Per. May 2nd, 2024


Toplumsal Teknoloji Enstitüsü Başkanı ve Sözcüsü Murat Mukadderat, Van Teknokent, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen Yazılım Van projesi kapsamında 40 yazılımcı adayı ve 15 akademisyenle bir ortaya geldi. Yazılım kesimi ve teknoloji okur müellifliği hakkında hayli çarpıcı bir seminere imza atan Yazgı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin teknolojik kalkınma açısından stratejik ehemmiyetine dikkat çekerek, bilhassa Van üzere hudut sınırında bulunan vilayetlerin, nitelikli yazılımcı yetiştirme ve teknoloji üssü olma açısından epey güçlü potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. 

 

Yazılımın İktisada Domino Etkisi  

Kader, yazılım dünyasının, iktisatta zincirleme tesir yaratma gücünden kaynaklı hayli stratejik bir pozisyonda olduğunu belirtti ve şöyle devam etti; “Sadece son 10 yılda internet, taşınabilir telefonlar ve artan kurumsal bilişim teknolojileri yatırımlarının tesiriyle oyun, dijital dönüşüm ve taşınabilir uygulamalar üzere birçok dijital dalın doğuşuna sebep oldu. Bu dalların toplam büyüklüğü, yazılım bölümünün 5 katına yaklaştı ve büyüme suratı yazılım bölümünün en az üç katı düzeyinde. Bir ülkenin ekonomik büyümesi, kesimlerinin dijital dönüşümü, şirketlerinin verimliliği, klasik mesleklerin sürekliliği, yazılım bölümünün gelişmesiyle ve yayılmasıyla direkt bağlı. 

 

Yazılımcı Gereksinimi Artıyor

 Teknoloji şirketlerinin yazılımcı gereksinimi daima artıyor, lakin tıpkı süratte yazılımcı yetişmiyor ve arz talep dengesizliği oluşuyor. İşte tam bu nedenlerle harekete geçtik. Yazılımcı yetiştiren tertiplere katkılar sunmaya, yazılımcı adaylarına tecrübelerimizi anlatmaya başladık ve seyahatimize Türkiye’nin en doğusundaki Van kentini ziyaret ederek başladık.”

 

Sosyal Teknoloji Enstitüsü olarak, bölgede daha fazla nitelikli yazılımcı yetiştirilmesi için lokal ve merkezi idare yetkilileriyle de görüştüklerini belirten Murat Mukadderat, “STE çatısı altında başlattığımız eğitim-kariyer-istihdam faaliyetlerimizle Türkiye’yi teknoloji üreten bir topluma dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bilhassa üniversite ve teknokentlerdeki yazılım ekosistemini büyütmemiz ve teşebbüsçü potansiyelini gerçek yönlendirmemiz gerekiyor.” sözlerini kullandı. 

 

Teknoloji toplumuna dönüşebilmemiz için dijital yetkinliği yüksek insan kaynağına muhtaçlığımız olduğunun altını çizen Baht, “Teknolojik kalkınmanın 81 vilayette eş vakitli gerçekleşebilmesi için kamu ve özel dal önderleri ile omuz omuza çalışıyoruz. Emelimiz Türkiye’nin dijital iktisattaki pozisyonunu global çapta güçlendirmek. Bu da lakin yazılım ve teknoloji üretiminin günlük hayatımızın bir modülü haline gelmesiyle mümkündür” dedi.

 

Üniversite ve teknokent ziyaretlerine sürat kesmeden devam edeceklerini belirten Murat Yazgı, yazılım odaklı bir tepe düzenleyeceklerini, bu tepeyle yurt içinden ve yurt dışından yazılım dünyasına ilgi duyan on binlerce üniversite öğrencisiyle, teknokentleri, teknoloji şirketlerinin başkanlarını bir ortaya getirmeyi planladıklarını söyledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen