Cts. May 4th, 2024


Irak’ın Musul kentinde 115 kişinin vefatıyla sonuçlanan düğün salonundaki yangının salonda kullanılan havai fişeklerden kaynaklandığına dikkati çeken uzmanlar, ülkemizde de misal salonların bulunduğuna ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. İş Sıhhati ve Güvenliği Uzmanı Rüştü Uçan: “Ülkemizde kapalı düğün salonlarına çok dikkat edilmeli. Hele bodrum katta olup da kâfi kaçış imkanı olmayanlar mühürlenmeli ve kullanılmamalı.” ihtarında bulundu.

Irak’ın Musul kentinde 115 kişinin vefatıyla sonuçlanan düğün salonundaki yangına, salonda kullanılan havai fişeklerin neden olduğu tespit edildi.

400 kişilik salona 900 kişi davet edildi

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısmı Öğretim Vazifelisi Abdurrahman İnce, Musul’daki olayda 400 kişilik salona 900 kişi davet edildiğinin ve bunun için ek masa sandalye koyulduğunun anlaşıldığını söyledi.

Kompozit materyal yüksek ısılarda eriyerek damlıyor…

Düğün salonunun üretiminde çelik konstrüksiyon iskelet, beton duvarlar, kompozit panel çatı materyali kullanıldığının anlaşıldığını da lisana getiren İnce, kompozit materyalin yüksek ısılarda eriyerek damlama formunda birçok yerde tekrar tutuşmaya sebep olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Salon ve tavanında yanıcı gereçlerden dekorasyonlar bulunuyor

Acil kaçış kapılarının bulunmadığı, olağan çıkış kapılarının küçük ve bir kısmının kilitli olduğu, ayrıyeten birtakım kurtulanların bu kapıları kırarak kaçabildiğinin de görüldüğünü söz eden Abdurrahman İnce, salonda ve salon tavanında yanıcı gereçlerden dekorasyonların bulunduğunu belirtti.

Yangını tutuşan dekorasyon materyali yaydı…

Abdurrahman İnce, şunları lisana getirdi:

“Bu kapalı salon içerisinde 4 adet havai fişek kullanıldığı, bunlardan çıkan kıvılcımların 4 metreye kadar yükseldiği anlaşılmakta ve görüntü kaydında görülmekte. Bu kıvılcımların tavandaki yanıcı dekorasyon materyallerinin tutuşturmasıyla yangının meydana geldiği, üstten aşağıya düşen ve yanmakta olan dekorasyon gereçlerinin yangını yaydığı anlaşılmakta. Yangının zehirli dumanının, oluşan yüksek sıcaklık ve devam eden yangından kaçamayan şahısların mevt sebebini oluşturduğu da anlaşılıyor.”

Hava fişek kapalı alanlarda kullanılmamalı!

Konuya ait değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan da şunları anlattı:

“Havai fişek ve gibisi piroteknik eserler (kimyasal yansımalar aracılığıyla ısı, ses, duman, ışık üzere tesirler oluşturmak gayesiyle üretilen patlayıcı hususların genel adı) kapalı hacimlerde kullanılamaz, kullanılmamalı. Bu yasağa her hal ve koşulda uyulmalı.

Ülkemizde de kapalı düğün salonlarına çok dikkat edilmeli. Hele bodrum katta olup da kâfi kaçış imkanı olmayanlar mühürlenmeli ve kullanılmamalı. Kâfi kaçış imkanı olanların ise kaçış kapıları, kaçış merdivenleri daima açılabilir durumda olmalı, her düğün öncesi bu konu denetim edilmeli.”

Perdeler ve süslerin imalinde kolay yanan hususlar kullanılmamalı!

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, bilhassa kapalı düğün salonlarında perde ve süslemelerin kolay yanıcı gereçlerden olmaması gerektiğine de vurgu yaparak, “Açık alanda havai fişek ve gibisi piroteknik eserler kullanılacaksa, mevzuatın ve kullanma kılavuzlarının istediği tüm güvenlik tedbirleri alındıktan sonra itimatla kullanılmalı.” dedi.

Düğün mevsiminden evvel itfaiye ile tatbikat yapılmalı

Toplantı salonları ve düğün salonlarında azamî masa ve iştirakçi sayısının evvelce belirlenmesi ve oturma planlarının belediye onaylı olarak girişte herkesin görebileceği formda ilan edilmesi gerektiğini de anlatan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti:

“Yangın söndürme sistemleri ve yangın anında kaçış yollarını gösteren aydınlatma sistemleri devreye girmeli. Bu üzere toplantı salonlarında mayıs ayında (evlilik merasimlerinin yoğunluğu başlamadan önce) itfaiye ile birlikte en az bir adet tatbikat yapılmalı. Bu tatbikatlarda görülen eksikler en kısa vakitte düzeltilmeli. Yangın söndürme sistemleri kurulmuş ve aktif çalışır durumda olmalı. Kâfi sayıda yangın tüpü de bulunmalı. Bu tip büyük kayıplı yangın ülkemizde olmamasına karşın bizde de bu ve gibisi salonların olduğu bildiğimiz durum. Bu üzere vahim bir durumla karşılaşmamak için bugünden tedbir alalım.”

Havai fişek kullanım tatbikatı

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan’ın özet bilgi verdiği havai fişek kullanma talimatı da şöyle:

-18 yaşını doldurmuş yetkililer tarafından kullanılabilir.

-Dış yerlerde ve yalnızca açık alanlarda kullanılması mecburidir.

-Kişilere ve yanıcı hususlara en az 80 metre arada olmalı.

-Çevrede ve gökyüzünde engelleyici bir öge olmamasına dikkat edilmeli.

-Ürün; ok tarafı üst bakacak biçimde sert ve düz tabana yerleştirip, sabitlenmeli.

-Ateşleme esnasında bedenin hiçbir kısmı eserin üzerinde olmayacak formda yan durarak ateşleme fitil etiketi yırtılmalı.

-Fitili en uç kısmından ateşleyerek sırt dönük bir biçimde ve süratli adımlarla en az güvenlik aralığı olan 40 metre kadar uzaklaşılmalı.

-Ürünün yanmaması yahut tamamının bitmeden patlamadığı durumlarda en az 15 dakika beklenmeli. Tekrar yakma teşebbüsünde bulunulmamalı. Eser alınan yere iade edilene kadar inançlı halde saklanmalı. 

-Bu eser sırf mülki amirliklerden müsaade almak şartıyla kullanılır. Ateşleyici dokümanı olmadığı halde kullandığı belirlenenler hakkında isimli ve idari süreç yapılır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen