Cts. May 4th, 2024


LEGO Group, dünya genelinde çocuklarda görülen oyun eksikliğine dikkat çektiği “Oyun Senin Muhteşem Gücün” kampanyası ile ebeveynleri, oyunu önceliklendirmeye davet ediyor. Play Squad’ın tüm dünyadaki destekçileri ile birlikte LEGO Group yeni kampanyası ile ailelere, oyuna yine öncelik vermeleri için ilham verirken öteki yandan oyunun çocukların gelişimindeki kritik kıymetini ve dünyanın dört bir yanında ailelere cümbüş katan rolünü vurguluyor.

 

Dünya genelinde ebeveynler haftada 26 saatini telefonda geçirirken her 3 çocuktan 1’i de haftada 3 saatten az oyun oynuyor

 

Kampanya, son devirde gerçekleştirilen ve çocukların ortalama olarak haftanın sırf %2’sini – ki bu da haftada 7 saat demek – oyun oynayarak geçirdiklerini ve her üç çocuktan birinin haftada üç saatten az bir süreyi oyun oynayarak geçirdiğini ortaya koyan LEGO’nun küresel bir araştırmasına dayanıyor. Buna karşılık, araştırma ortalama bir yetişkinin haftada 26 saatini akıllı telefonunda geçirdiğini ve bu vaktin günde ortalama olarak 3,5 saatten fazla* olduğunu ortaya koyuyor. Oyunun çocuğun bilişsel yeteneklerini şekillendirmede, genel olarak kendilerini daha yeterli hissetmelerinde ve en değerlisi eğlenmelerinde oynadığı kritik rol göz önüne alındığında, oyun oynamada yaşanan eksiklik uzmanlar için tasa kaynağı oluşturuyor. Araştırmaya nazaran, ebeveynlerin dünya genelinde %70’i, Türkiye’de ise %74’ü çocuklarını gelecekte daha başarılı kılacağına inandıkları için hür oyun yerine muvaffakiyet temelli etkinliklere öncelik vermeyi tercih ediyor.  Bu aktivitelerin başında spor, lisan öğrenme ve özel dersler geliyor.

 

 

Cambridge Üniversitesi Oyun Profesörü Dr. Paul Ramchandi konu ile ilgili “Çocukların kendilerine kapsamlı bir eğitim ve maharet seti sağlayan tüm faaliyetlerin bir kesimleri olmalarının çok büyük bir bedeli var lakin oyun çocuklara sahiden özel bir tecrübe sunuyor. Çocuklar oyun yoluyla; gelişimlerinin, öğrenmelerinin ve büyümelerinin başka tüm taraflarını geliştiren temel marifetler geliştiriyor. Çocuğunuz oyun oynamak için kâfi vakte sahip olduğunda yaratıcılık, özgüven, sorun çözme ve irtibat üzere hünerlerini geliştirebilir ve bu maharetler hayatının ilerleyen periyotlarında çocuğunuzun tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilir” diyor. 

 

Ebeveynlerin %57’si muvaffakiyet odaklı aktivitelerde harcanan müddetin son üç yılda arttığını ve bunun ekseriyetle oyun müddetinden kısılarak yapıldığını belirtiyor. LEGO Group Marka Geliştirme Lider Yardımcısı Alero Akuya ise “Bir çocuğun her gün oyuna vakit ayırmasının onun kendisini yeterli hissetmesi ve gelecekteki başarısı için gerekli olduğunu kabul etmezsek, hayati becerilerden mahrum bir genç yetişkin jenerasyon ile karşı karşıya kalacağız. Bu kampanya ile yetişkinlerin oyuna ve onun pek çok yararına bakış açısını yine şekillendirmeyi ve onları aile ömürlerinde oyuna tekrar öncelik vermeye teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Oyuna ayrılan vakit, çocuklara yatmadan evvel masal okumak ya da âlâ beslenmelerini sağlamak kadar değerli olmalı.”

 

LEGO Group, kampanya özelinde beş dakikalık “Oyun Senin Harika Gücün” isimli bir sinema yayınladı. Sinemada Hollywood oyuncusu Jane Lynch, çocukların gözünden oyunun çalışanları üzerinde yarattığı etkiyi görerek oyunun faydaları konusunda aydınlanan işkolik bir CEO’yu canlandırıyor. Ünlü oyuncu Sun Li ise Çin’deki aileler için yapılan uyarlamada CEO rolünü üstleniyor. Sinema kendi içinde ipuçlarıyla dolu. Sineması izledikten sonra izleyiciler, LEGO web sitesindeki oyunu oynayıp, LEGO.com’da kendi üstün güçlerini keşfedebilirler. 

Araştırma Hakkında
 Rapordaki tüm sonuçlar, aksi belirtilmediği sürece, Ağustos 2023’te Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu 22 pazarda 6-12 yaş ortası çocuğu olan toplam 21.180 ebeveynden derlenen datalara dayanmaktadır. 

 

LEGO Group Hakkında:

 

LEGO Group’un misyonu, oyunun gücüyle yarının imal ustalarına ilham vermek ve onları geliştirmektir. Temelini LEGO® yapım modüllerinden alan The LEGO® System in Play, çocukların ve hayranların hayal edebildikleri her şeyi inşa etmelerine ve yine inşa etmelerine imkan tanır. LEGO Group, 1932 yılında Danimarka’nın Billund kentinde Ole Kirk Kristiansen tarafından kurulmuştur ve Danca LEg GOdt sözlerinden türetilmiş ve “İyi Oyna” manasına gelmektedir. Bugün LEGO Group, merkezi Billund’da bulunan bir aile şirketi olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, eserleri şu anda dünya çapında 140’tan fazla ülkede satılmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen