Cum. May 17th, 2024

TSMC ve Samsung arasındaki çip rekabeti hiç bitmiyor. Ve şu anda Koreli teknoloji devi, yeni nesil üretim teknolojilerinde rakibine karşı avantajlı görünüyor. Raporlar, ekonomik iklimin TSMC’nin 2nm tabanlı ürün planlarını etkilediğini, bu nedenle Samsung’un rakibini geride bırakabileceğini söylüyor.

Samsung, 3nm çipleri seri olarak üreten ilk şirket olduğu gibi, 2nm çipleri de üretebilen ilk yonga üreticisi olabilir. Sektör gözlemcileri, TSMC’nin Tayvan Baoshan’daki 2nm çip üretim tesisini inşa etmesinin ne kadar süreceğini yanlış hesaplamış olabilecekleri ihtimalini değerlendiriyor. Tesis beklenenden daha geç faaliyete geçebilir ve bu gecikme Samsung’a avantaj sağlayabilir.

TSMC 2nm çip üretimine öylesine hızlı ilerliyordu ki, endüstri gözlemcileri Tayvanlı yarı iletken devinin 2025’in başlarında 2nm tabanlı çipleri seri üretmeye hazır olacağını tahmin ediyordu. Ancak TSMC son zamanlarda çiplere olan talebin yavaşlaması nedeniyle Baoshan’daki ilerleyişini yavaşlattı ve sektördeki uzmanlar TSMC’nin 2nm çip üretimini ilk zaman diliminin ötesine erteleyeceğine inanıyor. Orijinal yol haritası artık TSMC’nin 2nm çiplere yönelik gerçek sürecini yansıtmıyor olabilir.

Bu gecikmeler ışığında, uzmanlar TSMC’nin 2025’in başlarında 2nm çip üretmeye hazır olmayacağını, ancak o yılın 4. çeyreği gibi erken bir tarihte 30.000 2nm yonga plakası kapasitesine sahip olması gerektiğini öngörüyor. Bu da TSMC’nin yarışı birkaç ayla Samsung’a kaptırabileceği anlamına gelebilir. Koreli teknoloji devinin 2nm tabanlı çip üretimine 2025 yılında başlaması bekleniyor.

Samsung ayrıca, daha yüksek enerji verimliliğine sahip çipler üretmek için kullanılabilen GAA (Gate-All-Around) teknolojisinde de üstünlüğe sahip. Samsung GAA tekniklerini 3nm üretimine başarıyla uygulamış olsa da TSMC zorluklarla karşılaşıyor ve Koreli rakibinin gerisinde kaldı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen