Çar. May 1st, 2024


Kadıköy Belediyesi Karikatür Meskeni, Türkiye’nin en kıymetli çizerlerinden Behiç Pek’in 1976-2023 yılları ortasında çizdiği yapıtlardan oluşan şahsî karikatür standına konut sahipliği yapacak. Yetmişaltı – Yirmiüç isimli stant, 11 Kasım ile 17 Aralık tarihleri ortasında karikatür severleri ağırlayacak.

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin usta çizerlerinden Behiç Pek, Yetmişaltı – Yirmiüç ismini verdiği ferdî standıyla karikatür severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde 11 Kasım Cumartesi günü açılışını gerçekleştiren stant, 17 Aralık Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Gırgır Dergisi’nde Latif Demirci’nin çizdiği, kendisinin yazdığı Muhlis Beyefendi kadar Zalak Mahmut tiplemesiyle bir periyoda damga vuran çizgilere imza atan Behiç Pek, 1976 ile 2023 ortasındaki 47 yıllık süreçte yaptığı çalışmaları sergileyeceği Yetmişaltı – Yirmiüç isimli ferdî standıyla ilgili şunları söyledi: Bu stanttaki karikatürler, kelamını ettiğim çizgiler ortasından seçildi. Yakın vakitte akrilik boya ile yaptığım birkaç kedi fotoğrafını ve karikatürü de standa ekledim. Ve 1976’dan 2023’e kadar çizdiğim karikatürlerin kimilerinden oluşan bu standa, YETMİŞALTI – YİRMİÜÇ ismini vermeyi uygun gördüm.

 

Behiç Pek kimdir?

1957 yılında İstanbul’da doğan Behiç Pek’in birinci karikatürü 1976 yılında karikatürist Oğuz Aral’ın yönettiği Gırgır mecmuasında yayımlandı. 1978 yılında karikatürist Engin Ergönültaş’ın kurduğu ve yönettiği Mikrop mecmuasında çizdi. Mikrop mecmuası kapandıktan sonra 1980-1990 yılları ortasında on yıl müddetle Gırgır ve Fırat mecmualarında çizimlerine devam etti. Gırgır mecmuasının el değiştirmesiyle yeniden Engin Ergönültaş’ın kurduğu Pişmiş Kelle mecmuasında çizdi. Usta karikatürist 2020 yılına kadar yirmi yıl boyunca Leman ve L-Manyak dergileriyle okurlarına ulaştı. Şimdilerde Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde çocuklar için düzenlenen karikatür atölyelerinde çocuklarla birlikte çizmeye devam ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen