Cum. May 3rd, 2024

5G Core Summit 2023 İstanbul’da gerçekleştirildi

 

Huawei iş birliği ile Informa Tech tarafından düzenlenen 8’inci 5G Core Summit Toplantısı, 14 – 15 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Aktiflikte; taşınabilir operatörler, bilişim profesyonelleri, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan 400’den fazla iştirakçi yer aldı.

 

5G Core Summit, çekirdek ağ alanına odaklanan bölümdeki tek tepe olarak konumlanıyor. Dorukta, 5G’nin iş ömrüne katacağı kıymetleri keşfetmek ve dalda dijital dönüşümü sağlamak üzere, 5G SA, ses, telco bulut, AN ve 5.5G Çekirdek mevzuları ele alındı. Uzmanlar tepe boyunca, bugünün ağ teknolojilerinin geleceğin servislerine nasıl tesir edeceğini, farklı bakış açıları ile tahlil etti.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan yaptı. Sayan, 5G’nin dal uygulamalarını geliştirmenin yanı sıra, daima olarak yeni tecrübeler ve yeni içeriklerin önünü açtığına dikkat çekti. Sayan’ın paylaştığı bilgilere nazaran Türkiye, 2023’ün ikinci çeyreğinde, aylık ortalama 477 dakikalık taşınabilir kullanım mühleti ile bir evvelki devirde olduğu üzere Avrupa ülkeleri ortasında birinci sırada yer aldı. Sayan şöyle devam etti: “Heyecan verici bir öbür yeni teknoloji ise süratli bir gelişim gösteren yapay zekadır. 5G ve yapay zeka teknolojilerinin yenilikçi hayat senaryolarının önünü açmasını ve Türkiye pazarında yeni imkanlar yaratmasını dört gözle bekliyoruz” dedi.

 

Turkcell Geliştirilmiş Ses Servisleri Yöneticisi Deniz Çelik ve Turkcell Paket Çekirdek Yöneticisi Pınar Yavuzaslan, ‘Geleceği İnşa Etmek’ ve ‘Turkcell Şebeke İnşası’ başlıklı birer açılış konuşması yaptılar. Turkcell yöneticileri şunları söyledi: “Turkcell, ultra sağlam bir çekirdek şebeke inşa etmenin, başarılı bir iş ömrü için kilit bir faktör olduğuna inanıyor. 2022 yılında Türkiye’de büyük bir sarsıntı meydana geldi. Turkcell, aksayan ses hizmetinin 5 katı ve sinyalizasyon tesirinin 11 katı pahasındaki iyileştirmeleri süratli bir halde gerçekleştirerek, 14 milyon kullanıcı için bir bağlantı sınırı sağladı. Turkcell ayrıyeten, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı vesilesiyle, her kullanıcısına 10 GB’lık trafik içeren özel bir paket sundu. Bu paketin tanımlanmasıyla, tüm şebekedeki trafik %50 oranında arttı. Çekirdek şebekenin istikrarlı bir formda çalışması sayesinde servislerde rastgele bir aksama yaşanmadı.”

 

Vodafone Türkiye Ulusal Şebeke Mühendisi Erhan Eraydın ise ‘5G Çekirdek İnovasyonu ve 5G Servis Stratejisi’ başlıklı bir konuşma yaparken, Türk Telekom Taşınabilir Şebeke Optimizasyon Küme Müdürü Muhammed Yılmaz Çelik ise ‘Kaliteli VoLTE Gelişimi ile Geleceğin Evrimi’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 

Huawei Bulut Çekirdek Ağ Eser Çizgisi Lideri George Gao, hizmet ve ağ zekası ile işletmelere kıymetli bir paha katacak olan 5.5G Akıllı Çekirdek ağ tahlilini tanıttı.

 

Huawei Paket Çekirdek Ağ Alanı Lideri Jeffrey Wu, 5.5G odaklı yeni bir eser olan Akıllı UDG’nin pazara sunulduğunu duyurdu. Wu, yeni kuşak taşınabilir internetin 2D’den 3D’ye yanlışsız evrilirken, içerik üretim modeli değişimleri ve TCP’den QUIC’e iletim protokolü değişimleri geçirdiğini belirtti. Bu değişimlere ahenk sağlamak için Huawei’in Akıllı UDG’si, 10 Gbit/s iletim suratı sunuyor ve Media over QUIC (MoQ) dahil olmak üzere, birden fazla protokolle ahenk sağlayarak, operatörler için yüksek bant genişliği, yüksek eşzamanlılık pahaları sunuyor.

 

GlobalData Baş Analisti Buyruk Halilovic, ‘Yüksek ve Kararlı Ağ Sistemleri’ araştırmasını iştirakçilerle paylaştı. Çekirdek ağ sanayisinde güvenilirlik sıkıntılarını sistematik olarak tahlil eden ve tahliller öneren bu çalışmada, taşınabilir operatörlerden de dayanak alındı.

 

Zirve, Informa Tech Servis Sağlayıcı Pazarları Lider Yardımcısı Richard MahonyGSMA Intelligence Araştırma ve Ticari İçerik Lideri Pablo IacopinoBrezilya Vivo Çekirdek Ağ Planlama Kıdemli Müdürü ve Uzmanı Carlos Eduardo Soares SantosTayland AIS Taşınabilir Çekirdek Ağ Lideri Noppadon Poungsri’nin konuşmaları ve kesim profesyonellerinin katıldığı panellerle devam etti.

 

Zirvede ayrıyeten, Turkcell, China Broadnet, stc, China Unicom, Vivo ve AIS’e sektörel muvaffakiyetleri vesilesiyle mükafatları takdim edildi.

 

Zirve, Huawei Cloud Startup Programı’ ve “Go Cloud, Grow Cloud” iş ortağı programının tanıtımı ile sona erdi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen