından insanların sabırla ve öz disiplin ile gayelerine gerçek ilerlemeleri gerekir.” diyerek kelamlarını tamamladı

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen