Cts. May 4th, 2024


CUMHURİYET VE BAYAN SÖYLEŞİSİNE AĞIR İLGİ

Beylikdüzü Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yılı aktiflikleri kapsamında düzenlediği Cumhuriyet ve Bayan söyleşisi ağır bir iştirakle gerçekleşti. Gazeteci-Yazar Hasret Gürses’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Zehra Çalık ve Ece Üner, Cumhuriyet’in bayanlar için değerine değindi. Cumhuriyet sisteminin bayana verdiği bedelden ötürü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan geçemeyeceğini söz eden Zehra Çalık, “Toplumun güçlenmesi bayanın güçlenmesiyle olur. Bir Cumhuriyet bayanı olmaktan büyük onur duyuyorum. Bizim bu Cumhuriyet’e borcumuz var. Bu borcu ödemek için gayretimize sonuna kadar devam edeceğiz” tabirlerini kullandı. 

Beylikdüzü Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yılı aktiflikleri kapsamında düzenlediği Cumhuriyet ve Bayan söyleşisi, ağır bir iştirakle yapıldı. Gazeteci-Yazar Hasret Gürses’in moderatörlüğünde yapılan söyleşide Zehra Çalık ve Ece Üner, Cumhuriyet’in bayanlar için kıymetine değindi. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye, Beylikdüzü Belediye Lideri Mehmet Murat Çalık, ilçe protokolü ve yüzlerce Beylikdüzülü bayan katıldı. 

“Kadının geri planda olduğu bir yapıyı kabul etmemiz mümkün değil”

Etkinliğin açılışında konuşan Gazeteci-Yazar Hasret Gürses, bayanın içinde olmadığı bir sürecin muvaffakiyete ulaşmasının sıkıntı olduğunu söyleyerek “Çünkü biz uğraşa tutunuyoruz. Bayanlar daima tahlilin bir modülü oluyor. Ya bir yol buluyor ya da bir yol açıyor. Bayanlar dayanışmanın, empati kurmanın ve duvarları yıkmanın bir yolunu buluyor. Günün sonunda çocuklarını tıpkı okula, tıpkı sokağa gönderiyorlar. Aslında bayanın yaşadığı problemleri da çoktan çözmüş olmalıydık. Kalkınmayı tüm insanlara yaymamız gerekirdi. Bunu açıkça söz etmeliyiz. Bayanın geri planda olduğu bir yapıyı kabul etmemiz mümkün değil. Bu türlü bir toplumun muvaffakiyete ulaşma bahtı da yok zati. Âlâ ki bugün Mehmet Murat Çalık üzere yöneticiler var ki bu geri kalmışlığı ikinci yüzyıla kalmadan bitirmeye çalışıyorlar. Ben kalpten inanıyorum ki Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi olarak tüm yurttaşları birbirine eşit kılan muazzam bir sistem. Bu gayretle ikinci yüzyıla çok daha yüksek bir bedel sistemiyle çok daha yüksek muasır medeniyet düzeyine çıkacağız” diye konuştu. 

“Bizim Cumhuriyet’e borcumuz var”

Gürses açılış konuşmasının akabinde Zehra Çalık’a “Cumhuriyet ve Kadın” bağlantısını sordu. Cumhuriyet sisteminin bayana verdiği bedelden ötürü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan geçemeyeceğini söz eden Çalık, “Toplumun güçlenmesi bayanın güçlenmesiyle olur. Bu yüzden burada Atatürk’ü anmadan geçmek istemiyorum. Atatürk’ün inanılmaz bir uğraşı sonucu bugün buradayız. Bir Cumhuriyet bayanı olmaktan büyük onur duyuyorum. Mustafa Kemal Atatürk, hiçbir ülkede yokken seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Bizim Cumhuriyet’e borcumuz var. Bu borcu ödemek için uğraşımıza sonuna kadar devam edeceğiz” tabirlerini kullandı. 

“Cumhuriyet bize çok yakışıyor”

Beylikdüzü Belediyesi’nin bayanlara takviye olan projelerine de değinen Zehra Çalık, “Kadının anne rolü de var. Biz bayanların mahrumluk duygusu yaşamasını istemediğimiz için Beslenme Saati uygulamasını hayata geçirdik. Ayrıyeten toplumsal ve ruhsal manada danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bunun yanında okuma yazma kurslarımız var. Anne geliştikçe konuta yansıyor, bunun çok hoş örneklerini görüyoruz. Bayanların gözlerindeki parlaklık harika bir şey. Kendi alanımda Cumhuriyet’in 100. yılında ne kadar, kaç bayana dokunabilirsem ‘ne memnun bana’ diyorum. Olağan ki daha çok yol kat etmemiz lazım. Atatürk’ün prensip ve inkılapları doğrultusunda bu yolu yürümeye devam etmemiz lazım. Cumhuriyet bize çok yakışıyor” diye konuştu. 

“Bu yüzyıl bizim”

Cumhuriyet’i en çok muhafazası gerekenin bayanlar olduğunu tabir eden Ece Üner ise “Çünkü bayanın kıymetini teslim eden tek rejim Cumhuriyet rejimidir. Atatürk diyor ki; Türklüğü yükseltmek isteyen bayanı yüceltsin. Toplumsal ilerleme demek, bayanın çağdaşlaşmanın odağına alınması demektir. Bayanın her manada erkekle eşit durumda olması lazım. Bir toplumun yarısı zincirlerle toprağa bağlıyken öteki yarısı kanatlanıp uçamaz. Bu yüzden bayan demek Cumhuriyet demek, Cumhuriyet demek bayan demektir.
Kadın, yüzyıllar boyunca erkeğin aynası vazifesini gördü lakin artık bayanın aynaya bakma vakti geldi. 21. yüzyılın gerekleri, gereksinimleri artık fiziki güce değil gelişime, adapte olmaya, daima öğrenmeye, devam etme ve sağlam olmaya dayanıyor. Bayan, tabiatı gereği daha yapan, dengeli ve öğrenmeye açık. Bir bayana dokunun o çığ üzere büyüyerek topluma kadar ulaşsın Bayan hareketinin sahneye çıkabilmek için sistemli, örgütlü ve global olması gerekiyor. Bu yüzyıl bizim” diye konuştu.
 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen