Pts. Nis 29th, 2024


Barış Manço’ya Karşıyaka vefası 

 

Karşıyaka Belediyesi, Türk müziğinin çağdaş ozanı Barış Manço’nun anısını, 1997 yılında unutulmaz bir konser verdiği yerde sonsuzluğa taşıdı.   

 

Eşi Lale Manço Ahıskalı, Kurtalan Ekspres’ten yol arkadaşları ve sevenlerinin katıldığı merasimle; Barış Manço Büstü’nün açılışı yapıldı.   

 

Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay “Karşıyaka’nın bir vefa ve hürmet kenti olduğunu, bu sefer Barış Manço’nun kıymetli kişiliğinde göstermekten onur duyuyoruz” dedi. 

 

Anadolu rock müziğinin öncülerinden, usta müzikçi, bestekar, kelam muharriri, televizyon programcısı, Türkiye’nin kültür ve sanat elçisi Barış Manço; doğumunun 80. yılı ve Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünde Karşıyaka’da ölümsüzleşti. Karşıyaka Belediyesi tarafından usta heykeltıraş Ahmet Uzun’a hazırlatılan “Barış Manço Büstü”, sanatkarın Kurtalan Ekspres ile 1997 yılında efsane bir konser verdiği Karşıyaka İskele Tramvay Durağı gerisindeki alanda merasimle yerini aldı. Açılış sırasında, sanatkarın 50 sene evvel Cumhuriyet’in 100. yılı için yazdığı 2023 isimli yapıtı de çalındı. Akabinde, barışın ve sevginin sembolü olan güvercinler uçuruldu. Ayrıyeten, Kurtalan Ekspres’in hayata veda eden öteki üyeleri Paula Van Der Valk Işık ve Bahadır Akkuzu’nun isimlerinin de bulunduğu hatıra panosunun da açılışı yapıldı. 

 

26 YIL SONRA, TIPKI YERDE 

Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın konut sahipliğindeki merasime; sanatkarın eşi Lale Manço Ahıskalı, menajeri Tamer Şahin, Kurtalan Ekspres’ten Recep Işık, Eser Taşkıran, Cihangir Akkuzu ve Ahmet Güvenç, aile bireyleri ve dostları, 1997 yılındaki unutulmaz konseri düzenleyen devrin Karşıyaka Belediye Lideri Kemal Baysak’ın eşi Pervin Baysak, CHP Karşıyaka İlçe İdaresi, Belediye Meclisi üyeleri, gaziler, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. Paula Van Der Valk Işık’ın anne ve babası da merasim için Hollanda’dan gelerek bu manalı buluşmada yer aldı. 

 

“HİÇBİR VAKİT UNUTULMAYACAK” 

“Barış Manço daima bizimle yaşayacak, hiçbir vakit unutulmayacak” diyen Lider Tugay, konuşmasında şunları kaydetti: “Yalnızca çok bedelli bir müzik insanı için değil, Cumhuriyet ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk sevdalısı, ülkemizin en değerli kültür ve sanat elçilerinden biri, emeğiyle toplumsal sorumluluğunu buluşturmuş bilge bir şahsa hürmetimizi, sevgimizi ve vefamızı sunmak için bir ortadayız. Çağdaş bir müzik kısmını ülkesinin klasik halk bedelleriyle harmanlayarak, yesyeni bir tıp yaratan ve eşsiz örneklerini dünyaya armağan eden Barış Manço, “ölümsüzlük” nitelemesini sonuna dek hak eden bir sanat işçisidir. Karşıyaka’nın bir vefa ve hürmet kenti olduğunu, bu sefer Barış Manço’nun bedelli kişiliğinde göstermekten onur duyuyoruz. Cumhuriyet’imizin 100. yılını yaşarken, sevgili Barış Manço’muzun doğumunun 80. yılını kutluyoruz. Ona bu seyahatte eşlik eden pahalı arkadaşları Paula Van Der Valk Işık ile Bahadır Akkuzu’yu da hürmetle anıyoruz. Burada bizimle bu özel günü paylaşan Lale Manço Ahıskalı’ya, Kurtalan Ekspres’in kıymetli üyelerine, aile fertlerine, heykeltıraş Ahmet Uzun’a çok teşekkür ediyorum. Ayrıyeten, 1997 yılındaki o unutulmaz konseri düzenleyen, devrin Karşıyaka Belediye Lideri Ahmet Kemal Baysak’ı da hürmet ve hasretle anıyorum.” 

 

“EN HOŞ VAKİTLERİMİZ İZMİR’DE GEÇTİ” 

Lale Manço Ahıskalı da “İzmir benim için yabancı bir yer değil, annem buralı. Ben 1975 yılında Barış’la tanıştım. Fuar vakitleri bizim en hoş dönemlerimizdi. Hatta aşkımızın büyüdüğü, geliştiği yerdir İzmir. Bizim için yeri başkadır. Cumhuriyete inanan, en Atatürkçü kentlerimizdendir. Bugün bir sefer daha anladım ki Barış İzmir’i ne kadar sevdiyse, İzmirliler ve Karşıyakalılar da onu sevmiş. Ve bu türlü şahane bir yapıtla onu yaşatmak istemişler. Süper bir büst olmuş, Ahmet Uzun’un ellerine sıhhat. Liderimize ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bayramımız kutlu olsun, Cumhuriyetimiz sonsuza kadar yaşasın” diye konuştu. 

 

Barış Manço’nun Kurtalan Ekspres’ten yol arkadaşları; Paula Van Der Valk Işık’ın eşi Recep Işık (Rec Rocero) ve Bahadır Akkuzu’nun kardeşi Cihangir Akkuzu da konuşmalarında hislerini paylaştı, gösterilen vefa için Lider Tugay’a teşekkür etti. 26 yıl evvelki unutulmaz konsere dair anılarını anlatan Akkuzu, “Burada inanılmaz bir kalabalıkla karşılaşmıştık. Tahminen de Türkiye’de verdiğimiz en büyük konserlerden bir tanesiydi” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen