Çar. May 1st, 2024

ARA GÜLER ARŞİVİNDEN AYVALIK FOTOĞRAFLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR  

  

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliği ile hazırlanan ‘’Ayvalık-İstanbul’’ sergisi, Ayvalık Kırlangıç Ömür Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 

Türkiye’de kültür ve sanat alanında uzun soluklu çok sayıda kurumun kurucusu ve destekçisi olan Doğuş Grubu’nun, Orta Güler ile iş birliği sonucu 2016 yılında hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi’nin yeni sergisi “Ayvalık-İstanbul” kapılarını ziyaretçilere açtı. 

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliği ile gerçekleşen Ayvalık-İstanbul sergisi, Ara Güler’in az bilinen ya da bugüne kadar yayımlanmamış Ayvalık fotoğrafları yanı sıra kendisiyle özdeşleşen İstanbul kentine ilişkin renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getiriyor.

Ayvalık, Orta Güler’in uzun yıllar yaz aylarını geçirdiği, hem tatil yapıp hem çalışmalarını sürdürdüğü bir yer. Orta Güler, en değerli röportajlarından biri olan ve günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilli Geyre köyüne gidiş kıssasını aktardığı metni Ayvalık’ta kaleme aldı. Bununla birlikte Yeryüzünde Yedi İz kitabında yayımlanan Salvador Kısmı, Marc Chagall ve Bertrand Russell portrelerini nasıl çektiğini anlattığı kıssaları de tekrar burada yazdı.

Sergide yer alan Ayvalık ve etrafından görüntüleri içeren fotoğraflar, Orta Güler’in yıllar içerisinde Ayvalık’ta geçirdiği vakitlere tanıklık ediyor. 

Ara Güler Müzesi’nin yeni standı “Ayvalık- İstanbul”, 19 Ekim-19 Kasım 2023 tarihleri ortasında, Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde ziyaret edilebilir. 

 

Ara Güler Müzesi Hakkında:

Ara Güler Müzesi, Türkiye’de foto muhabirliği ve fotoğraf sanatının öncülerinden Orta Güler ile Doğuş Kümesi iş birliği sonucu kurulmuştur. Müze Orta Güler’in 90. yaş günü olan 16 Ağustos 2018 tarihinde kendisinin de iştirakiyle bomontiada’da açılmıştır. Orta Güler Müzesi, Orta Güler’in çok taraflı sanatçı kimliğini, ilham veren ömrünü ve bedelli arşivini geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlamaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı stantlar, yayınlar, etkinlikler ve iş birlikleri ile fotoğraf sanatının görsel, duygusal ve toplumsal tesirini öne çıkartmayı ve yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Orta Güler’in hayatı boyunca arşivini koruma ettiği Beyoğlu, Galatasaray’da bulunan Güler Apartmanı’nın kalıcı müze adresi haline getirilmesi planlanmaktadır. 

 

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) Hakkında:

2016 yılında Orta Güler ve Doğuş Kümesi ortasında gerçekleşen muahede ile hayata geçen Orta Güler Doğuş Sanat ve Müzecilik A.Ş. çatısı altında yer alan AGAVAM, Türkiye’nin en değerli fotoğraf arşivlerinden biri olan Orta Güler arşivinin bütün olarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak üzere çalışıyor. 2018 yılında Orta Güler’in 90’ıncı doğum gününde İstanbul Yapı Kredi bomontiada’da açılan Orta Güler Müzesi ise, duayen fotoğraf sanatkarının yapıtlarının daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Profesyonel seviyede yönetilen ve kâr gayesi gütmeyen iki sanat kurumu, birbirini operasyonel ve içerik manasında da besleyecek halde faaliyet gösteriyor. Doğuş Kümesi Sanat Danışmanı Çağla Saraç liderliğinde çalışmalarını sürdüren arşiv takımı, Orta Güler’in yüzbinlerce yapıtının tasnif, envanter, müdafaa, sayısallaştırma ve indeksleme süreçlerini yürütüyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki periyotta bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi hedefleniyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen