Cum. May 3rd, 2024


Anne ve bebek sıhhatine yönelik çalışmalarıyla “Bebek Dostu Destekleyici Kuruluş” unvanına sahip olan Karşıyaka Belediyesi, ilçedeki bebek bakım odalarının sayısını 8’e çıkardı. 

Karşıyaka’nın farklı noktalarına yayılan odaların tamamı, sıhhat alanındaki projeleriyle fark yaratan Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay periyodunda ilçeye kazandırıldı. 

Başkan Tugay “Anne sütü; bebeklerin, münasebetiyle da insanlığın sağlıklı yarınları için yadsınamaz bir ehemmiyete sahiptir. Bu anlayışla, anne ve bebek sıhhatini desteklemek için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi. 

 

FARKLI MAHALLELERDE

Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay, vazifeye geldiği günden bu yana her yaş ve kısımdan beşere dokunan hizmetleriyle toplum sıhhatini destekleyici çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bilhassa yeni jenerasyonların sağlıklı gelişimine büyük ehemmiyet veren Tugay, bu doğrultuda ilçedeki kıymetli eksikliklerden biri olan bebek bakım odalarını da yaygınlaştırıyor. Bayan ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde sayısı 8’e ulaştırılan odalar; Karşıyaka Belediyesi ana hizmet binası -1. kat, Çarşı Kültür Merkezi girişi, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı, Tay Park, Bahçelievler Mahallesi Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi, Şemikler Mahallesi Ali İstek Bodur Eğitim Merkezi, Cumhuriyet Mahallesi Bülent Ecevit Kültür Merkezi ve Yalı Mahallesi Kozmik Çocuk Merkezi içerisinde yer alıyor. 

 

HİJYENİK ORTAMLAR

Bebek bakım odalarında emzirme koltuğu, alt açma ünitesi, bilgilendirici afiş ve broşürler, uzunluk ölçüm cetveli, dezenfektan, kağıt havlu, bebek bezi bulunuyor. Odaların temizlikleri tertipli formda yapılarak anne ve bebeklerin inançlı ve hijyenik bir ortamda gereksinimlerini gidermesi sağlanıyor. Ayrıca 0531 371 72 35 numaralı Emzirme Takviye Çizgisi aracılığıyla, uzman vazifeliler tarafından yeni bebek sahibi olan annelere rehberlik ediliyor, sorularına cevap veriliyor. 

 

BİNLERCE AİLEYE DESTEK

Öte yandan, İstanbul’dan sonra İzmir’de birinci sefer Karşıyaka Belediyesi tarafından 4 yıl evvel başlatılan Karşıyaka95 Projesi de emzirmeden bağlantıya ve çocukların sağlıklı gelişim evrelerine kadar pek çok hususta ailelerin bilinçlenmesini sağlıyor. Proje, 0-12 aylık bebek sahibi anne babalar için “Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği”; 13-36 ay ortası çocuklar ile ebeveynleri için de “Merkez Temelli Aile Rehberliği” başlıkları altında uygulanıyor. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 15 bin mesken ziyareti yapıldı; 5 bine yakın çocuk ve aileleriyle merkez temelli buluşmalar gerçekleştirildi. 2 bine yakın aileye beğenilen geldin bebek paketi dağıtıldı. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde eğitim alan uzman işçi tarafından uygulanan proje çerçevesinde, çok sayıda aile ile faal uygulamalar devam ediyor. Projenin ayrıntılarına ilişkin 0232 362 57 77 numaralı telefondan Karşıyaka Belediyesi Bayan ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne ulaşılabiliyor. 

 

SAĞLIKLI KUŞAKLAR İÇİN

Sağlıklı kuşaklar yetişmesine katkı sağlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay, “Yeni doğanlar, besin muhtaçlığını, hastalık ve vefat risklerinden korunacakları antikorları anne sütünden aldıkları üzere anne-bebek ortasındaki birinci temas da emzirme anında kuruluyor. Böylelikle inançlı bağlanmanın birinci adımları atılıyor. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için yadsınamaz bir değere sahip olan anne sütü; dolaylı olarak insanlığın sağlıklı yarınları için de vazgeçilmezler ortasında yer alıyor. Daha sağlıklı, daha zeki, hastalıklara dirençli çocuklar için en az birinci 6 ay tek besin olarak anne sütünü teşvik ederken, ailelere de gereken takviyeleri sağlamaya çalışıyoruz. Karşıyaka’mızda daha evvel hiç olmayan noktalarda açtığımız emzirme odalarımız da bu uğraşlarımızın bir kesimidir. Sağlıklı jenerasyonlar yetiştirme amacıyla, anne ve bebek sıhhatini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen