Sal. May 14th, 2024


Türkiye’ye 2023 yılının 9 aylık devrinde 2,3 milyar dolar döviz kazandıran, ihracatını 2022 yılının birebir devrine nazaran yüzde 18 artıran yaş meyve zerzevat ihracatçıları, ihracattaki artışı sürdürülebilir kılmak için pazarlama çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. 

 

Dünya’nın dört bir tarafından ithalatçıları ve zincir marketlerin satın almacılarını 28-30 Eylül tarihlerinde Antalya’da Interfresh Eurasia Fuarı’nda ağırlayan Türk yaş meyve zerzevat bölümü, bu sefer 3-5 Ekim 2023 tarihlerinde İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen ve Dünyanın en değerli meyve zerzevat fuarlarından biri olarak kabul edilen Fruit Attraction Fuarı’nda Türk lezzetlerinin tanıtımını gerçekleştirdi. 

 

Yaş meyve zerzevat bölümünde kiraz döneminin sonuna geldiklerini, sofralık üzüm, domates, taze incir ihracatının ağır bir formda devam ettiğini aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatıçları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Narenciye dönemine girdik. Akabinde nar ve ayva raflarda yerini alacak. Madrid Fruit Attraction Fuarı yalnızca İspanyolların değil, bütün dünyadan ithalatçıların ve satın almacıların buluşma noktası. Madrid’te yaş meyve zerzevat kesimi açısından büyük bir pazar kuruldu. Biz de buraya yeni ihracat ilişkileri için geldik, verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdik” diye konuştu. 

 

Avrupa başta olmak üzere dünya ekonomilerinde yaşanan resesyonun besin kesiminde tesirlerinin sonlu olduğunu ihracat sayılarının da bunu teyit ettiğini paylaşan Lider Uçak, Türk yaş meyve zerzevat bölümünün son 1 yıllık periyottaki ihracatının 3,3 milyar dolar düzeyine ulaştığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümünde 2023 yılı sonunda 3,5 milyar dolar ihracat maksadına emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. 

 

İspanya’ya yaş meyve zerzevat ihracatında rekor artış

 

Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılının ocak – eylül devrinde İspanya’ya 813 bin dolar olan yaş meyve zerzevat ihracatının 2023 yılının birinci dokuz aylık diliminde yüzde 555’lik rekor artışla 5 milyon 332 bin dolara çıktığını paylaşan Uçak, “İhracatta öne çıkan eserler kiraz, nar, kivi, portakal, sarımsak oldu. Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği olarak dördüncü URGE Projemizi başlatıyoruz. URGE Projemiz kapsamında İspanya pazarında önümüzdeki süreçte etkinliklerimizi artırmayı planlıyoruz” diyerek kelamlarını noktaladı. 

 

Madrid Fruit Attraction Fuarı’na Türkiye’den 16 firma ve 2 ihracatçı birliği katılırken, TC Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci ve Madrid Ticaret Müşavirlerimiz Nazlı Seza Onat ve Savaş Tarhan Türk iştirakçileri ziyaret ederek, İspanya pazarında hakkında tecrübelerini ihracatçı firmalara aktardılar. 

 

Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği heyetinde İdare Heyeti Lideri Hayrettin Uçak yanında, Lider Yardımcısı Cengiz Balık, İdare Heyeti Üyeleri Sadık Demircan ve Vildan Akgedik Kılınç yer aldı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen