Sal. May 7th, 2024


Beyaz Eşya Bölümü Cumhuriyetin İkinci 100 Yılına Umutlu Giriyor:

İHRACAT GAYELERİNİN ANAHTARI 

İÇ PAZARDAKİ CANLILIK  

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), iç pazardaki canlılığı destekleyecek uygulamaların ihracatta da büyümeyi getireceğini öngörüyor. İç pazarda kredi kartı taksit sayılarının artırılması, kredi faiz ve kurul oranlarının düşürülmesi üzere iyileştirmeler beklenirken, AB ile yakın ilgilerin getirdiği mevzuat uyumlandırmaları Türkiye’nin ihracatta rekabet gücünü artıracak. TÜRKBESD iç pazar ve ihracatta yakalanacak istikrar ile sanayi ve istihdam hacmini müdafaa taahhüdünü de yineliyor.

 

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), düzenlediği basın toplantısında bölümün 2023’ün birinci 9 ayında aldığı sonuçları kıymetlendirdi. İthalatçı ve üretici firmalardan oluşan yerli ve milletlerarası üye şirketleriyle (Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele,  Vestel ) Türkiye’de beyaz eşya ve küçük konut aletleri bölümünün %90’ını temsil eden TÜRKBESD’in paylaştığı bilgilere nazaran, 2023’ün birinci 9 ayında, 6 ana eserde yurt içi satışlar geçen yılın birebir devrine nazaran %18 arttı. TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatları ise bu periyotta %12 oranında düşüş gösterdi.  Yılın birinci 9 ayında altı ana eserde ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yılın birinci 9 ayına nazaran %4 oranında azalma gösterdi.  Üretim ölçüsü da bir evvelki periyoda nazaran %1 azaldı. 

Beyaz eşya dalı olarak global konjonktür sebebiyle ihracat daralması ile karşı karşıya kalınan bu devirde üretim hacmi ve istihdamı muhafaza eforu içerisinde olduklarını belirten TÜRKBESD Lideri Gökhan Sığın, konuşmasında şu tabirlere yer verdi: “Türkiye, 2028 yılı için önüne 400 milyar dolar ihracat amacı koydu. Biz de beyaz eşya kesimi olarak bu amaca kıymetli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Ayrıca yeşil ve dijital dönüşümü de odağına alan yeni Orta Vadeli Planda yer verilen düzenleme ve teşvikleri memnuniyetle karşıladık. Ülkemizin kalkınması için gerekli olan yeşil dönüşümün teşvik edilmesi kaynakların endüstriye dönmesi rekabetçiliğimizi güçlendirecektir. Sektör olarak aslında gelişmiş ülke pazarlarına uygun eserler üretiyoruz, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerini AB ile eşzamanlı gerçekleştirmek için büyük gayret içindeyiz, ARGE gücümüz bizi dünyanın en büyük ikinci üreticisi pozisyonuna getirdi, bu çalışmalarımızın devam etmesi ihracat maksadına de katkı sunacaktır. Beyaz eşya kesiminde hacim tıpkı vakitte istihdam demektir. Büyüme süreklilik arz ettikçe istihdam da korunmuş olacaktır. Üretim hacmimizi ve istihdamımızı müdafaa eforu içerisinde, ülkemize katma paha sağlamaya devam ediyoruz” dedi.  

Sığın kelamlarına şöyle devam etti: “İhracattaki azalmanın üretim üzerine negatif tesir yapmasını engellemenin yolu iç pazarın kaldıraç tesirinden faydalanmaktır. İhracattaki düşüşü bu vakte kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. Böylelikle üretim ve istihdam yapımızı koruyabildik.  Gelinen noktada tüketimi kısmaya yönelik; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve kurul oranlarının yükseltilmesi üzere uygulamalar bulunduğunu gözlemliyoruz. Bunların yaygınlaştırılması, kesimimizin bu yıl itici gücü olan iç piyasa dinamizmini etkileyerek üretim ve istihdam istikrarımızı riske atabilecektir.” 

Gökhan Sığın: “Cumhuriyetimizin birinci yüzyılı boyunca ülkemizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” ”

TÜRKBESD Lideri Gökhan Sığın, Türk beyaz eşya endüstrisinin 1950’lerde montaj sanayi ile başlayan serüveninin bugün global alanda rekabet edebilir hale geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye, beyaz eşya üretiminde Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü pozisyonunda. Bu muvaffakiyet, ülkemizin endüstriyel potansiyelini ve rekabet gücünü ortaya koyan kıymetli bir gösterge. ” diye konuştu.  

Beyaz eşya endüstrisinin Cumhuriyetin 100 yıllık seyahatinde değerli bir gelişim ve dönüşüm göstererek büyük bir muvaffakiyet öyküsü yazdığını tabir eden Sığın, şunları söyledi: “Sanayi ve istihdamın yanı sıra toplumsal kalkınmaya dayanak olmanın gururunu da taşıyoruz.  Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında eğitimden toplumsal cinsiyet eşitliğine, spor faaliyetlerinden doğal afetlere kadar her alanda ülkemiz bize nerede, ne vakit muhtaçlık duyduysa bölüm olarak kesinlikle orada, ülkemizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz.” 

Fatih Özkadı: “SKDM’de cezai yaptırımlara maruz kalmamak için yanlışsız raporlama kritik”

Ekim itibariyle başlayan Sonda Karbon Düzenleme Düzeneği geçişini değerlendiren TÜRKBESD İdare Şurası Lider Yardımcısı Fatih Özkadı ise “Global tedarik zincirindeki rekabet dikkate alındığında, tedarikçi pozisyonundaki şirketlerimizin ve KOBİ’lerimizin, raporlamalar için gerekli olan bilgileri eksiksiz olarak sağlaması son derece değerli olacaktır. Çünkü bu devirde, raporlamadaki yanılgılar nedeniyle cezai kararlar kelam hususudur. Bu nedenle, tedarikçilerle irtibat halinde olarak hazırlanmak son derece kritiktir. İlerleyen süreçte SKDM’den muaf olmak için ülkemizde de AB ile uyumlu bir ETS’nin tesisi ve toplanan gelirlerin yeşil dönüşüme aktarılması ehemmiyet taşımaktadır” dedi. 

Mehmet Yavuz: “Girdi maliyetlerini etkileyen siyasetler kritik hale geliyor”

Üretimin korunmasının öncelik olduğu bir periyotta girdi maliyetlerine dikkat çeken TÜRKBESD İdare Konseyi Üyesi Mehmet Yavuz sektörün temel girdisi olan yassı çelikte gümrük vergilerinin giderek artırıldığına işaret etti. Yavuz bu periyotta üretimin itici gücünün iç tüketim olması sebebiyle yerli ve ithal tedariğin maliyetinin yükseldiğini, bu durumun ünite fiyatlara yansımasının kaçınılmaz hale geldiğini, bölümün üzerinde esasen GEKAP üzere vergi gibisi yükümlülükler bulunduğunu söyledi. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm için ülkemizin kaynaklarının endüstrileri desteklemek üzere kullandırıldığının altını çizen Yavuz, “Kaynaklarımızdan en fazla randımanı elde edebilmek için dayanak ve maliyet bahislerine bütüncül bakılması gerektiğini düşünüyoruz, sanayi teşvikleri muhafazacı ticaret siyasetleri ile etkisiz hale getirilmemelidir” dedi.   

Semir Kuseyri: “Yetkili servis bilgilerine SERBİS üzerinden ulaşmak mümkün” 

TÜRKBESD İdare Şurası Üyesi Semir Kuseyri ise aldatıcı servis hizmetleri yüzünden yaşanan tüketici mağduriyetlerinin önüne geçebilmek için Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Servis Bilgi Sistemi – SERBİS uygulamasının kıymetine dikkat çekerek şunları söyledi: “Beyaz eşya kesimi dev bir ekosistemin merkezinde yer alıyor. Endüstrimiz yalnızca üretim ve satıştan ibaret değil. Sonrasında da eserlerimizin bakım ve tamir servislerini de üstleniyoruz. 15 bin bayimiz ve 3500 yetkili servisimizle tüm Türkiye’de tüketicilerimize ulaşıyoruz. Bu noktada yetkili servislerimize erişim çok kıymet verdiğimiz bir mevzu. Yetkili olmadığı halde yetkili servis üzere kendilerini tanıtan ve asıl emelleri dolandırıcılık olan şahıslar nedeniyle çok sayıda tüketici mağduriyetine ve eser kaybına şahit oluyoruz. Bu olumsuz durum ayrıyeten firmaların ticari itibarlarına ve marka kıymetlerine de ziyan verebiliyor. Bu nedenle yetkili servis bilgilerine muteber bir platformdan yanlışsız bir halde erişim sağlanması kıymetli hale geldi. Bu kapsamda, tüketici yetkili servislere ait bilgilere hakikat ve kolay bir halde erişim sağlanmasını temin etmek için Ticaret Bakanlığı tarafından Servis Bilgi Sistemi – SERBİS kullanıma açıldı. Aldatıcı servisler yüzünden yaşanan tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için herkesi www.servis.gov.tr adresli bu site üzerinden servislere ulaşmaya davet ediyoruz.”.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen