Paz. May 5th, 2024

100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi

İstinye Üniversitesi’nde açılıyor

 100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi, 27 Ekim’de İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü’nde açılıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı aktiflikleri kapsamında hazırlanan, İstanbul Ekslibris Müzesi koleksiyonundan milletlerarası seviyede usta sanatkarların özgün çalışmalarından oluşan stant, 12 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

İstinye Üniversitesi tarafından, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı aktiflikleri kapsamında hazırlanan “100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi” 27 Ekim’de İSÜ Vadi Kampüsü’nde açılıyor. İstanbul Ekslibris Müzesi koleksiyonundan milletlerarası seviyede usta sanatkarların özgün çalışmalarından oluşan stant, 12 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü İSÜ Görsel Bağlantı Tasarımı Kısmı Öğretim Üyesi ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Hasip Pektaş’ın yaptığı standın, ekslibrisin tanınması ve yaygınlaşmasına katkı sağlaması, kitaba ve sanata ilgiyi artırması hedefleniyor.

 

“Bu stant Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e bir hürmet ve şükran etkinliğidir”

 

İstinye Üniversitesi İrtibat Fakültesi Görsel Bağlantı Tasarımı Kısmı Öğretim Üyesi ve İstanbul Ekslibris Derneği Lideri Prof. Dr. Hasip Pektaş, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde isimlerinin ve değişik mevzularda fotoğrafların yer aldığı küçük boyutlu baskı fotoğraflardır. Kitabın kartviziti ya da tapusu da denilebilir. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bu stant, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyerek sanata ve sanatkara verdiği bedeli gösteren Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e bir hürmet ve şükran etkinliğidir.”

 

Sergide yapıtları yer alan sanatkarlardan kimi isimler: 

Ahmet Selçuk Kızılışık, Akira Tokuchou, Alexandre de Riquer, Alexei Bobrusov, Andrey Machanov, Anna Tikhonova, Anna Trojanowska, Arkady Pugachevsky, Ayşen Erte, Bogdan Krsic, Bohumil Kratky, Dimo Milanov, Discorides Perez, Dongshen Zhou, Durmuş Bahar, Eduard G. Penkov, Elzbieta Radzikowska, Erhun Şengül, Erkin Keskin, Fatih Aksular, Gennady Pugachevsky, Hatice Öz Pektaş, Hedieh Jafari, Hristo Kerin, Irina Kazeeva, Irina Yelegina, Italo Zetti, Ivan Rusachek, Jean Marcel Bertrand, Jiri Brazda, Julian Dimitrov Jordanov, Heyet Jakovenko, Katarina Vavrova, Katsunori Hamanishi, Konstantin Kalynovych, Krzysztof Marek Bak, Kun Wang, Lembit Löhmus, Luigi Casalino, Lukasz Cywicki, Mahmut Durmuş, Marcela Miranda, Marcin Bialas, Marcos Baptista Varela, Marin Gruev, Martin Manojlin, Martin R. Baeyens, Mauricio Schvarzman, Maya Tcholakova, Miraslav Houra, Mirsad Konstantinovic, Nazan Sönmez, Nurdan Oleg Denysenko, Oleg Derhachov, Oleksii Fedorenko, Olga Keleynikova, Onnik Karanfilian, Onur Aşkın, Osman Dinç, Özden Pektaş Turgut, Peter Kocak, Peter Lazarov, Rastko Ciric, Robert Baramov, Roman Sustov, Ruslan Vigovsky, Sema Ilgaz Temel, Sergiy Hrapov, Sophie Vael, Takeshi Katori, Tezcan Bahar, Todor Ovcharov, Tomas Hrivnac, Vedat Colak, Veselin Damyanov-Ves, Viladislav Kvartalny, Vladimir Vereschagin, Vladimir Zuev, Wenbin Pan, Wojciech Luczak, Xiaozhuang Dong, Yoichiro Homma, Yoshinari Suehiro, Yuri Borovitsky, Yuriy Nozdrin

 

Ekslibris nedir?

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde isimlerinin ve değişik mevzularda fotoğrafların yer aldığı küçük boyutlu baskı fotoğraflardır. Kitabın tapusu da denilebilir. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Sözcük olarak …’nın kitaplığından anlamına gelir. Ekslibrisler bir muhtaçlık grafiği olarak doğmasına rağmen, estetik dertlerle yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri ortasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir.

 

 

 

İstinye Üniversitesi hakkında:

İstinye Üniversitesi, “Liv Hospital”, “Medical Park” ve “VM Medical Park” olmak üzere üç başka hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sıhhat bölümünde 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP DEVA Kümesi’nin dayanağıyla 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik takımıyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik kıymetlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, yalnızca teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda ehil bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana gayelerinden bir tanesi ise lokal ve üniversal problemlere tahliller geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen